Klasika, ktorá nikdy neomrzí. Dá sa robiť na množstvo spôsobov, odmien…ale najlepšia bábovka je tá tradičná. Jednoduchá, bez oleja a nepotrebujete ani mixér. Pár surovín a mramorová bábovka je na svete.
Koláč, ktorý sa hodí na rôzne príležitosti a neraz vás zachráni pri nečakanej návšteve.
Koláč, ktorý môžete upiecť na oslavu, na detskú párty alebo len tak na nedeľné popoludnie ku kávičke alebo čaju. A keď zostane, dáte dieťaťu do školy na desiatu – MŇAM!
Najlepšia bábovka – recept
Vyskúšajte tento jednoduchý recept z kuchyne LepšíDeň.sk – tá najlepšia bábovka. A pozor – na záver vám dáme niekoľko trikov, aby sa vám bábovka vždy vydarila. Či už táto klasická alebo jej rôzne obmeny.
Suroviny:
- 250 g masla
- 250 g kryštálového cukru
- 5 vajíčok
- 250 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice kakaa
POSTUP:
Nechajte roztopiť 250 g masla, zmiešajte ho s cukrom a napokon primiešajte vajíčka. Dobre premiešajte, aby vám vznikla jemná, napenená hmota. Netreba mixér, stačí vareška.
Potom zmiešajte hladkú múku s práškom do pečiva. Postupne ju pridávajte do tekutej zmesi a miešajte, kým sa všetky suroviny dokonale neprepoja. Pridajte vanilkový cukor.
Polovicu cesta nalejte do inej nádoby a vmiešajte do nej kakao. Môžete aj nasekať kúsky čokolády a vmiešať do kakaového cesta, dodá to bábovke ešte väčší šmrnc. Ak chcete pridať hrozienka alebo oriešky, nižšie vám v sľúbených tipoch prezradíme, ako to správne urobiť.
Vytrite tukom formu na bábovku – nie maslom. Prečo? To vám prezradíme nižšie a verte, že to funguje! Vlejte časť cesta do formy, potom druhú časť kakaového, opäť bez kakaa a takto striedajte. Bábovkovú formu vyplníte cca do polovice.
Predhrejte si rúru na 200° C a pečte bábovku asi 45 minút. V prvých desiatkach minút neotvárajte, až ku koncu môžete skúšať špajdľou, či je cesto prepečené aj vo vnútri.
Napokon vyklopte a po vychladnutí posypte práškovým cukrom cez sitko.
Pozrite si 4 naše recepty na obmeny bábovky.
Dokonalá bábovka? 5 trikov
Niekedy sa bábovka úplne nevydarí a pritom sme postupovali podľa receptu. Samozrejme, záleží aj na tom, odkiaľ ste čerpali recept a či ho niekto naozaj odskúšal. Pritom stačí malá drobnosť a námaha môže vyjsť nazmar. Pozrite si tieto triky, ktoré sa oplatí dodržiavať.
1.Ako bábovku ľahko vyklopiť?
Formu na pečenie vymastite tukom a vložte ju do chladničky. Stačí pár desiatok minút, čo pripravujete cesto. Až potom ju vysypte múkou, krupicou alebo strúhankou.
Keď vytiahnete bábovku z rúry, nevyklápajte ju hneď, ale počkajte pár minút. Oddelí sa aj sama. Ak nie, obráťte formu hore dnom, položte naň mokrú utierku a nechajte chvíľu stáť. Potom bábovku vyklopte.
2.Prečo sa bábovka pripaľuje?
Musíte ju vymazať stopercentným tukom alebo olejom. Ak ju vymažete maslom, to sa zvykne rýchle prepáliť. Formu vysypte hrubou alebo polohrubou múkou, krupicou, strúhankou – nie hladkou múkou.
3.Prečo mi bábovka klesla?
Pravdepodobne to spôsobilo vaše „kontrolovanie“ bábovky už po pár minútach v rúre. Otvoríte dvierka rúry, do cesta sa dostane vzduch a zdrcne sa. Alebo ste rúru málo predhriali, nebola na 180 až 200 stupňov.
4.Aká forma na bábovku je najlepšia?
Niekto používa klasickú nerezovú, ďalší kameninovú, ale v poslednom čase ich nahrádza najmä silikónová forma. Bábovka sa z nej ľahšie vyklápa a nepripaľuje sa. Je to praktickejšie, ale pre nás majú tradičné formy väčšie kúzlo 🙂
5.Ako vylepšiť bábovku?
Ak chcete pridať do bábovky hrozienka, najskôr ich namočte do vody a potom obaľte v múke. Neklesnú vám na dno a nepripália sa.