Stavíme sa, že aj vy milujete sladké. Jemný, rozplývavý a sladučký cukor v zákuskoch, na poleve, v plnke. Však sa vám už teraz zbiehajú slinky 🙂 No dobre viete, že biely cukor škodí, je to „rafinovaný jed“ a tak sa do popredia dostávajú rôzne alternatívy. Pokojne môžete sladiť medom, javorovým sirupom, či stéviou. A vôbec nie je pravda, že to chutí inak, nie je to ono a cukor v koláčoch je proste to pravé. Len sme si na cukor a jeho chuť zvykli. Mnohé štúdie a experimenty však dokazujú, že biely rafinovaný cukor nemá miesto v našich jedálničkoch. Tak to skúste – táto fantastická marlenka vás dostane.
Vyskúšajte teda „necukriť“ a využité iné spôsoby. Vynikajúco to robí BezCukráreň, čo je nielen stránka na webe, ale najmä skvelá kniha plná lahodných receptov. Naučí vás, ako zdravo piecť koláče a zákusky bez cukru. Autorka Petra Muráriková tvrdí, že maškrtiť nie je zlé, no verí v zdravý životný štýl a preto maškrtí zdravo.
Príkladom je spomínaná marlenka, medová torta, ktorej recept vychádza zo starej arménskej receptúry.
Pozrite si aj ďalšie RECEPTY.
Fantastická marlenka
Marlenka je neskutočne lahodná torta. Skladá sa z medovo-orechového cesta, ktoré je prekladané karamelovým krémom. Môžete ju doplniť čokoládovou polevou, kúskami karamelu či posekanými orechmi. Vyrába sa bez chemických konzervačných látok, netreba ju chladiť a ideálna na podávanie je pri izbovej teplote.
V obchodoch ju dostanete za 10-12 eur v škatuli, no pripravte si túto podľa Petry a jej BezCukrárne. V knižke nájdete ďalšie desiatky parádnych receptov bez cukru. Zdravších a chutnejších.
Toto je známy medový, nadýchaný a voňavý koláč v nepresladenej verzii.
SUROVINY na marlenku
Cesto
- 400 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 pl sódy bikarbóny
- 100 g medu (alebo javorového sirupu)
- 250 g masla
- 3 vajcia (alebo 300 ml vody)
- 20 g sójovej múky (alebo škrobu)
- ½ čl stévie
Krém
- 500 g datlí
- 250 g masla
- 500 ml zvoleného mlieka
- 80 g kukuričného škrobu (alebo pudingového prášku – karamelového, či vanilkového)
- ½ čl stévie
Tip
Marlenku je možné spraviť i ako rezy, z tohto množstva vyjde približne sedem plátov veľkosti 25×25 cm.
POSTUP
- Pripravíme si cesto. Maslo nad parou rozpustíme a v letnom ručne rozmiešame vajcia (alebo škrob s vodou). Pridáme med, stéviu a prisypeme múku s kypriacím práškom. Rozmiešame v lepivé cesto.
- Plytký tanier obkreslíme na papier na pečenie a naberačkou naň nanesieme cesto. Stierkou cesto natenko, takmer dopriesvitna rozotrieme čiastočne za nakreslený okraj. Týmto spôsobom postupujeme do minutia všetkého cesta. Pre časovú úsporu pracujeme s viacerými papiermi na pečenie.
- Každý plát pečieme pri 165 stupňoch 5-7 minút. Ak chceme piecť viacero plátov naraz, pečieme ich v teplovzdušnej rúre pri 150 stupňoch. Pláty kontrolujeme, pretože keďže sú tenké, ľahko prihoria.
- Pláty po upečení obkrojíme podľa taniera. Okraje odložíme bokom na posypanie vrchu torty.
- Pripravíme krém. Z mlieka, stévie a pudingov uvaríme hustú kašu. Datle opláchneme horúcou vodou a po častiach rozomelieme v mixéri na hladký krém. Ak je to potrebné, pridáme počas mixovania jednu až dve lyžice pudingu.
- Rozmixované datle zašľaháme so zvyškom pudingu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Maslo vyšľaháme do peny a po častiach primiešame datlovo-pudingový krém.
- Jednotlivé pláty potierame krémom a ukladáme na seba. Ak nemáme dostatok rozmrvených odrezkov, posledný plát rozmrvíme a rozsypeme na vrchnú vrstvu krému. Ak nám zostal krém, môžeme potrieť a posypať aj boky torty.
- Povrch môžeme pofŕkať čokoládou alebo zľahka pomedovať. Skladujeme prikryté v chladničke.