Ak hľadáte rýchly recept na ľahký dezert a zároveň ste milovníkom ovocia a ovsených vločiek, vyskúšajte ovocné crumble. Ideálny letný dezertík, ktorý pochádza z Veľkej Británie. Potrebujete len minimum surovín, samotná príprava nezaberie veľa času a výsledok stojí naozaj za to.
Niektorí crumble označujú za najjednoduchší dezert na svete, ktorý má však maximálny efekt. Absolútne dokonalá sladká bodka na záver chutného jedla.
Okrem klasických kaší sa dajú použiť aj ako prísada do koláčov a keksov, či rôznych zeleninových placiek ako náhrada múky.
Medzi najväčšie pozitíva ovsených vločiek patrí množstvo vlákniny, ktoré obsahujú. Práve vďaka vláknine ovsené vločky zasýtia na dlhú dobu, navyše prospievajú tráviacemu traktu a bojujú proti zápche či nafukovaniu. Okrem toho preukázateľne znižujú cholesterol, riziko cukrovky, zlepšujú kvalitu kostí či pokožky a eliminujú stres. Na takú jednoduchú potravinu celkom veľa pozitív, čo poviete? 🙂
Prečítajte si 7 dôvodov, prečo jesť ovsené vločky.
RECEPT na ovocné crumble
Rýchly, chutný a variabilný dezert, ktorý poteší malých aj veľkých. Hodia sa naň ríbezle, maliny, čučoriedky, slivky, jablká, marhule… jednoducho čokoľvek, čo máte doma. V zime môžete použiť mrazené ovocie.
Na naše crumble sme použili:
- 1 a pol hrnčeka ovsených vločiek
- 1 hrnček hladkej múky
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- jahody
- čučoriedky
- strúhaný kokos
- maslo
POSTUP:
Ovsené vločky zmiešame s múkou a trstinovým cukrom.
Pripravené ovocie si nakrájame na plátky. Pripravíme si formu na pečenie, ktorú vytrieme maslom. Do formy naukladáme nakrájané ovocie, ktoré posypeme kokosom.
Na ovocie vysypeme pripravenú suchú zmes z ovsených vločiek. Vrch polejeme roztopeným maslom.
Crumble pečieme asi 35 minút na 190 stupňoch.
Vyskúšajte tiež
Čokoládovník z ovsených vločiek.
Na raňajky či ako dezert
Ovsené vločky v kombinácii s ovocím sú obľúbenou raňajkovou pochúťkou. Aj lahodné crumble môže byť ideálnou variantou sladkých raňajok, ktorú určite ocenia aj deti. V prípade, že plánujete crumble podávať ako dezert, skombinujte ho napríklad s kopčekom zmrzliny a dozdobte lístkom mäty.
Výhodou tohto jednoduchého receptu je aj neskutočná variabilita, ktorú ponúka. Ak preferujete zdravú stravu, múku môžete nahradiť jej zdravšou verziou a namiesto masla použiť kokosový olej. Do suchej zmesi môžete tiež skúsiť primiešať kakao.
Vyskúšajte aj rôzne druhy ovocia. My sme zvolili aktuálne jahody a čučoriedky. Pripravte si jesennú verziu s jablkami alebo kombináciou jablko + hruška. Na posypanie môžete namiesto kokosu použiť vlašské orechy a vynikajúci jesenný dezert je na svete.
Ak ste fanúšikom kyslejších chutí vyskúšajte zvoliť rebarboru alebo jej kombináciu s jahodami. Ale pozor! Rebarbora je jedlá len určité obdobie. A ak aktuálne nemáte v zásobe čerstvé ovocie, pomôcť si viete aj tým mrazeným. My sme recept pripravovali v klasickej okrúhlej plechovej forme na pečenie s priemerom 23cm, využiť však môžete aj akúkoľvek zapekaciu misu alebo viacero malých zapekacích misiek. Možností je naozaj veľa a je len na vás ako zaexperimentujete 🙂
Veríme, že sme sa vás týmto jednoduchým receptom inšpirovali. Dobrú chuť!