Himalájska soľ nielenže lepšie chutí, ale je aj oveľa prospešnejšia než obyčajná soľ, tvrdí jedna skupina. Druhá oponuje, že síce inak chutí, môže byť prospešná, ale nie je to žiadny zázrak. Pravdou je, že má iné zloženie ako bežná kuchynská soľ. Obsahuje vyše 80 prospešných látok ako horčík, vápnik, fosfor, selén či meď. Kuchynská údajne len dve látky…
Priaznivci odporúčajú využívať himalájsku soľ rôznymi spôsobmi – do kúpeľov, na inhalácie, vyplachovania, kloktania alebo na obklady.
Niektorí ju používajú ako dezodorant – stačí príslušné miesta navlhčiť soľným roztokom. Soľ zabraňuje rozmnožovaniu baktérií a je to oveľa bezpečnejšia substancia než súčasné dezodoranty s veľkým množstvom chemikálií.
Soľný roztok z himalájskej soli vynikajúco upokojuje pokožku a odstraňuje začervenanie…
Kde sa vzala himalájska soľ?
Vráťme sa trošku do minulosti…no dobre, poriadne ďaleko do histórie 🙂 Asi pred 200 až 250 miliónmi rokov na seba narazili dve pevninské platne: terajšia India a horná časť Eurázie, následkom čoho sa časom vytvorilo najvyššie pohorie sveta – Himaláje.
Ložiská soli, ktoré boli predtým v oceáne, sa v dôsledku pohybov zemskej kôry vytláčali bližšie k povrchu. Počas toho sa miešali s magmou, a tak sa obohacovali o rôzne makro a mikroprvky.
A práve preto je himalájska soľ podľa mnohých odborníkov jedným z najužitočnejších druhov soli na planéte.
Lekári a liečitelia už od najstarších čias vysoko oceňovali ružovú soľ pre jej vynikajúce liečivé vlastnosti. Alexander Macedónsky prikázal, aby ju privážali na slonoch cez hrebene indických hôr kráľovským rodinám a vtedajším aristokratom.
V súčasnosti sa himalájska soľ ťaží v horských oblastiach Pakistanu. Nespracovaná himalájska ružová soľ má podobu kúskov horniny charakteristickej ružovej alebo fialovej farby.
Jedlá himalájska ružová soľ sa predáva vo forme stredne veľkých kryštálov. Súvisí to s výsledkami výskumov, ktoré zistili, že ružová soľ sa najlepšie strávi, keď je kryštalickom stave. Práve preto sa k baleniu ružovej soli často pridáva aj špeciálne strúhadlo na jej strúhanie.
Liečivá himalájska soľ
Podľa N.I.Danikova, ktorý sa detailne venoval soli a jej účinkom, funguje ako prevencia a liečba mnohých ochorení. Slúži aj na odstraňovanie škodlivín pomocou liečivého roztoku soli, soľných buniek a omladenie celého organizmu.
Uvoľňuje tiež svalové tkanivá a ak sa použije do kúpeľa, má komplexný terapeutický účinok.
Nezadržiava vodu v tkanivách, keď ju používate v bežných dávkach – kuchynská soľ zadržiava tekutinu aj pri použití v minimálnych dávkach.
Himalájska soľ pôsobí ako mierne preháňadlo a má močopudný účinok. Zlepšuje krvný a lymfatický obeh, pričom je dokonale stráviteľná pre organizmus, takže sa dostáva do buniek v pôvodnej, nezmenenej forme.
Prečítajte si tiež
Aká soľ škodí? A ako si vyberať tú správnu soľ?
Ďalej sú to ochorenia ústnej dutiny a nosohltana (chrípka, parodontóza, bolesti zubov, angíny a ďalšie infekcie).
Endokrinné ochorenia (tyreotoxikóza, obezita, ochorenia prsníkov, ženská neplodnosť).
Himalájska soľ pomáha pri bodnutiach hmyzom – stačí navlhčiť vodou a posypať soľou. Pomáha aj pri poruchách spánku, kožných ochoreniach ako je herpes, vyrážka, psoriáza atď.
Marketingový trik alebo pravda?
O himalájskej soli sa vedú už dlhé roky niekedy vášnivé diskusie. Treba otvorene povedať, že mnohé fakty nestoja na vedeckých základoch. Čo síce neznamená, že by bola škodlivá, alebo je to klamstvo – len sa doteraz tomu vedci systematicky nevenovali. Určite k tomu neprispievajú ani štúdie, ktoré neprešli pripomienkovaním, neobsahujú citácie ani mená autorov – ako je to napríklad na komerčnej stránke Himalayan Crystal Salt.
Faktom však je, že himalájska soľ je uložená v hĺbke a je tak chránená pred znečistením. Tiež sa nespracováva chemicky. Má viaceré plusy, no niektoré bonusy sa zbytočne preháňajú. Povedzme množstvo sodíka je porovnateľné s inými potravinami (sodík je nevyhnutný pre správne fungovanie niektorých základných funkcií nášho organizmu).