Žĺtkové rezy. Tradičný recept, ako ich piekla naša babička

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vianočné sviatky sa blížia a okrem spoločného času stráveného s tými najbližšími k nim neodmysliteľne patrí aj pečenie. Jednou tradičnou klasikou, ktorá má na Slovensku naozaj dlhoročnú tradíciu sú žĺtkové rezy. Urobte si ich podľa nášho tradičného receptu – sme presvedčení, že takmer všetky suroviny máte v tejto chvíli doma. Nič zložité, ani vám to nezaberie veľa času.

Recept na žĺtkové rezy

Žĺtkové rezy sú známe svojou nezameniteľnou jemnou cukrovou polevou, no aj krehkým cestom, ktoré je plné orechov. Práve orechy sú považované za jednu zo superpotravín a na Štedrovečernom stole určite nesmú chýbať. Sú plné omega-3 mastných kyselín, prospešných pre srdce a zároveň obsahujú aj antioxidanty, vďaka ktorým sú orechy vítané aj pri znižovaní oxidačného stresu. Prečítajte si náš článok Zdravé orechy – ako ich vyberať. Ako si tiež z nich spraviť tinktúru alebo odvar.

Tento skvelý dezert má receptúru, ktorá sa po dlhé roky nemení. V recepte však odporúčame pridať do cesta pre zvýraznenie chuti orechov aj štipku instantnej kávy a verte, že neoľutujete 🙂

SUROVINY

recept na žĺtkové rezyCesto:

  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 250 g mletých vlašských orechov
  • 150 g polohrubej múky
  • 6 bielkov
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL instantnej kávy

Poleva:

  • 6 žĺtkov
  • 250 g práškového cukru
  • Štipka soli

POSTUP

recept postuprecept na žĺtkové rezyAko prvé si pripravíme cesto. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia a do misy si nachystáme maslo izbovej teploty spolu s práškovým cukrom. Maslo s cukrom vymiešame a pridáme mleté orechy spolu s múkou, kypriacim práškom a troškou instantnej kávy. Vznikne nám tuhšie cesto.

recept postupMedzitým si metličkovým mixérom vyšľaháme bielky so štipkou soli do pevnej peny. Penu postupne jemnými pohybmi ruky vmiešavame do tuhého cesta. Cesto rovnomerne rozotrieme na väčší plech vymastený maslom a vysypaný múkou. Cesto pečieme 20 až 25 minút, kým povrch cesta jemne zhnedne.

recept postupTesne predtým, ako sa rezy dopečú, si v miske metličkou vymiešame žĺtky spolu s práškovým cukrom na hladkú polevu. Po vytiahnutí z rúry na ešte horúci povrch cesta rovnomerne rozotrieme polevu a necháme stvrdnúť.
Dobrú chuť.

recept na žĺtkové rezy

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


Zdielať

About Author

Klaudia Plevová

Volám sa Klaudia, pochádzam zo západného Slovenska a som predovšetkým manželka a matka. Mám vyštudovaný odbor Ekonomika a manažment podniku na Žilinskej univerzite v Žiline. Som milovníčkou udržateľného a zdravého životného štýlu. Mám rada veľa pohybu rôzneho druhu, pomalú módu, dobrú kávu či film, a v neposlednom rade varenie a pečenie.

Komentáre sú uzavreté.