Čokoládu máme radi snáď všetci. Nielenže je chutná, cítime sa po nej skvele, vie nám vylepši náladu, ale kvalitná bio čokoláda je aj zdravá. Máme pre vás parádny recept na Čokoládovník z ovsených vločiek, ktorý je stelesnením sna o dokonalej maškrte 🙂 . Vážne.
Je výborný na raňajky, ale aj ako zdravší dezertík pre návštevu. Kombinácia vločiek, orechov a ľanového semienka sa perfektne dopĺňa s roztopenou čokoládou.
Tento recept má na kuchárskom svedomí výživová poradkyňa Jana Nehajová. „Mojou vášňou je varenie a pečenie. Práve preto som sa rozhodla vyrábať zdravšie varianty dezertov, ktoré si môžete dopriať, aj keď si strážite svoju líniu,“ usmieva sa sympatická Janka. To, že rada pečie, zistíte aj na jej stránke Tajomstvo chudnutia.
Vždy si pozrite obsah kakaa – minimálne nad 50%, ideálne 70-75% a viac. Vtedy sa už považuje za zdravú.
Bio čokoláda musí byť vyrábaná v súlade s princípmi ekologického poľnohospodárstva, takisto musia byť pestované kakaové bôby. Takáto bio čokoláda je nielenže šetrná voči prírode, ale neobsahuje pesticídy, ani ďalšie chemické látky. Obsahuje viac vitamínov a prospešných látok, antioxidantov.
Čokoládovník z ovsených vločiek
„Rada tento čokoládovník pripravujem pre mojich kamarátov, lebo spĺňa všetky dôležité kritériá. Je prirodzene bez lepku a vegánsky, čiže ho môžu aj alergici a je taktiež bez pridaného cukru,“ dodáva Janka Nehajová.
Základom okrem čokolády a banánov sú ovsené vločky. Nachádza sa v nich vysoký obsah vlákniny, upravujú cholesterol, sú dobrým bojovníkom proti cukrovke i ďalším chorobám.
Ak zvažujete častejšie jesť ovsené vločky, prečítajte si 7 dôvodov, prečo jesť ovsené vločky.
Tak a teraz už poďme na náš čokoládovník – nie je zložitý, ale zato naozaj chutný.
Suroviny:
- 5 lyžíc roztopeného kokosového oleja (BIO, panenský)
- 3 veľké úplne dozreté rozmixované banány
- 1/2 lyžičky pravej vanilky
- 100g 70% horkej BIO čokolády
- 150g rozmixovaných bezlepkových ovsených vločiek (alebo pšenových)
- 70g mandľovej múky (najemno pomleté mandle)
- 50g mletého ľanového semienka
- 1 lyžica vínneho kameňa (pr.do pečiva bez fosfátov)
- 2 dcl rastlinného mlieka
Na polevu potrebujete 100g 70% čokolády + 3 lyžice kokosového oleja.
Postup:
Vločky si rozmixujeme najemno, zmiešame s mandľovou múkou, ľanovým semienkom a vínnym kameňom.
Rozmixujeme banány, pridáme vanilku a vo vodnom kúpeli rozpustenú čokoládu zmiešanú s kokosákom.
Čokoládovú zmes zmiešame so sypkou zmesou a pridáme mlieko. Keď sa všetko pekne spojí, cesto vylejeme do vymastenej (kokosovým olejom) a múkou (kokosom) vysypanej tortovej formy.
Pečieme v teplovzdušnej rúre na 190°C, cca 15-20 minút.
Urobte test špilkou. Po vychladnutí čokoládovník polejeme polevou a ozdobíme ovocím. Dobrú chuť!