Marhuľovo-tvarohová žemľovka. Chutná spomienka na detstvo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Niektorí ohŕňajú nad žemľovkou nosom. Vraj im to pripomína jedáleň na základnej škole a dnes ako dospelí ju nemusia. My naopak môžeme 🙂 Hoci ešte dnes si spomínam, ako som svoju prvú žemľovku zjedla schuti teplú a potom ma bolelo brucho.
Správna žemľovka nesmie byť suchá, drobivá, prípadne s veľkými kusmi rožkov. To vám potom naozaj nejde dolu krkom. Preto je najlepšie urobiť si ju doma a my sme si obľúbili doplnenú s nejakým ovocím, nielen jablkami. V období dozrievania marhúľ je favorit jasný. Marhuľovo-tvarohová žemľovka, poctivá, lahodná a šťavnatá.

 

Marhuľovo-tvarohová žemľovka

žemľovka receptSamozrejme, dajú sa robiť rôzne obdoby žemľovky. Niekto ju robí z bezlepkového pečiva, iný z grahamových rožkov, ďalší z vianočky alebo toustového chleba.
V niektorých receptoch sa robí orechový sneh – bielky vyšľaháte s cukrom dotuha a primiešate ručne mleté orechy. Dodá to žemľovke iný nádych.
My však milujeme klasiku, ktorá nám pripomína detstvo. Tradičná tvarohová žemľovka s ovocím – v tomto prípade s marhuľami.

SUROVINY

  • 8 rožkov
  • 4 vajcia
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 lyžice masla
  • 250 ml mlieka
  • 500 g tvarohu (ideálne termizovaný)
  • 200 g čerstvých marhúľ, ale môžu byť aj zavárané, či z plechovky
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 2 lyžice kryštálového cukru

marhuľovo-tvarohová žemľovka

POSTUP

recept postupNakrájajte si rožky, nie príliš malé, ale ani veľké. Také akurát kolieska.
Vyšľahajte žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte vlažné mlieko a rozpustené maslo. To celé nalejte na rožky a dobre premiešajte.

recept postupNásledne pridajte tvaroh a opäť premiešajte. Napokon vmiešate na kúsky nakrájané marhule. Dajte do zapekacej misy, ktorú ste vymastili a vysypali krupicou alebo múkou. Posypte škoricou a dajte do rúry na 35 minút. Pečte na 180 stupňoch.

recept postupZatiaľ si vyšľahajte bielka s dvomi lyžicami kryštálového cukru na tuhý sneh. Keď sa zmes dopečie, dajte sneh na vrch, uhlaďte a dajte ešte zapiecť na desať minút do rúry. Sneh zhnedne a bude úžasný.
Dopečenú žemľovku nechajte odstáť a potom posypte práškovým cukrom.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.najlepšia bublanina - recept

Foto: LepšíDeň.sk a Wikimedia/Panzi


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.