Fantastický tvarohový tunel (maškrta na víkend)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sú ľudia, ktorí milujú všetko tvarohové…a my patríme k nim 🙂 Tvaroh do závinu, v torte, v cheesecaku, tvarohový pohár, tvarohová plnka na sto spôsobov. Tvaroh sa zvykne označovať aj ako biele zlato. Obsahuje málo sacharidov a veľa bielkovín, k tomu znížený obsah tukov. Ako možno viete, aktívni športovci si radi doprajú tvaroh pred spánkom, pretože je sýty, diétny a dá sa pripraviť na veľa spôsobov (napríklad náš tvarohový tunel). Dokonca ak držíte diétu, je vhodný ako tlmič chute na jedlo. Obsahuje totiž typ bielkoviny nazvanej kazeín, ktorú naše telo trávi pomalšie ako iné druhy bielkovín. Tvaroh tak môže potláčať hlad počas noci.

Dôležitejšie sú však ostatné prospešné účinky tvarohu. Obsahuje veľa vitamínov,  napríklad vitamín B6, B12, A, C, D, E, riboflavín, tiamín, kyselinu listovú a dokonca aj betakarotén. A tiež minerály, ako vápnik, draslík, horčík, mangán, zinok, meď, selén, či fluorid.
Obsiahnuté omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny chránia mozgové bunky, zabraňujú ich odumieraniu a podporujú ich funkciu. Tvaroh je  vynikajúci aj pre starších, pretože znižuje hladinu cholesterolu, bojuje proti osteoporóze, nepáli po ňom záha a spevňuje kosti i zuby.
Tak si poďte spolu s nami upiecť tento vynikajúci tvarohový tunel. Nie je to nič zložité.

 

Recept na Tvarohový tunel

SUROVINY:

  • 200 g polohrubej múky
  • 120 g masla
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 1 žĺtok100 ml mlieka

 

Krém:

  • 500 g tvarohu
  • 4 žĺtky
  • 200 g práškového cukru
  • 3 lyžice krupice
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g hrozienok
  • trochu postrúhanej citrónovej kôry
  • 5 bielkov

 

parížske rožkyVyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.

POSTUP:

  1. Maslo, cukor a žĺtok vymiešame, pridáme kakao, mlieko a preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou.
  2. Cesto vypracujeme, rozdelíme na polovicu a z každej kúsok oddelíme. Z väčších kusov cesta vyvaľkáme obdĺžniky, z menších pásy.
  3. Dve formy na srnčí chrbát vymastíme a vyložíme ich obdĺžnikmi cesta. Do každej formy dáme polovicu krému, prikryjeme pásmi cesta a pečieme asi 40 minút v rúre vyhriatej na 175 °C.
  4. Koláče necháme vo forme vychladnúť, potom vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.

Krém: Tvaroh vymiešame s cukrom a so žĺtkami, pridáme krupicu, napučané hrozienka, postrúhanú kôru a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.

Výborné múčniky, zákusky a jednoduché koláče nájdete v skvelej kuchárskej knihe Múčniky a múčne jedlá od Zdenky a Vladimíra Horeckých. Naozaj bohatý výber klasických lahôdok, ktoré možno piekla aj vaša stará mama, či rodičia. Od rezov a zákuskov, cez rolády, bábovky, záviny až po nepečené a vyprážané múčniky.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.