Plnené rakvičky. Maškrta na víkend

Čakáte cez víkend návštevu a nechce sa vám príliš vypekať? Možno nemáte chuť, ale často nezostane ani čas na hodinu dve vypekania. Máme pre vás tip na plnené rakvičky, ktoré sú jednoduché, ide do nich pár surovín, ktoré máte určite aj doma a ich príprava netrvá dlho. Základom je kondenzované mlieko, ktoré síce varíte dve hodiny, ale nemusíte pri tom stáť a môžete si robiť svoje veci.
A pridajte aj trošku rumu, táto kombinácia sa vám bude určite páčiť 🙂

Mimochodom, kondenzované mlieko gazdinky rady pridávajú do rôznych zákuskov a tort. Pre mnohých je „salko“ jedným zo symbolov detstva. Niektorí si ho dodnes dávajú do kávy alebo ako malú sladkosť. Nemusíte ho ani kupovať a dokážete si urobiť domáce kondenzované mlieko.

Je to jednoduchšie ako si myslíte:
Nalejte pol litra plnotučného mlieka do hrnca a pridajte k nemu hrnček cukru. Priveďte k varu a na stredne silnom ohni varte za občasného miešania. Postupne sa bude meniť farba z bielej na žltú, bude hustnúť až sa z mlieka odparí voda a cukor začne karamelizovať.
Vtedy sme dosiahli správnu farbu aj konzistenciu. tesne predtým, ako mlieko odstavíte z ohňa, pridajte doň štipku sódy bikarbóny. Tá spôsobí, že kondenzované mlieko bude nadýchanejšie, krémovejšie a jemnejšie. Ako bude mlieko chladnúť bude čoraz hustejšie a napokon budete mať domáce kondenzované mlieko. A viete presne, čo ste doň dali 🙂
Tu si môžete pozrieť aj video.

 

Recept na plnené rakvičky

Suroviny

  • 400 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 250 g masla alebo rastlinného tuku
  • 70 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica kakaa
  • čokoláda na polievanie

 

Krém

  • 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
  • 250 g masla
  • rum

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.mliečne rezy

Postup

recept postupVšetky suroviny okrem čokolády zmiešame, vypracujeme hladké cesto a necháme v chlade 30 minút postáť. Cestom naplníme do dvoch tretín vymastené formičky (tzv. rakvičky) a v rúre vyhriatej na 180 °C upečieme. Teplé vyklopíme na dosku a necháme vychladnúť.

recept postupNa rakvičky potom ozdobne nastriekame krém, polejeme roztopenou čokoládou a necháme stuhnúť.

recept postupKrém si pripravíte jednoducho. Sladené mlieko varíme vo vodnom kúpeli 2 hodiny a necháme v konzerve vychladnúť. Maslo vymiešame do peny, po lyžiciach pridávame uvarené mlieko a dôkladne vymiešame. Prípadne si kondenzované mlieko vyrobíte podomácky podľa vyššie spomínaného receptu. odporúčame, nemá chybu 🙂

plnené rakvičky

 

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 344x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: