Len čo začne dozrievať letné ovocie, je to najčastejší a povedzme si aj najobľúbenejší koláčik. Rýchly, jednoduchý a stále sa dá obmieňať. Ovocná bublanina – raz s jahodami, potom dozrejú maliny, ríbezle, egreše…neskôr s čerešňami, čučoriedkami, aj černicami alebo marhuľkami.
Máme pre vás naozaj super jednoduchý recept na bublaninu, ktorá je vysoká, nadýchaná a lahodná. Pár surovín, žiadne zložité vymiešavanie a šľahanie. Vyskúšajte 🙂
BUBLANINA – super jednoduchý recept
Takáto bublanina je stará dobrá klasika, ktorá nikdy neomrzí. My máme radi chrumkavé okraje, čo docielite tým, že plech vymastíte maslom.
Suroviny:
- 4 vajcia
- 300 g práškového cukru
- 2 dcl oleja
- 3 dcl mlieka
- 500 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- štipku sódy bikarbóny
- kakao
POSTUP
Do misky dajte 4 celé vajcia, prípadne môžete dať len žĺtka a z bielkov následne vyšľahať sneh. Pridajte 300g cukru, 2 decilitre oleja, 3 decilitre mlieka a celé to dobre premiešajte. Môžete aj tyčovým mixérom.
Potom vsypte postupne po troškách 500 g polohrubej múky a premiešavajte. Do múky predtým vmiešajte prášok do pečiva a trošku jedlej sódy. Celé to dobre premiešajte. Ak ste šľahali bielka, vmiešajte ich opatrne do celej zmesi.
Vymastite plech, vysypte napríklad krupicou a vylejte naň polovicu cesta. Druhú premiešajte s kakaom – tento krok však môžete vynechať a urobiť to celé z “bieleho” cesta. Na vrch poukladajte ovocie podľa svojej chuti – spomínané jahody, ríbezle, čerešne, čučoriedky, marhule, maliny. Môžete si rozdeliť bublaninu na tri časti a každú ozdobiť inak.
Pečte pri cca 180°C asi 30 minút. Vyskúšajte ku koncu špáradlom, či sa naň nelepí cesto.
Po vychladnutí môžete bublaninu posypať práškovým cukrom, pridať kopček zmrzliny a vychutnať si ju na terase zaliatej slnkom 🙂
Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.