Jeden z najobľúbenejších tradičných koláčov, aké najčastejšie pečieme na Vianoce, či Veľkú noc. Retro koláč, ktorý nám pripomína detstvo.
Biskupský chlebíček je plný orieškov, sušeného ovocia a posypaný cukrom, alebo poliaty čokoládou. Mňam!
Vnútro môžete zvoliť podľa seba, najčastejšie sušené ovocie a oriešky. My uvádzame aj kandizované ovocie, ale ideálne je dať vlastné sušené ovocie. Ak ho teda máte 🙂
Orechy zasa môžete vopred krátko opražiť na panvici, budú chutiť ešte lepšie a úžasne rozvoniavať.
Ak nemáte formu na biskupský chlebíček, bez problémov ju kúpite v mnohých obchodoch aj na internete. Vyjde vás na cca 6 eur, dokonca z uhlíkovej ocele za necelé tri eurá.
Recept na biskupský chlebíček
Tu je jednoduchý osvedčený recept na biskupský chlebíček, ktorý zvládne každá gazdinka. Keď ho zabalíte do alobalu, vydrží vám aj dva týždne, čiže môžete ho urobiť aj skôr pred sviatkami.
Suroviny
- 6 vajec
- 120 g práškového cukru
- šťava a kôra z polovice citróna
- 120 g hrubej múky
- štipka soli
- prášok do pečiva
- 30 g hrozienok
- 80 g sušeného ovocia (figy, datle, marhule, kivi, kandizované ovocie ap.)
- 50 g čokolády
- 30 g olúpaných mandlí alebo vlašských orechov
- sušené ovocie na posypanie
Na čokoládovú polevu potrebujete 100 gramov čokolády a 50 g stuženého tuku, prípadne ju urobte tak, ako zvyknete.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Postup
Žĺtky vymiešajte s polovicou práškového cukru do peny a pridajte citrónovú šťavu a postrúhanú kôru.
Preosiatu múku premiešajte s práškom do pečiva, so soľou, s posekanými/napučanými hrozienkami, so sušeným ovocím, s čokoládou a mandľami, či inými orechmi. Nech sa dobre obalia.
Bielky vyšľahajte so zvyšným cukrom na tuhý sneh a striedavo so sypkou zmesou vmiešajte do žĺtkovej peny.
Cesto preložte do vymastenej a krupicou vysypanej formy na chlebíček a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 25 – 30 minút. Pre istotu skúšajte špajdľou, nakoľko je chlebíček upečený.
Vychladnutý chlebík vyklopte na mriežku.
Polejte polevou – tú si urobte ako zvyknete. Prípadne roztopte čokoládu, pridajte stužený tuk a dohladka vymiešajte.
Napokon môžete posypať posekaným sušeným ovocím a nechajte stuhnúť.
Ak máte radi podobné tradičné klasiky z detstva, odporúčame dve výborné kuchárky. Babičkina kuchárka nad zlato, v ktorej Renato Magát prináša tradičné babičkovské recepty na polievky, mäsové aj cestovinové jedlá, recepty na zverinu, ryby, omáčky, šaláty, paštéty a samozrejme múčniky.
Torty a zákusky od Zdenky a Vladimíra Horeckých zasa ponúka 90 receptov na rôzne rezy, koláče, bábovky a iné sladké maškrty, ktoré určite poznáte.