Viete, aký je rozdiel medzi cupcakmi a mafinmi? Cupcaky by mali mat jemné vláčne cesto, ktoré znesie aj krémové zdobenie, pričom z neho nespraví ťažko stráviteľný presladený dezert. Oproti tomu mafiny majú „ťažšie“ cesto a často sú aj plnené, sú hutnejšie, sýtejšie a nafúknutejšie. Takže rozdiel je najmä v konzistencii cesta. Nám je to však úplne jedno, ak sú cupcaky alebo mafiny lahodné, chutné a rozplývajú sa na jazyku. A tieto čokoládovo-arašidové cupcaky také sú!
Na svedomí ich majú dve sympatické dámy. Paulína Franková a Barborá Húbeková sú skúsené cukrárky, ktoré piekli úžasné cupcaky a mafiny. Našťastie, rozhodli sa podeliť o svoje recepty a vznikla z toho viktoriánskou atmosférou prevoňaná kuchárka plná sladkých receptov a užitočných tipov. Vďaka nej sa rýchlo a jednoducho naučíte všetko o mágii cupcakov a mafinov. Volá sa Magické cupcaky a mafiny.
Ich cupcaky si ľudia zamilovali, ľudia k nim chodili ako na klavír a teraz sa podelili so všetkými svojimi receptami. My vám ponúkame čokoládovo-arašidové cupcaky, ktoré potešia malých aj veľkých.
Čokoládovo-arašidové cupcaky
Toto spojenie je geniálne. Sladko-slané cupcaky. Jemne slané arašidové maslo, k tomu čokoládový puding…nuž, sú fakt skvelé, vyskúšajte.
Suroviny na 12 kusov:
- 3 vajcia
- 200 g zmäknutého masla
- 200 g krupicového cukru
- 200 ml mlieka
- 250 g polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 4 PL kakaa
- arašidové maslo JEMNÉ
Krém:
- čokoládový puding (popr. puding horká čokoláda)
- 300 ml mlieka
- 1 balík vanilkového cukru
- 2 PL krupicového cukru
- 30 – 40 g zmäknutého masla
Postup:
Rúru predhrejeme na 160 °C. V miske rozšľaháme vajcia, pridáme maslo a cukor a vymiešame do peny.
Potom primiešame mlieko, múku, kypriaci prášok do pečiva a kakao. Áno, kakaa je viac ako obvykle. Ale ďalšia dobrá vec na tomto cupcaku je, že je tiež extra čokoládový! Pol minúty mixujeme.
Pečieme 18 – 20 minút.
Arašidovým maslom plníme po upečení. Dáme ho do vrecka na zdobenie so stredne širokou špičkou. Najlepšie sa hodí zošikmená špička, ale ak ju nemáme, stačí okrúhle zakončenie.
Ešte do horúcich cupcakov pichneme zhora špičkou a opatrne zatlačíme vrecko, čím arašidové maslo dáme dovnútra koláčikov. Maslo vplyvom horúceho cesta zvláčnie a doslova doň vsiakne. A o to nám práve ide – o dokonalé splynutie chutí. Dier na vrchu sa nebojte, na ne predsa ide krém.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Postup na krém:
V 100 ml mlieku rozmiešame puding, vanilkový cukor a krupicový cukor.
Zvyšných 200 ml mlieka vlejeme do hrnca a trochu ho zohrejeme. Potom doň vlejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme ako klasický puding. Keď hmota zhustne, dáme ju do misky a necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby nevznikla pudingová „kôrka“. Je veľmi dôležité, aby malo maslo a puding približne rovnakú izbovú teplotu.
Potom do pudingu vmixujeme pomocou mixéra a na najnižšom stupni po kúskoch maslo, čím vznikne krém. Hotovo!
Krém dáme do vrecka na zdobenie a ľubovoľne ním zdobíme cupcaky. Potom je dobré dať cupcaky aspoň na chvíľu do chladničky.