Ríbezľovo-hroznové francúzske tortičky

LinkedIn

Možno chcete občas svojich blízkych potešiť jednoduchším, no predsa slávnostným dezertom. Ak sa vám nechce vypekať, tieto francúzske tortičky sú vhodné práve na takéto príležitosti. V krehkých pečených mištičkách rozvoniava chutný krém a ovocie – ideálna súčasť studeného bufetu.

To ovocie môžete meniť, samozrejme. Hrozno sa však perfektne hodí ku krému, osvieži ho. Napokon, hrozno prezývame ovocie bohov. Často sa stávalo predlohou mnohých umelcov a ich obrazov. Obsahuje najmä kyselinu listovú, minerálne látky, stopové prvky a vitamíny. Draslík v hrozne nám pomáha zbavovať telo škodlivých látok a dobre vplýva na rytmus srdca, sviežu myseľ a podporuje dokonca chudnutie.  Hrozno pomáha pri obličkových kameňoch, dodáva telu energiu, lieči zápchu, zmierňuje únavu a depresiu…tak prečo si ho nedopriať?

Ak pridáte aj ríbezle, dodáte telu potrebnú vlákninu, za ktorú sa vaše trávenie poďakuje. Ríbezle majú dostatok vitamínov a napríklad horčík obsiahnutý v tomto ovocí má skvelý účinok na naše kosti. Reguluje tiež hladinu cukru v krvi a podporuje imunitu.
Môžete samozrejme siahnuť aj po inom drobnom ovocí.

 

Ríbezľovo-hroznové francúzske tortičky

Príprava týchto minitortičiek vám zaberie asi hodinu, ďalšie dve na chladenie. Nech sa vám vydaria, sú naozaj chutné.

SUROVINY na 8 tortičiek:

Na krehké cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g tuhého masla/margarínu
  • 50 g práškového cukru
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • strúhaná kôra z 1/2 citróna
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžičky smotany
  • 1 lyžice mäkkého masla/margarínu do formičiek

 

Na krém a zdobenie:

  • 400 g bieleho hrozna
  • 100 g ríbezlí/čučoriedok (mrazené alebo kompót)
  • 2,5 dl mlieka
  • 30 g cukru
  • 1/2 vrecúška vanilkového pudingu
  • 4 lyžice pomarančového likéru triple sec
  • 1/2 vrecúška bezfarebného tortového želé (v prášku)
  • 1,2 dl precedenej hroznovej šťavy
  • 1 vanilínový cukor

 

Pozrite si aj ďalšie naše RECEPTY.adriana poláková fotky na zjedenie

POSTUP:

1. Z uvedených ingrediencií pripravíme krehké cesto: múku preosejeme na pracovnú dosku. Stuhnutý tuk pokrájame na tenké plátky alebo na menšie kocky a nasypeme na múku. Širokým nožom celkom rozdrobíme tuk a zapracujeme ho do múky. Na vrch preosejeme práškový cukor, pridáme vanilínový cukor, soľ, žĺtky a potom postupujúc od kraja k prostriedku ľahkými pohybmi všetko zmiesime.

2. Keď sme vymiesili cesto, utvoríme bochník, prikryjeme ho fóliou a aspoň na pol hodiny uložíme do chladničky alebo na iné chladné miesto odpočinúť.

3. Hrozno umyjeme, bobuľky osušíme na kuchynskej utierke. Maslom/margarínom vymastíme 8 ks miniformičiek s vlnitým okrajom (priemer 10 cm) a ukladáme ich tesne vedľa seba. Rúru predhrejeme na 200 °C.

4. Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 3 mm a navinieme ho na valček. Zľahka ho položíme na formičky a valčekom prejdeme po okrajoch, čím vlastne vykrojíme cesto.
„Odpad“ zmiesime a upečieme ako drobné pečivo.

5. Cesto natlačíme do formičiek, spodok popicháme vidličkou a formičky uložíme na plech. Na cesto položíme malé štvorce papiera na pečenie, na ktoré nasypeme 1 – 2 veľké lyžice suchej fazule/hrachu, aby sa cesto nevydulo, lebo nezostane miesto na krém. Pečieme v strednej časti rúry 10 – 12 minút. Cesto necháme vychladnúť vo formičkách a spolu s papierom odstránime „záťaž“. Vyklopíme na mriežku a necháme celkom vychladnúť.

6. Na krém uvaríme puding z mlieka, pudingového prášku a cukru. V ľadovej vode ho necháme za častého miešania trochu vychladnúť.

francúzske minitortičky postup 1

7. Primiešame likér a tortičky rovnomerne naplníme. Okraje obložíme bobuľkami hrozna, ríbezle/ čučoriedky (ak sú zmrazené, nerozmrazujeme) dáme doprostred.

8. Podľa návodu na obale pripravíme tortové želé s pridaním hroznovej šťavy a vanilínového cukru. Tenko ním (napr. štetcom) potrieme povrch tortičiek a necháme stuhnúť. Do podávania držíme v chlade. Môžeme ich podávať aj so šľahačkou.

francúzske minitortičky postup 2

Oveľa viac podobných sviatočných lahôdok nájdete v úžasnej kuchárskej knihe Sviatočné pečenie. Obsahuje množstvo skvelých receptov, rád a postupov na pečenie na rodinné oslavy, na sviatky, svadby či vtedy, keď čakáme hostí alebo si iba chceme spríjemniť nedeľnú pohodu.


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar