Jeseň patrí nielen neskorým tekviciam, ale aj orechom. A ako ste si všimli, odborníci nám orechy odporúčajú na každom kroku. Pravdou je…že právom. Hoci niektorí sa ich boja, pretože sú „mastné“. Omyl. Sú to naozaj zdravé orechy. 100 g vlašských orechov síce obsahuje asi 2700 kJ a môžu za to najmä tuky, ktoré tvoria asi 60%. „Ale tých tukov sa netreba báť, pretože sú to tie najlepšie tuky, aké sa v prírode vyskytujú. Ich vplyv na zdravie je rovnako priaznivý ako vplyv olív a olivového oleja,“ vysvetľuje výživový poradca MUDr. Igor Bukovský.
Vyberajte si len kvalitné orechy, čerstvé a chutné. „Čím dlhšie sa orechy skladujú, tým skôr ich zdravý tuk oxiduje,“ upozorňuje Vlado Zlatoš. „Oxidovať znamená premeniť svoju štruktúru na takú, ktorá je pre zdravie nevyhovujúca, priam škodlivá.“
Ako teda orechy vyberať a uchovávať? V prvom rade nesmú byť už napohľad zvráskavené, bodkované, ani zafarbené na žlto (to znamená, že tuk oxidoval). Orechy neupravujte teplom a ak máte chuť na sladké, radšej si dajte orechy v mede. Určite nie orechy v čokoláde, pretože tie sú vždy pokazené. Kombinácia cukor a starý tuk je takpovediac smrteľná.
V čom všetkom nám pomáhajú a čo si z nich viete pripraviť? Prezradíme v našom článku.
Orechy a ich zaujímavá história
Orechy patria k najstarším známym stromom. Vedeli ste, že ich pravlasťou je Perzia, odkiaľ sa pozvoľna šírili na západ? Orech kráľovský má doslova božské meno.
O rozšírenie orecha v strednej Európe sa zaslúžil Karol Veľký, a preto sa mu kedysi hovorilo šľachtický alebo kráľovský strom. U nás sa vžil názov vlašský orech.
Komerčne ho začali využívať ako prví Američania. Záhradník Joseph Sexton kúpil vrece vtedy ešte exotických plodov a pri Santa Barbare založil v roku 1868 prvý sad. V USA tiež vznikli prvé spoločnosti obchodujúce s orechmi.
Americké poňatie čoskoro prevzalo Francúzsko, ktoré medzi vojnami vyvážalo do USA dvakrát toľko orechov, než koľko sa ich v Kalifornii urodilo. Francúzsky orechový olej je dodnes považovaný za najlepší na svete.
Zdravé orechy
Orechy majú mnohostranné využitie: okrem samotných orechov a oleja sa z nich získava farbivo a dlhodobo sa uplatňujú aj v lekárstve.
„V liečiteľstve sa najviac využívajú listy a zelený pukajúci obal orecha, ktoré je ideálne zbierať v auguste,“ píšu českí odborníci Josef Jonáš a Jiří Kuchař v knihe Svet prírodných antibiotík. „Ďalej sa používa aj olej. Z obsahových látok vyniká predovšetkým juglon, ktorý sfarbuje kožu dohneda a má antibiotické vlastnosti. Ďalej kyselina trieslová, taníny, horčiny, flavonoidy, predovšetkým glykozidy kvercetínu a kemferolu, triesloviny galotanínového typu s kyselinou ellagovou, silice, asi tri percentá mezoinozidu, karotenoidy, kyselina askorbová, ktorá je výraznejšie zastúpená v obale orecha, a horčiny, ktoré podporujú trávenie.“
Plody obsahujú až 60% oleja, ktorý je vynikajúci na detoxikáciu a v studenej kuchyni.
Prečítajte si tiež
Orechy a semienka. Kde všade sa hodia a pomáhajú?
Vlašské orechy majú podobu mozgu, práve vitamín B6 sa stará o jeho správne fungovanie. Vitamín E spomaľuje starnutie buniek, znižuje krvný tlak a predchádza tak infarktu. Vitamín B1 alebo tiamín je potrebný na fungovanie srdca a na rovnováhu nervovej sústavy.
Zinok je dôležitý pre imunitný systém a hojenie rán.
„Vysoký obsah medi je dôležitý pre vstrebávanie železa v črevách a pri prevencii málokrvnosti,“ tvrdí vo svojej knihe Moje skvelé koláčiky Lucia Súkeníková. „Ďalším dôležitým stopovým prvkom vo vlašských orechoch je mangán, ktorý podporuje reprodukčné orgány.“
Ako vyberať kvalitné orechy?
Orechy sú skvelým zdrojom minerálov, vitamínov a zdravých tukov. A práve preto, že sú také zdravé a plné života, rýchlo sa kazia. Spomínaný zdravý tuk, ktorý obsahujú, v nich veľmi rýchlo oxiduje.
Navyše je známe, že v orechoch sa často vyskytujú nebezpečné plesne. Treba si teda vyberať kvalitu. Ako ju spoznať?
- V prvom rade treba staviť na prvý pohľad. Orechy by nemali byť bodkované, ani zvráskavené, či sfarbené dožlta.
- Nemali by byť ani akoby priesvitné (častý jav na mandliach). Také orechy rozhodne nekonzumujme.
- Orech by mal vyzerať zdravo, mal by mať prirodzenú farbu i povrchovú štruktúru. Vždy radšej siahame po orechoch v šupke a v celistvom stave.
- Hneď ako sa s orechom manipulovalo, orechy sú náchylnejšie na poškodenia. Ak je to možné, vyberáme si orechy balené vákuovo (nižšia pravdepodobnosť, že došlo k oxidácii tukov).
- Pri domácich orechoch, napr. vlašských platí, že ich očistíme až tesne pred konzumáciou. Ak sa bojíme, že sa časom znehodnotia, vylúpneme ich a jadrá zamrazíme.
Orechy a ich využitie
Vlašský orech dodáva energiu a zbavuje únavy. Vďaka obsahu trieslovín sa niekedy orech používa pri žalúdočných a črevných kataroch alebo ako pomocný liek pri neoperovateľných nádoroch žalúdka a čriev.
Juglon má overené protikrvácavé vlastnosti. Pôsobí celkovo sedatívne a používa sa aj ako metabolikum.
Má antimykotické a antibakteriálne účinky a ako antiseptikum sa používa na kloktanie pri zápaloch dutiny ústnej. Vonkajšie použitie je proti akné, pri zápaloch kože, proti nadmernému poteniu nôh a pri omrzlinách.
Odvar sa využíva pri zápaloch konečníka a hrubého čreva.
Účinný je orechový sedací kúpeľ pri ekzémoch a hemoroidoch a vaginálny výplach odvarom pri zápale sliznice maternice.
Orechový odvar
Polievková lyžica čerstvých rozrezaných orechových listov sa zaleje štvrť litrom vriacej vody. Po štvrťhodine sa odvar scedí a pije sa dvakrát až trikrát denne po dúškoch jedna šálka.
Orechová tinktúra
Používa sa skôr ako preventívny prostriedok. Pripravuje sa z vnútorných stredových prepážok medzi polovičkami jadier, ktorými sa naplní dobre uzatvárateľný pohár a zaleje sa štyridsaťpercentným liehom doplna. Pohár sa uzatvorí a nechá sa tri týždne stáť na teplom mieste. Potom sa tinktúra scedí a naleje sa do tmavej fľaše. Užíva sa trikrát denne 10 kvapiek. Zriedená tinktúra sa môže užívať na kúpele, kloktanie, výplachy a obklady.
Orech má široké využitie v homeopatii. Spracováva sa predovšetkým obal orecha s použitím deväťdesiatpercentného koncentrovaného liehu a užíva sa v potencii D3 napr. pri ekzémoch a pľúcnych bakteriálnych ochoreniach.