Čokoládové sušienky s krémom z arašidového masla

Chutné sušienky vždy potešia. Nielen deti do školy, na výlet alebo len tak ako sladká pochúťka počas dňa. Ale poteší aj návštevu – navyše ak ide o zdravé sušienky. Tieto čokoládové sušienky si zamilujete, majú úžasne bohatú chuť orieškov a arašidové maslo ich geniálne dochucuje.
V recepte nájdete dve menej časté suroviny, ktoré však už bez problémov zoženiete.

Tahini je pasta zo svetlých sezamových semienok, ktoré sa drvia aj so šupkou. Používa sa na prípravu hummusu, ako omáčka do falafelu, aj pri pečení. Je to zdravá náhrada masla či tukov, zlepšuje naše trávenie a dostáva do tela zdravé tuky. Pozitívne pôsobí aj na naše srdce, chráni ho pred infarktom a pomáha znižovať vysoký krvný tlak.
Tahini dostanete kúpiť v predajniach s bioproduktami a so zdravou výživou.

arašidové masloArašidové maslo je zvyčajne zatracované ako škodlivé – veď sa pozrite na Američanov, ktorí sa ním prepchávajú, a ako vyzerajú. V kvalitnej verzii je to však jedna z najzdravších nátierok vôbec. Arašidy obsahujú cenné omega 3-mastné kyseliny, bielkoviny a mnoho vitamínov i minerálov. V obchode si teda vyberajte výhradne také nátierky, ktoré majú minimálne 90% arašidov.

Kulinársky Hippie Lane
Taline GabrielianAutorkou receptu je Taline Gabrielian, ktorej rodina pochádza z Arménska a už od detstva sa stretávala s kvalitnou stravou. Neskôr sa začala zaujímať o zdravie a prírodné i spracované jedlá. Experimentovala, varila a piekla, testovala to na svojich priateľoch 🙂 Bezlepkové obilniny, raw stravu, superpotraviny, prírodné rastlinné ingrediencie ap.
Napokon sa jej v hlave zrodil kulinársky projekt Hippie Lane, zdravé celistvé stravovanie.
Také sú aj jej recepty, mnohé nájdete v knihe Vegánska raw kuchárka. Či už sú to pestré raňajky, kúzelné obedy, romantika pri večery, alebo sladké maškrty. Ich základom je zdravé a výživné jedlo, ktoré by ste si mali naozaj vychutnať. Sami alebo s rodinou… Taline je veľmi inšpiratívna, naozaj odporúčame.

 

Čokoládové sušienky s arašidovým krémom

„Tieto veľké sušienky sa opakovane objavujú v mojom zozname najobľúbenejších sladkých maškŕt,“ priznáva Taline Gabrielian. „Tahini a kakaové maslo v sušienkach zvýrazňujú ich bohatú orieškovú chuť a hodvábny arašidový krém im dodáva tie správne grády.“
Takže najväčšou výzvou je skončiť len pri jednej sušienke 🙂

čokoládové sušienky s arašidovým krémom

Suroviny:

  • 200 g (3 šálky) nastrúhaného kokosu
  • 150 g (1 šálka) datlí Medjool, vykôstkovaných
  • 2 PL raw kakaového prášku
  • 1 ČL vanilkového prášku
  • 2 ČL kakaového masla, roztopeného
  • 2 PL ryžového sladového sirupu
  • 2 PL tahini

KRÉM Z ARAŠIDOVÉHO MASLA

  • 70 g (¼ šálky) hodvábneho arašidového masla
  • 1 ČL kokosového oleja
  • 75 g (½ šálky) tmavej čokolády bez cukru, nasekanej

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.superrýchly nepečený dezert

POSTUP:

recept postupDo kuchynského robota dajte kokos, datle, kakaový prášok a vanilku. Všetko spolu dobre rozmixujte, aby boli ingrediencie nasekané na malé kúsky.

recept postupPotom pridajte kakaové maslo, ryžový sladový sirup a tahini. Mixujte, kým nebude zmes dobre prepojená a lepkavá.

recept postupCesto na sušienky rozvaľkajte na kuchynskej alebo pracovnej doske a pomocou formičky na sušienky z neho vykrojte 4 okrúhle sušienky. Potom ich preložte na plech a uložte do mrazničky, aby stuhli.

recept postupPočas tuhnutia sušienok pripravte toping. V malom hrnci zahrejte na slabom plameni arašidové maslo a kokosový olej. Všetko spolu poriadne vyšľahajte, aby sa ingrediencie dobre prepojili. Pridajte čokoládu a nechajte ju roztopiť. Potom krátko vymiešajte a odstavte z plameňa.

recept postupNa každú sušienku dajte trochu arašidového krému a všetko uložte na 2 – 3 hodiny do chladničky.
Sušienky uskladnite vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Vydržia tam 2 – 4 týždne.

Náš TIP: Ak chcete, aby boli vaše sušienky raw alebo bez orechov, vynechajte čokoládovo-arašidový maslový krém.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 180x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: