Marlenka. Úžasná medovo-orechová lahôdka

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stavíme sa, že aj vy milujete sladké. Jemný, rozplývavý a sladučký cukor v zákuskoch, na poleve, v plnke. Však sa vám už teraz zbiehajú slinky 🙂 No dobre viete, že biely cukor škodí, je to „rafinovaný jed“ a tak sa do popredia dostávajú rôzne alternatívy. Pokojne môžete sladiť medom, javorovým sirupom, či stéviou. A vôbec nie je pravda, že to chutí inak, nie je to ono a cukor v koláčoch je proste to pravé. Len sme si na cukor a jeho chuť zvykli. Mnohé štúdie a experimenty však dokazujú, že biely rafinovaný cukor nemá miesto v našich jedálničkoch. Tak to skúste – táto fantastická marlenka vás dostane.

Vyskúšajte teda „necukriť“ a využité iné spôsoby. Vynikajúco to robí BezCukráreň, čo je nielen stránka na webe, ale najmä skvelá kniha plná lahodných receptov. Naučí vás, ako zdravo piecť koláče a zákusky bez cukru. Autorka Petra Muráriková tvrdí, že maškrtiť nie je zlé, no verí v zdravý životný štýl a preto maškrtí zdravo.
Príkladom je spomínaná marlenka, medová torta, ktorej recept vychádza zo starej arménskej receptúry.

recepty lepsiden.skPozrite si aj ďalšie RECEPTY.

Fantastická marlenka

Marlenka je neskutočne lahodná torta. Skladá sa z medovo-orechového cesta, ktoré je prekladané karamelovým krémom. Môžete ju doplniť čokoládovou polevou, kúskami karamelu či posekanými orechmi.  Vyrába sa bez chemických konzervačných látok, netreba ju chladiť a ideálna na podávanie je pri izbovej teplote.
V obchodoch ju dostanete za 10-12 eur v škatuli, no pripravte si túto podľa Petry a jej BezCukrárne. V knižke nájdete ďalšie desiatky parádnych receptov bez cukru. Zdravších a chutnejších.
Toto je známy medový, nadýchaný a voňavý koláč v nepresladenej verzii.

SUROVINY na marlenku

Cesto

  • 400 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 pl sódy bikarbóny
  • 100 g medu (alebo javorového sirupu)
  • 250 g masla
  • 3 vajcia (alebo 300 ml vody)
  • 20 g sójovej múky (alebo škrobu)
  • ½ čl stévie

Krém

  • 500 g datlí
  • 250 g masla
  • 500 ml zvoleného mlieka
  • 80 g kukuričného škrobu (alebo pudingového prášku – karamelového, či vanilkového)
  • ½ čl stévie

Tip
Marlenku je možné spraviť i ako rezy, z tohto množstva vyjde približne sedem plátov veľkosti 25×25 cm.

POSTUP

  1. Pripravíme si cesto. Maslo nad parou rozpustíme a v letnom ručne rozmiešame vajcia (alebo škrob s vodou). Pridáme med, stéviu a prisypeme múku s kypriacím práškom. Rozmiešame v lepivé cesto.
  2. Plytký tanier obkreslíme na papier na pečenie a naberačkou naň nanesieme cesto. Stierkou cesto natenko, takmer dopriesvitna rozotrieme čiastočne za nakreslený okraj. Týmto spôsobom postupujeme do minutia všetkého cesta. Pre časovú úsporu pracujeme s viacerými papiermi na pečenie.
  3. Každý plát pečieme pri 165 stupňoch 5-7 minút. Ak chceme piecť viacero plátov naraz, pečieme ich v teplovzdušnej rúre pri 150 stupňoch. Pláty kontrolujeme, pretože keďže sú tenké, ľahko prihoria.
  4. Pláty po upečení obkrojíme podľa taniera. Okraje odložíme bokom na posypanie vrchu torty.
  5. Pripravíme krém. Z mlieka, stévie a pudingov uvaríme hustú kašu. Datle opláchneme horúcou vodou a po častiach rozomelieme v mixéri na hladký krém. Ak je to potrebné, pridáme počas mixovania jednu až dve lyžice pudingu.
  6. Rozmixované datle zašľaháme so zvyškom pudingu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Maslo vyšľaháme do peny a po častiach primiešame datlovo-pudingový krém.
  7. Jednotlivé pláty potierame krémom a ukladáme na seba. Ak nemáme dostatok rozmrvených odrezkov, posledný plát rozmrvíme a rozsypeme na vrchnú vrstvu krému. Ak nám zostal krém, môžeme potrieť a posypať aj boky torty.
  8. Povrch môžeme pofŕkať čokoládou alebo zľahka pomedovať. Skladujeme prikryté v chladničke.

marlenka


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.