Máte aj vy občas chuť na sladké, no nechce sa vám piecť? Postávať v kuchyni, zašpiniť plno riadov, zháňať suroviny? Túto rýchlu, nepečenú maškrtu z čerstvej nadýchanej smotany, chutného kakaa a jemných piškót si zamiluje celá rodina. Predovšetkým deti tento dezert milujú! A najlepšie je, že si ho môžu „upiecť“ úplne samy.
Pripravte im suroviny a nachystajte formu. Netreba nič mixovať, dávať do rúry ani vaľkať. Základom torty je kvalitná kyslá smotana a piškóty. Potom je len na vás ako si recept upravíte a čím ho ozvláštnite. Môžete pridať tvaroh alebo mascarpone, tak bude smotanová torta tuhšia. Navyše napríklad tvaroch vám dodá viac bielkovín a menej tukov.
A v lete, ak je na záhrade množstvo ovocia a neviete čo s ním, poukladajte ho na vrch a dozdobte.
Nepečená smotanová torta – RECEPT
Na recepte jednoducho nie je čo pokaziť! Dôležité je robiť tortu vždy deň predtým, ako ju chcete servírovať, aby v noci stuhla v chladničke. Ak milujete mascarpone, rovnako ako my, môžete ho do receptu pridať. Keď sa rozhodnete pre ľahšiu, no menej chutnú verziu, mascarpone alebo tvaroh vynechajte. Ak nemáte okrúhlu formu, dezert môžete servírovať aj v pudingových miskách. Nasledujúce suroviny sú na jednu klasickú okrúhlu formu.
SUROVINY
- 800 g kyslej smotany (my sme použili 30%)
- 250 g mascarpone (nemusí byť, môžete použiť aj tvaroh, alebo spraviť len čisto smotanovú tortu)
- 8 lyžíc práškového cukru
- 1 lyžica kakaa
- asi 350 g okrúhlych piškót (podľa veľkosti formy)
POSTUP
Pripravíme si dve misky na tmavý a biely krém. Do jednej nalejeme polovicu kyslej smotany a mascarpone. Pridáme lyžicu kakaa a asi 4 lyžice cukru ( podľa chuti viac alebo menej) a zamiešame. V druhej zmiešame zvyšok smotany, mascarpone so štyrmi lyžicami cukru a rovnako premiešame.
Na dno okrúhlej formy naukladáme piškóty po celej ploche. Pokryjeme ich vrstvou kému, na ktorú opäť naukladáme piškóty. Tento postup opakujeme, pričom striedame kakaovú a bielu zmes.
Ak chcete ovocnú verziu, tak ovocie ukladáme na krémovú vrstvu, čiže piškóty, krém, ovocie a znova piškóty, krém, ovocie. Môžu to byť jahody, maliny, čučoriedky, ale pokojne aj nakrájané broskyne, marhule, slivky ap.
Tortu necháme na noc odležať v chladničke. Ak by ste nevedeli vydržať, tak minimálne 4 hodiny. Pred podávaním môžete vrch ozdobiť ovocím, prípadne posypať kakaom, grankom strúhanou čokoládou – kreativite sa medze nekladú.
Dobrú chuť ! ?
Foto: LepšíDeň.sk/autorka