2 domáce recepty na japonské mochi koláčiky, ktoré si zamilujete

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ešte ste japonské mochi neochutnali? Ide o delikatesu z ryžovej pasty z lepkavej ryže, pričom náplne sa menia. Príprava mochi koláčikov nie je zložitá a ak si to trochu natrénujete, viete ich pripraviť naozaj za 10-15 minút. Veľmi dôležité je vybrať tú správnu ryžovú múku – musí byť lepivá, s vysokým obsahom škrobu. Ak takú nemáte, koláčiky sa budú rozpadávať, pretože cesto nebude dostatočne pružné a elastické.
Tak čo keby ste vyskúšali 2 naše recepty? Jeden na mochi koláčiky s príchuťou Oreo a druhý s kivi. Máme otestované a uvidíte, že si ich zamilujete 😊

Mochi koláčiky

Mochi je jednotné označenie pre rôzne druhy tradičných japonských koláčikov, ktoré tvorí krátkozrnná lepkavá ryža (mochigome). Vďaka jej lepivosti získavajú koláčiky typickú štruktúru a konzistenciu – môžete ich naťahovať ako žuvačku. Mochi sa najčastejšie tvarujú do malých okrúhlych bochníčkov a plnia sa rôznymi náplňami.

Výslovnosť názvu mochi je „moči“. Pri konzumácii dajte pozor na to, aby vám lepkavé cesto neuviazlo v krku, môže to byť nebezpečné. Malým deťom a starším ľuďom je vhodné pokrájať mochi na malé kúsky.

1. recept na mochi s príchuťou Oreo

Na internete nájdete množstvo zaručene dobrých receptov na mochi, s použitím dokonca len dvoch alebo troch ingrediencií. Ak chcete mať mochi zaujímavejšie, cesto môžete dofarbiť potravinárskymi farbami, alebo napr. trochou cviklovej šťavy či iným prírodným farbivom.

mochi koláčiky Oreo

SUROVINY

  • 150 g lepkavej ryžovej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 25 g kukuričného škrobu

Náplň:

  • 8 ks Oreo sušienok
  • 80 g čokolády (podľa vášho výberu)

POSTUP

recept postupcesto na mochi koláčiky1. Ako prvé si pripravíme cesto. Do misky dáme ryžovú múku. K múke pridáme cukor a nakoniec mlieko. Všetko poriadne premiešame, čím vznikne tekutá hmota. Zmes vylejeme do menšieho hrnca a pomaly zahrievame, pričom neustále miešame. Z tekutej zmesi sa postupne začne tvarovať cesto, niečo ako odpaľované. Dávajte pritom pozor, aby sa vám zmes nepripálila.

recept postup2. Hustú hmotu prenesieme na kuchynskú linku a necháme chvíľku vychladnúť. Pracovnú dosku poprášime škrobom a premiestnime naše cesto, ktoré je pomerne lepkavej konzistencie. Preto nezaškodí, ak cesto spracujeme v rukaviciach. Cesto vytvarujeme do tvaru gule a rozdelíme na 8 kúskov. Kým cesto chladne a odpočíva, pripravíme si náplň.

mochi koláčiky Oreo

recept postup3. Príprava náplne je skutočne veľmi jednoduchá. Sušienky Oreo dáme do mixéra a rozmixujeme. V mikrovlnke rozpustíme čokoládu, môžete použiť akúkoľvek, napr. mliečnu. Do rozpustenej čokolády postupne pridávame rozmixované sušienky.

recept postup4. Každú časť cesta vyvaľkáme na doske posypanej škrobom do tvaru placky, naplníme pripravenou zmesou a zabalíme do úhľadnej guličky. Takýmto spôsobom urobíme spolu 8 guličiek a necháme ich zatuhnúť v chlade. Potom nám už nič nebráni v ich konzumácii. Veľmi pekne vyzerajú v reze a chutia naozaj báječne.

2. recept na mochi koláčiky s kivi

mochi koláčiky kivi

SUROVINY

  • 20 g masla
  • 150 g lepkavej ryžovej múky
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 50 g práškového cukru
  • 200 ml plnotučného mlieka

Náplň:

  • 200 g krémového syru typu Philadelphia
  • 2 PL (polievkové lyžice) práškového cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 3 ks kiwi (2 ks nakrájať na kocky + 1 ks nakrájať na plátky)

POSTUP

recept postupDo menšej panvice dáme mlieko, maslo, cukor a trošku farbiva. Keď sa maslo rozpustí, pridáme ryžovú múku a škrob. Za stáleho miešanie si pripravíme cesto, ktoré sa pekne odliepa od panvice. Cesto necháme mierne vychladnúť, potom ho pomocou rukavíc na škrobom poprášenej ploche vytvarujeme do valčeka, ktorý nakrájame približne na 12 kúskov. Jednotlivé kúsky vyvaľkáme do okrúhleho tvaru a naplníme.

recept postupDo náplne vymiešame krémový syr s práškovým cukrom a citrónovou šťavou dohladka. Pripraveným krémom naplníme mochi, navrch navrstvíme nakrájané kiwi a vytvarujeme do tvaru bochníčka. Navrch uložíme plátok kivi. Necháme stuhnúť v chlade a približne po hodinke môžeme ochutnať. Takéto mochi koláčiky sú veľmi osviežujúce vďaka krému a šťavnatému kyselkavému ovociu.

mochi koláčiky kivi

Nedarilo sa vám?
Ak sa vám mochi na prvýkrát nepodarí, nebuďte preto smutní. Z cesta si pripravte guličky a uložte do uzatvárateľnej nádobky. Chutia ako hustá ryžová kaša a môžete si ich namáčať do jogurtu, do čokolády alebo inej polevy.
Chuťovo sa výborne dopĺňajú aj so zmrzlinou a rôznymi druhmi tropického alebo drobného lesného ovocia. Prajeme Vám dobrú chuť!

mochi koláčiky

Foto: LepšíDeň.sk/autorka, Freepik.com


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.