Možno chcete občas svojich blízkych potešiť jednoduchším, no predsa slávnostným dezertom. Ak sa vám nechce vypekať, tieto francúzske tortičky sú vhodné práve na takéto príležitosti. V krehkých pečených mištičkách rozvoniava chutný krém a ovocie – ideálna súčasť studeného bufetu.
To ovocie môžete meniť, samozrejme. Hrozno sa však perfektne hodí ku krému, osvieži ho. Napokon, hrozno prezývame ovocie bohov. Často sa stávalo predlohou mnohých umelcov a ich obrazov. Obsahuje najmä kyselinu listovú, minerálne látky, stopové prvky a vitamíny. Draslík v hrozne nám pomáha zbavovať telo škodlivých látok a dobre vplýva na rytmus srdca, sviežu myseľ a podporuje dokonca chudnutie. Hrozno pomáha pri obličkových kameňoch, dodáva telu energiu, lieči zápchu, zmierňuje únavu a depresiu…tak prečo si ho nedopriať?
Ak pridáte aj ríbezle, dodáte telu potrebnú vlákninu, za ktorú sa vaše trávenie poďakuje. Ríbezle majú dostatok vitamínov a napríklad horčík obsiahnutý v tomto ovocí má skvelý účinok na naše kosti. Reguluje tiež hladinu cukru v krvi a podporuje imunitu.
Môžete samozrejme siahnuť aj po inom drobnom ovocí.
Ríbezľovo-hroznové francúzske tortičky
Príprava týchto minitortičiek vám zaberie asi hodinu, ďalšie dve na chladenie. Nech sa vám vydaria, sú naozaj chutné.
SUROVINY na 8 tortičiek:
Na krehké cesto:
- 150 g hladkej múky
- 100 g tuhého masla/margarínu
- 50 g práškového cukru
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
- štipka soli
- strúhaná kôra z 1/2 citróna
- 1 žĺtok
- 1 lyžičky smotany
- 1 lyžice mäkkého masla/margarínu do formičiek
Na krém a zdobenie:
- 400 g bieleho hrozna
- 100 g ríbezlí/čučoriedok (mrazené alebo kompót)
- 2,5 dl mlieka
- 30 g cukru
- 1/2 vrecúška vanilkového pudingu
- 4 lyžice pomarančového likéru triple sec
- 1/2 vrecúška bezfarebného tortového želé (v prášku)
- 1,2 dl precedenej hroznovej šťavy
- 1 vanilínový cukor
Pozrite si aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP:
1. Z uvedených ingrediencií pripravíme krehké cesto: múku preosejeme na pracovnú dosku. Stuhnutý tuk pokrájame na tenké plátky alebo na menšie kocky a nasypeme na múku. Širokým nožom celkom rozdrobíme tuk a zapracujeme ho do múky. Na vrch preosejeme práškový cukor, pridáme vanilínový cukor, soľ, žĺtky a potom postupujúc od kraja k prostriedku ľahkými pohybmi všetko zmiesime.
2. Keď sme vymiesili cesto, utvoríme bochník, prikryjeme ho fóliou a aspoň na pol hodiny uložíme do chladničky alebo na iné chladné miesto odpočinúť.
3. Hrozno umyjeme, bobuľky osušíme na kuchynskej utierke. Maslom/margarínom vymastíme 8 ks miniformičiek s vlnitým okrajom (priemer 10 cm) a ukladáme ich tesne vedľa seba. Rúru predhrejeme na 200 °C.
4. Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 3 mm a navinieme ho na valček. Zľahka ho položíme na formičky a valčekom prejdeme po okrajoch, čím vlastne vykrojíme cesto.
„Odpad“ zmiesime a upečieme ako drobné pečivo.
5. Cesto natlačíme do formičiek, spodok popicháme vidličkou a formičky uložíme na plech. Na cesto položíme malé štvorce papiera na pečenie, na ktoré nasypeme 1 – 2 veľké lyžice suchej fazule/hrachu, aby sa cesto nevydulo, lebo nezostane miesto na krém. Pečieme v strednej časti rúry 10 – 12 minút. Cesto necháme vychladnúť vo formičkách a spolu s papierom odstránime „záťaž“. Vyklopíme na mriežku a necháme celkom vychladnúť.
6. Na krém uvaríme puding z mlieka, pudingového prášku a cukru. V ľadovej vode ho necháme za častého miešania trochu vychladnúť.
7. Primiešame likér a tortičky rovnomerne naplníme. Okraje obložíme bobuľkami hrozna, ríbezle/ čučoriedky (ak sú zmrazené, nerozmrazujeme) dáme doprostred.
8. Podľa návodu na obale pripravíme tortové želé s pridaním hroznovej šťavy a vanilínového cukru. Tenko ním (napr. štetcom) potrieme povrch tortičiek a necháme stuhnúť. Do podávania držíme v chlade. Môžeme ich podávať aj so šľahačkou.
Oveľa viac podobných sviatočných lahôdok nájdete v úžasnej kuchárskej knihe Sviatočné pečenie. Obsahuje množstvo skvelých receptov, rád a postupov na pečenie na rodinné oslavy, na sviatky, svadby či vtedy, keď čakáme hostí alebo si iba chceme spríjemniť nedeľnú pohodu.