Posúchy, osúchy, placky, podplamenníky, pagáče, naany, focaccie – kto by ich nemiloval? Tieto jednoduché, no zároveň neuveriteľne chutné chlebové placky sa hodia ku guľášu, hustým desiatovým polievkam či ako príloha k rôznym omáčkam. Možno ich jesť teplé aj studené, natrieť maslom, cesnakom, alebo obložiť podľa chuti.
Máme pre vás recept na sódové posúchy z kyslého mlieka. Recept, ktorý je už zabudnutý, no naše babičky ho pripravovali často a všetkým chutil. Tak prečo ho nevyskúšať aj dnes?
Dozviete sa tiež. ako sa posúchy pripravovali v minulosti a aké rôzne variácie si môžete doma urobiť. Sódové posúchy sa kedysi piekli takmer v každej domácnosti, no dnes ich pomaly vytláčajú modernejšie alternatívy, ako sú langoše či naan. Na rozdiel od vyprážaných langošov sú však oveľa zdravšie, pretože sa pripravujú na sucho, bez použitia oleja.
Ako si pripraviť dokonalé posúchy?
Ich príprava je jednoduchá a rýchla. Stačí dodržiavať jedno základné pravidlo: ak je cesto príliš riedke a lepí sa, pridáme múku. Ak je príliš husté, pridáme trochu kyslého mlieka. Platí však, že čím redšie cesto, tým sú posúchy jemnejšie a nadýchanejšie.
Môžete ich piecť na suchej panvici alebo liatinovej platni, ktorú je dobré priebežne utierať papierovou utierkou, aby sa zvyšky múky nepripaľovali. Okrem klasických môžete skúsiť aj plnené varianty – so syrom, bryndzou alebo zemiakovou kašou.
Recept na sódové posúchy z kyslého mlieka
Ak chcete zdravšiu verziu, môžete vyskúšať celozrnné posúchy s bylinkami. Čerstvá pažítka, tymian alebo bazalka im dodajú úžasnú arómu a navyše budú výživnejšie.
SUROVINY
- 500 g polohrubej múky (alebo kombinácie polohrubej a celozrnnej múky pre zdravšiu verziu)
- 2 kávové lyžičky soli
- 1 kávová lyžička cukru
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- 500 ml kyslého mlieka (napr. acidofilné alebo kefír)
- Voliteľné: nasekané čerstvé bylinky (pažítka, tymian, bazalka) pre extra chuť
POSTUP
Do misy preosejeme múku (pri celozrnnej verzii môžeme použiť pomer 300 g polohrubej a 200 g celozrnnej múky), pridáme soľ, cukor, sódu bikarbónu a premiešame.
Postupne prilievame kyslé mlieko a miešame vareškou. Cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme odpočívať približne 15 minút.
Potom cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho valec. Valec nakrájame na približne 11 rovnakých kúskov a z nich vytvarujeme buchtičky.
Každú buchtičku rozvaľkáme do tvaru kruhu.
Posúchy pečieme na rozpálenej suchej panvici z oboch strán do zlatohneda. Po upečení potrieme rozpusteným maslom a podľa chuti osolíme.
Do rozpusteného masla môžeme pridať prelisovaný strúčik cesnaku a trošku soli, čím získame lahodnú cesnakovú chuť.
Vedeli ste, že posúchy môžu byť aj sladké?
Áno, posúchy sa dajú pripraviť nielen na slano, ale aj na sladko! Výborne chutia napríklad s domácim slivkovým lekvárom, sladkým tvarohom či rozvareným ovocím. Ak pridáte do cesta trochu cukru a škorice, získate lahodnú sladkú alternatívu, ktorú si obľúbia aj deti.
Nezabúdajme na tradičné recepty, ktoré chutia tak dobre, ako keď ich pripravovali naše babičky. Vyskúšajte sódové posúchy a prineste kúsok histórie späť do vašej kuchyne!
Foto: LepšíDeň.sk/autorka