Veľkonočný mazanec zo špaldovej múky

LinkedIn

Každému sa s Vekončonými sviatkami môže spájať iný koláč, zákusok, no existujú typické sladkosti, ktoré nechýbajú v mnohých domácnostiach. Či už je to baránok, Judášky alebo veľkonočný mazanec. Ten sa tradične pečie na Bielu sobotu, je to zvyčajne bochníček z kysnutého cesta, no skúste zdravšiu verziu zo špaldovej múky. Môžu sa doň pridať hrozienka, orechy, kandizované ovocie. Na vrchu býva narezaný do tvaru kríža, aby pripomenul Kristovu obetu. Posypte ho mandľovými lupienkami alebo tým, čo máte radi.

Existuje samozrejme veľa receptov, rodinné sa väčšinou odovzdávajú z generácie na generáciu. Dôležité sú však kvalitné suroviny. Mimochodom, vedeli ste, že najstaršie české recepty pochádzajú z 15.storočia? Cukor bol vtedy dosť drahý a tak sa nahrádzal sladkou smotanou. Bohatšie rodiny pridávali do mazanca sladký tvaroh a neraz piekli pre každého člena rodiny jeden bochník.

 

Veľkonočný mazanec

My vám ponúkame skvelý recept šikovnej cukrárky a kuchárky Lucie Súkeníkovej. „Ako k Vianociam patrí vianočka, k Veľkej noci jednoducho patrí veľkonočný mazanec. Keď ho urobíte do tvaru venca, môžete si ho ozdobiť maľovanými vajíčkami či mašľami a bude skvelým doplnkom na sviatočnom stole,“ radí sympatická Lucia. Množstvo vynikajúcich receptov nájdete v jej knižkách Moje skvelé jedlo a najmä Moje skvelé koláčiky, ktorú zbožňujeme 🙂
Tak pripravení? Poďme na to!

Suroviny:

  • 350 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 250 g bielej hladkej špaldovej múky
  • 100 g cukru z kokosových kvetov
  • 1 lyžičku bourbon vanilky v prášku
  • 250 ml mlieka
  • ½ kocky droždia
  • 3 vajcia
  • 80 g masla
  • 2 lyžice smotany (jogurtu)
  • ½ lyžičky soli
  • 2 hrste brusníc (hrozienok)
  • 1 hrsť pekanových (vlašských) orechov
  • + na ozdobenie (aj lupienky mandlí)

recepty lepsiden.skPozrite si všetky RECEPTY.

Postup

  1. Z vlažného mlieka, 1 lyžice cukru a z droždia urobíme kvások. Potom pridáme 2 vajcia (tretie je určené na potretie), múku, cukor, vanilku, štipku soli, rozpustené maslo a smotanu.
  2. Ak miešame cesto v pekárničke, orechy ani ovocie nepridávame hneď, aby ho pekáreň nerozomlela na malinké časti, ale až v druhej časti miesenia cesta.
    Ak pracujeme s cestom ručne, môžeme orechy aj ovocie pridať hneď.
  3. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste prikryté utierkou asi 30 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti: jednu o trošku väčšiu ako druhú. Každú časť rozdelíme na 3 časti, spolu nám teda vznikne 6 bochníčkov.
  4. Vezmeme si bochníčky z väčšej časti, vytvarujeme z nich dlhé šúľky a zapletieme ich do vrkoča. Konce spojíme a preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. To isté urobíme s bochníčkami z menšej časti, zapletený veniec položíme na prvý veniec, všetko potrieme vajíčkom, ozdobíme orechmi a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov podľa potreby.
  5. Skúšame špáradlom, hlavne v najhrubšej časti, aby bol veniec dobre prepečený. Ak zostáva špáradlo (špajdľa) suché, veniec môžeme vybrať a ozdobiť podľa chuti.

veľkonočný mazanec


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar