Bryndzové pirohy ako od babičky z Gemera | FOTO recept

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nemusí byť vždy na obed len mäso – klasické rezne, kuracie mäso, steak, divina… Kedysi boli jedným z najtradičnejších slovenských jedál bryndzové pirohy s kyslou smotanou a opečenou slaninkou. Dnes je v obchodoch mnoho polotovarov, pirohy na rôzne spôsoby – slano i sladko. Ale nenechajte sa nalákať a vyskúšajte tieto bryndzové pirohy ako od babičky z Gemera, konkrétne z Dobšinej. Recept nie je vôbec zložitý a dokazuje, že zo zemiakov možno pripraviť veľa chutných jedál za príjemnú cenu.

Ako viete, bryndza je biele zlato, ktoré lieči. V bryndzi sa nachádzajú priateľské baktérie mliečneho kvasenia, ktoré na nás blahodarne pôsobia v mnohých smeroch. Pomáha nám tak aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva a upravuje tráviaci mechanizmus.
Bryndza je skvelá pri alergiách, rednutí kostí, cukrovke a zvyšuje imunitu.

 

Recept na bryndzové pirohy

Suroviny:

  • zemiaky (5-6 ks väčších zemiakov)
  • 500 g polohrubá múka
  • 2 vajcia
  • ½ cibule
  • 1 kocka bryndze ( 125 g )
  • 150 g kyslej smotany
  • 150 g slaniny
  • pažítka
  • soľ a korenie
  • 150 – 200 ml studená voda

 

POSTUP:

recept postupNajskôr si urobte cesto podľa klasického receptu – zmiešate múku, do stredu urobiť dierku a pridať vajíčka, potom pridáte po troške postupne pohár studenej vody, zamiesite a dáte bokom. Cesto má byť mäkké, poddajné, ak nie je , pridajte ešte trocha vody, netreba ho príliš dlho miesiť, aby nebolo potom tvrdé. Necháte odstáť  na tanieri približne 20-30 minút prikryté čistou utierkou, tak nevyschne.

recept postupUvarené zemiaky potom rozmixovať na kašu. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku, 1/4 lyžičky čierne korenie, 1/2 lyžičky soľ a rozmrvenú bryndzu a premiešať mixérom do hladka. Môžete posypať pažítkou a odložte si túto plnku nabok.

bryndzové pirohy postup krok 1

recept postupCesto si rozdeľte na tri kusy. Vezmite jeden a na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na hrúbku 3-4 mm, maximálne 5 mm, čo najtenšie. Potom nakladajte kúsky zemiakovej zmesi, ktorú ste si pripravili a odložili bokom. Najlepšie vám to pôjde dvomi lyžičkami – na jednu naberiete, druhou zotriete na cesto.

bryndzové pirohy postup krok 2

recept postupUrobte takto jeden rad a následne vykrajujte. Môžete použiť čokoľvek, pokojne aj koliesko na pizzu, ako sme použili my. Potom prehnite cez kôpku zmesi a po okrajoch pritlačte, aby vznikol typický tvar pirohu. Okraje zlepíte ľahko, môžete pritlačiť vidličkou, čím získajú pekný okraj. Prípadne si namočte prsty v studenej vode a cesto jemne nimi prejdite, kde sa má zlepiť.

bryndzové pirohy postup krok 3

recept postupTakto si postupne pripravujte pirohy zo všetkých troch kusov cesta a priebežne ich dávajte do vriacej osolenej vody. Po vložení väčšieho množstva pirohov musí voda v hrnci čo najskôr opäť zovrieť, tak si to sledujte. Keď pirohy vyplávajú na povrch, počkajte ešte 2-3 minútky a sitkom ich vyberte do misky. Môžete ich jemne poliať masťou, posoliť.

bryndzové pirohy postup krok 4

recept postupZatiaľ si vedľa na panvici opražte slaninku nakrájanú na malé kúsky (neprepáľte ju), nachystajte si kyslú smotanu a nasekanú pažítku. Servírujte ešte teplé.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.

 

Náš tip
Ide o pomerne jednoduchý recept, ale dajte si záležať hlavne na ceste. Malo by byť vláčne, jemné. )Nepridávajte príliš veľa múky, aby nezískalo na hutnosti. Potom by chutilo ako chlebové cesto. Čiže skúšajte, možno na prvý raz nebude ideálna konzistencia, ale oplatí sa byť trpezlivý.
Určite to ocení celá rodina, aj deti, ktoré takéto pirohy milujú. Teda určite tie naše 🙂

bryndzové pirohy na tanieri


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.