Lucia Súkeníková pečie také nenormálne božské zákusky a dezerty, že by ste sa z toho mohli aj zblázniť J Už len keď sa pozriete na dnešnú maškrtu na víkend, budú sa vám zbiehať slinky. Pavlovovej torta obsahuje pár surovín, ale bude vám chutiť ako nebeský dezert. O Luciinej popularite svedčí jej stránka, aj Facebook profil Moje jedlo, kde má vyše 12-tisíc fanúšikov.
„V kuchyni sa vždy snažím o to, aby príprava jedla bola jednoduchá a rýchla. Žijeme v rýchlej dobe. To však neznamená, že nemôžeme dobre a kvalitne maškrtiť, aby sme sa po jedle cítili príjemne a nemali výčitky svedomia, že budeme o nejaké to kilo ťažší,“ usmieva sa sympatická Lucia. „Netvrdím, že z mojich koláčikov sa nepriberá alebo že dokonca schudnete, vždy je okrem stravy dôležitý aj pohyb, resp. výdaj. Myslím si však, že mojimi receptami sa dá (v primeranom množstve) zhrešiť aj vtedy, keď práve redukujete svoju váhu.“
Ochutnajte aj
Mliečny rez nielen pre deti.
Lucia objavila svoju záľubu vo varení, keď čakala prvého syna. Po narodení druhého syna vytvorila FB profil. A keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňuje jednoduché a časovo nenáročné recepty. Navyše jej záleží na zdraví rodiny, takže nepoužíva polotovary, náhrady jedál, žiadne glutamany ani suroviny s éčkami. „Mám rada čisté chute z prvotných surovín,“ dodáva.
Tak si vychutnajte jej skvelý recept z knižky Moje skvelé koláčiky.
Pavlovovej torta
O pôvode tohto delikátneho dezertu sa toho popísalo veľa. Spor o jeho pôvod vedú medzi sebou dve krajiny – Austrália a Nový Zéland. je pomenovaný podľa ruskej baletky Anny Pavlovovej, ktorá tancovala v oboch krajinách. Autor baletkinho životopisu však uviedol, že v roku 1926 bývala v hoteli na Novom Zélande a práve vtedy sa šéfkuchár inšpiroval jej nadýchanou hodvábnou baletnou sukňou. Tú predstavujú vyšľahané bielky s cukrom, do tejto torty sa tiež pridáva citrónová šťava alebo ocot a škrob. Torta sa pečie pomaly, čím dosiahneme chrumkavosť na povrchu a krémovosť vnútri. Najlepšie chutí ozdobená šľahačkou s ovocím a keďže pôvodná farba Pavlovovej sukne bola zelenkavá, šéfkuchár ju ozdobil kivi. „Pokúšala som sa ju piecť v zdravšej verzii použitím kokosového cukru, no neúspešne. V tomto prípade teda neexperimentujte a použite klasický biely cukor,“ odporúča Lucia Súkeníková.
Suroviny
Na tortu:
• 5 vajec
• štipku soli
• 250 g práškového cukru
• 1 lyžicu zemiakového škrobu
• šťavu z 1 citróna
Na plnku:
• 5 žĺtkov
• 2 lyžice kokosového cukru
• 250 g ricotty
Na ozdobenie:
• 500 ml šľahačky
• ovocie
POSTUP
Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne po lyžiciach k nemu prisypávame cukor a šľaháme, kým sa cukor nespojí s bielkami. Šľahanie trvá asi 10 – 15 minút, sneh s cukrom musí byť dokonale prepojený. To, či máme vhodnú konzistenciu, zistíme tak, že šľahacie metličky otočíme a sneh by mal na nich držať, nesmie stekať ani kvapkať. V citrónovej šťave rozpustíme lyžicu zemiakového škrobu a opatrne ho zašľaháme do bielkov. Z takto pripraveného snehu lyžicami tvarujeme tortu na plechu vystlanom papierom na pečenie.
Robíme koláč s menším priemerom a vyšší, pretože pečením sa nám jeho obvod zväčší a trošku si „sadne“. Takto pripravený koláč vložíme do rúry, ktorú sme si najskôr predhriali na 200 stupňov, no ihneď po vložení koláča do rúry teplotu znížime na 140 stupňov a pečieme asi hodinu. Po hodine znížime teplotu na 50 stupňov a dopekáme ďalších 30 minút.
Potom rúru vypneme a pri pootvorených dvierkach necháme koláč schnúť celú noc.
Na druhý deň ho ozdobíme.
500 ml šľahačky vyšľaháme do tuha. Žĺtky s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia, potom pridáme ricottu. Korpus najskôr zľahka potrieme vyšľahanou šľahačkou a potom naň lyžicou nanesieme žĺtkový krém. Posypeme ovocím a podávame.