V detstve nám mamy stále vtĺkali do hlavy, že musíme jesť špenát kvôli železu a mrkvu na oči. Aby sme boli zdraví a dobre sme videli. A tak sa špenát a mrkva zaradili u mnohých k odmietaným potravinám na dlhé roky 🙂 Často až v dospelosti zisťujeme, aké chutné veci sa z týchto surovín dajú pripraviť. Napríklad z mrkvy naozaj úžasné variácie – krémová polievka, mrkvové fašírky, alebo skvelý mrkvový koláč.
Mrkva je navyše, ako viete, veľmi zdravá. Napríklad vedci z Jules Stein Institute v Los Angeles zistili, že ženy, ktoré jedia mrkvu aspoň dvakrát do týždňa, majú nižší výskyt glaukómu. Mrkva je dobrá nielen pre oči vďaka betakaroténu, ale pomáha aj nášmu mozgu, zlepšuje nám pamäť a znižuje riziko vzniku rakoviny. Je zdrojom magnézia, vápnika aj železa. Samozrejmé sú vitamíny B, C, D a E.
Čo ste možno nevedeli, mrkva má antiseptické, antimikrobiálne vlastnosti. Je užitočná v boji proti vírusom a baktériám, blahodarne pôsobí pri prechladnutí, infekciách žalúdka, čriev či močového traktu.
Tento mrkvový koláč nie je vôbec zložitý na prípravu, len to strúhanie vás možno nebude baviť. Ak ale máte kuchynský robot, alebo máte na to chlapa, je po probléme 🙂 Celková príprava vám zaberie zhruba hodinu, a získate chutný a zdravý koláč.
Mrkvový koláč (fotorecept)
Suroviny:
- 3 vajcia
- hrnček múčkového cukru
- 2 hrnčeky múky (polohrubej, špaldovej ap.)
- 40 dkg jemne nastrúhanej mrkvy (asi 6 mrkiev)
- 1 dcl oleja
- 1 dcl vody
- 1 kypriaci prášok
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička citrónovej kôry
Pozrite si všetky RECEPTY.
POSTUP:
1.Nastrúhajte si mrkvu, či už ručne alebo s pomocou robota. Ideálne nadrobno.
2.Žĺtka z vajíčok rozmiešajte s múčkovým cukrom a vanilkovým cukrom. Môžete dať aj menej, ak nechcete príliš sladký koláč; my sme použili aj trstinový cukor, ktorý dodá koláču inú chuť. Pridajte do zmesi olej, vodu a múku rozmiešanú s kypriacim práškom. My sme použili polovicu bežnej polohrubej múky a polovicu špaldovej múky. Nasypte citrónovú kôru.
3.Túto zmes vymiešajte s nastrúhanou mrkvou. Bielka z vajíčok si vyšľahajte a primiešajte do zmesi. My sme pridali ešte najemno nasekané oriešky a kvalitnú horkú čokoládu.
4.Vezmite formu, plech, vymažte ho a vysypte napríklad strúhankou alebo krupicou. Vylejte zmes a dajte do rúry. Pečte cca 30 až 40 minút pri 170 stupňoch. Ku koncu kontrolujte a prípadne vytiahnite skôr, alebo pečte ešte pár minút.
5.Tento mrkvový koláč vás prekvapí, aký je voňavý, jemný, svieži a vlhký. Môžete ho jesť len taký, alebo si ho ozdobte: posypte ho cukrom, alebo nastrúhajte čokoládu, prípadne dajte čokoládovú polevu. My sme polovicu nechali čistú, na druhú sme natreli vynikajúci domáci marhuľový lekvár. Mrkvový koláč zmizol behom pár hodín 🙂
Dobrú chuť!