Šišky sú tradičné slovenské jedlo, ktoré nie je zložité pripraviť, no mnohé gazdinky sa do toho radšej nepúšťajú. Možno kvôli kvásku, možno pre následné vyprážanie…každopádne je to škoda. Stačí vám pár ingrediencií a môžete si urobiť chutné šišky s lekvárom a troškou rumu, ako to je v našom recepte.
Fašiangové šišky s lekvárom a rumom
Šišky sa často robievali na fašiangy, ktoré trvajú od sviatku Troch kráľov a končia sa Popolcovou stredou. Po nej začína 40 dní pôstneho obdobia pred Veľkou nocou. K fašiangom patrila zábava a samozrejme dobré jedlo – okrem iného aj rôzne sýte šišky, pampúšiky, fánky ap.
Dnes kúpite šišky na mnohých miestach, ale nikdy nie sú také chutné ako tie domáce. A čerstvo vypražené, tak vyskúšajte tento recept.
SUROVINY
- 1 kg krupicovej múky
- 500 ml mlieka
- 100 g cukru
- 1 kocka droždia
- 100 g tuku
- 5 žĺtkov
- 5 lyžíc rumu
- citrónová kôra
- lekvár podľa chuti
- olej na vyprážanie
- vanilkový cukor
- soľ
Prečítajte si tiež
Fašiangy. Zvyky, tradície, jedlo aj zábava v maskách.
POSTUP
Najskôr si pripravíme kvások a to klasickým a super jednoduchým spôsobom – do vlažného mlieka dáme droždie, štipku soli a cukru. Na teplom mieste necháme nakysnúť kvások.
Do preosiatej múky pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, nakysnutý kvások, roztopené maslo, žĺtky, rum a cukor. Cesto dôkladne vypracujeme a na teplom mieste necháme nakysnúť.
Po nakysnutí ho na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme. Z polovice cesta pomocou okrúhlej formičky alebo hrnčeka vykrajujeme kolieska.
Na druhej polovici cesta kolieska len naznačíme, do ich stredu dáme lekvár a prikryjeme vykrojenými kolieskami. Dookola cesto stlačíme a formičkou vykrojujeme šišky.
Takto naplnené šišky prikryjeme a necháme na teplom mieste opäť nakysnúť.
Po nakysnutí ich vyprážame v horúcom oleji alebo v masti. Šišky musia plávať, takže dajte dostatok oleja/masti. Mastnoty sa nemusíte obávať – po vytiahnutí položte šišky na suchú servítku, ktorá prebytočný tuk nasaje. Aj pridaný rum uberie šiškám na mastnote.
Šišky opekajte z obidvoch strán a na záver ich posypte cukrom.
Dobrú chuť!
Zdroj a foto: Wikipedia, Slovenská kuchárka (zostavil Renato Magát)