7 dôvodov, prečo jesť ovsené vločky

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ešte stále ste neprišli na chuť ovseným vločkám? Možno ste si ich nedokázali pripraviť a ochutiť tak, aby boli naozaj dobré. Možno ste si nevybrali kvalitné, ale vločky druhej triedy. Možno… existuje veľa príčin a ak niekomu nechutia, tak mu nechutia. Bodka.

No určite ste už kdesi začuli, aké sú prospešné pre naše zdravie. A áno – je to pravda. Dokazujú to viaceré výskumy a potvrdzujú mnohí lekári.
Ideálne je dať si ich na raňajky, ktoré majú byť najdôležitejším jedlom dňa a práve ovsené vločky s ovocím, či jogurtom nám vedia dodať energiu a všetky potrebné zložky, aby sme fungovali tak ako treba.

7 dôvodov, prečo jesť ovsené vločky

  1. V ovsených vločkách sa nachádza vysoký obsah rozpustnej i nerozpustnej vlákniny. To z nich robí jedlo, ktoré dokáže zasýtiť na dlhú dobu. Vláknina a komplexné sacharidy totiž pôsobia ako stabilizátor glukózy, prospieva tráviacemu traktu, bojuje proti zápche a zúčastňuje sa na vyživovaní organizmu. Správne pripravené vločky vám tak urobia aj ďalšiu službu – nebudete mať dopoludnia takú veľkú chuť na malé maškrty, ktoré máte v šuplíku alebo v taške.
  2. Vedeli ste, že pravidelnou konzumáciou ovsených vločiek upravujete svoj cholesterol? Deje sa tak prostredníctvom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú množstvo pozitívnych účinkov. Napríklad zabraňujú vzniku krvných zrazenín a pôsobia protizápalovo. Pomáhajú tiež odstrániť menštruačné bolesti a sú vhodné pri starostlivosti o pleť.
  3. Niektoré výskumy potvrdili, že ovsené vločky sú dobrým bojovníkom proti cukrovke 2. typu a vysokému krvnému tlaku. Celkovo sú vločky vhodným doplnkom pri liečbe zdravotných problémov a dokonca – pozor – pôsobia ako afrodiziakum. Pomáhajú totiž zvyšovať hladinu testosterónu.
    ovsené vločky

    Zaraďte ovsené vločky do svojho jedálnička a telo sa vám odvďačí.

  4. Ovsené vločky sú podľa vedeckých štúdií preventívnym prostriedkom proti rakovine. Ich pravidelnou konzumáciou dodáte telu vlákninu a živiny, ktoré bojujú proti zákernému ochoreniu dnešnej doby.
  5. Viete, na čo je dobrý mangán? Patrí do skupiny stopových prvkov, ktoré si nevie náš organizmus „odložiť“ na horšie časy. Bez neho sa však nezaobídu naše kosti ani zuby. A práve ovsené vločky dodávajú telu mangán, čím nás zároveň zásobujú antioxidantom podieľajúcim sa na metabolických funkciách. Vločky tak sprostredkovane ovplyvňujú zdravie nervovej sústavy a prácu imunitného systému.
  6. Ďalšia látka obsiahnutá v ovsených vločkách: esenciálna aminokyselina tryptofán. Bojuje proti úzkosti, depresiám, stresu, poruchám spánku a pocitom napätia. Jej funkcie podporujú niektoré vitamíny zo skupiny B, ktoré sú tiež zastúpené v ovsených vločkách. Vlákniny skupiny B sú nevyhnutné pre pamäť a sústredenie.
  7. Je overené, že v ovsených vločkách sa nachádzajú aj ďalšie prospešné látky a živiny ako vápnik, železo, fosfor, zinok, či vitamín K. Ten je dobrý pre správnu zrážanlivosť krvi. Poznáme ho aj pod názvom vitamín dlhovekosti, pretože znižuje spomínané riziko vzniku nádorových ochorení.

Skúste zaradiť ovsené vločky do svojho jedálnička – americká Komisia pre potraviny a lieky zaradila tento pokrm medzi tzv. funkčné potraviny, ktoré majú na náš organizmus mimoriadne prospešné účinky.
Môžete vyskúšať pohankové vločky, špaldové, pšeničné, klasické ovsené. Tu je náš obľúbený recept:

Večer zmiešajte asi 50 g ovsených vločiek (nie jemných, ale celých) so 150 ml mlieka. Uložte na noc do chladničky, vločky zatiaľ napučia, zjemnia a vstrebú do seba všetko mlieko.
Ráno ich vyberte z chladničky, nastrúhajte jablko, kvapnite trošku citrónu a celé to premiešajte. Pridajte lyžicu medu a hustý smotanový jogurt.
Opäť dobre premiešajte, naložte do misiek, posypte rozdrvenými orechmi, hrozienkami, pripadne mandľami.
Dobrú chuť!


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.