Niekedy potrebujete navariť niečo sýte, chutné, čo by si dali aj vaše deti. Tieto rýchle tvarohové knedličky máte naozaj za pár minút a ovocie môžete obmieňať podľa sezóny a chuti. Stačia vám vlastne len štyri suroviny plus ovocie, a zvládne to každá gazdinka. Aj chlap, ktorý nie je v kuchyni celkom zručný 😊
Tvarohové knedličky sú obľúbené tradičné jedlo v krajinách strednej a východnej Európy, najmä v Česku, Poľsku, Maďarsku a na Slovensku. Môže to byť obed, či večera, ako dezert a sladká pochúťka. Zvyknú sa pripravovať po celý rok, nielen vo sviatočné chvíle. Ich plusom je práve jednoduchá, rýchla príprava a výborná chuť.
Recept na tvarohové knedličky
„Tieto knedličky robievam najradšej s jahodami, ale pokojne môžete použiť aj iné ovocie, prípadne ich uvariť bez náplne a posypať ich čerstvým ovocím,“ odporúča Lucia Súkeníková, vynikajúca pekárka a kuchárka, ktorá už množstvo receptov ponúkla záujemcom aj vo svojich knihách. My milujeme Recepty našich starých mám, kde nájdete desiatky skutočne tých pravých babičkovských receptov. Na koláče, drobné pečivo, rezy, ovocné múčniky…no proste, už pri listovaní sa budete cítiť ako v detstve u svojej babičky. Vrelo odporúčame.
Ale poďme na recept, uvidíte, že je veľmi jednoduchý a rýchly.
SUROVINY
- 500 g tvarohu
- 300 g masla
- 2 vajcia
- 500 g krupicovej múky
- štipka soli
POSTUP
Ten je naozaj veľmi jednoduchý – zo surovín dobre vypracujeme tuhé cesto, aby sa knedličky nelepili a nerozvarili. Cesto nesmie byť príliš husté, aby neboli knedličky tvrdé.
Nakrájame ho na kúsky, do každého kúska zabalíme mak, lekvár alebo ovocie – je to na vás. Podľa chuti, môžete experimentovať, skúšať rôzne náplne.
Kúsky zabalíme a uvaríme vo veľkom množstve osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch (po vložení sa zmierni vrenie, takže podľa veľkosti knedličiek to môže trvať 5 až 10 minút), necháme ich variť ešte asi dve minútky. Potom ich vyberieme do misy s maslom.
Nakoniec posypeme makom a cukrom. Prípadne grankom a pridáme na kúsky nakrájané ovocie: to čo máme po ruke, ako jahody, maliny, čučoriedky ap.
Dobrú chuť.
Foto: Lucia Súkeníková