Sódové posúchy z kyslého mlieka chutia ako od babičky (Foto rocept)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Posúchy, osúchy, placky, podplamenníky, pagáče, naany, focaccie – kto by ich nemiloval? Tieto jednoduché, no zároveň neuveriteľne chutné chlebové placky sa hodia ku guľášu, hustým desiatovým polievkam či ako príloha k rôznym omáčkam. Možno ich jesť teplé aj studené, natrieť maslom, cesnakom, alebo obložiť podľa chuti.
Máme pre vás recept na sódové posúchy z kyslého mlieka. Recept, ktorý je už zabudnutý, no naše babičky ho pripravovali často a všetkým chutil. Tak prečo ho nevyskúšať aj dnes?

Dozviete sa tiež. ako sa posúchy pripravovali v minulosti a aké rôzne variácie si môžete doma urobiť.  Sódové posúchy sa kedysi piekli takmer v každej domácnosti, no dnes ich pomaly vytláčajú modernejšie alternatívy, ako sú langoše či naan. Na rozdiel od vyprážaných langošov sú však oveľa zdravšie, pretože sa pripravujú na sucho, bez použitia oleja.

Ako si pripraviť dokonalé posúchy?

posuch-na-tanieriIch príprava je jednoduchá a rýchla. Stačí dodržiavať jedno základné pravidlo: ak je cesto príliš riedke a lepí sa, pridáme múku. Ak je príliš husté, pridáme trochu kyslého mlieka. Platí však, že čím redšie cesto, tým sú posúchy jemnejšie a nadýchanejšie.

Môžete ich piecť na suchej panvici alebo liatinovej platni, ktorú je dobré priebežne utierať papierovou utierkou, aby sa zvyšky múky nepripaľovali. Okrem klasických môžete skúsiť aj plnené varianty – so syrom, bryndzou alebo zemiakovou kašou.

Posúchy kedysi a dnes
Viete, že posúchy sa jedli už v stredoveku? Naši predkovia ich pripravovali z hladkej múky a často do cesta pridávali aj víno, čo im dodávalo jedinečnú chuť. V pieckach ich piekli na kamenných či železných platniach. Postupne sa recepty menili a v rôznych regiónoch vznikali vlastné varianty. Dnes sú sódové posúchy takmer zabudnutou pochúťkou, no určite stoja za to, aby sme ich vrátili do našich kuchýň!

Recept na sódové posúchy z kyslého mlieka

Ak chcete zdravšiu verziu, môžete vyskúšať celozrnné posúchy s bylinkami. Čerstvá pažítka, tymian alebo bazalka im dodajú úžasnú arómu a navyše budú výživnejšie.

SUROVINY

  • 500 g polohrubej múky (alebo kombinácie polohrubej a celozrnnej múky pre zdravšiu verziu)
  • 2 kávové lyžičky soli
  • 1 kávová lyžička cukru
  • 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
  • 500 ml kyslého mlieka (napr. acidofilné alebo kefír)
  • Voliteľné: nasekané čerstvé bylinky (pažítka, tymian, bazalka) pre extra chuť

POSTUP

recept postupDo misy preosejeme múku (pri celozrnnej verzii môžeme použiť pomer 300 g polohrubej a 200 g celozrnnej múky), pridáme soľ, cukor, sódu bikarbónu a premiešame.
Postupne prilievame kyslé mlieko a miešame vareškou. Cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme odpočívať približne 15 minút.

recept postupPotom cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho valec. Valec nakrájame na približne 11 rovnakých kúskov a z nich vytvarujeme buchtičky.

recept-na-posuchy-cesto-priprava

recept postupKaždú buchtičku rozvaľkáme do tvaru kruhu.
Posúchy pečieme na rozpálenej suchej panvici z oboch strán do zlatohneda. Po upečení potrieme rozpusteným maslom a podľa chuti osolíme.
Do rozpusteného masla môžeme pridať prelisovaný strúčik cesnaku a trošku soli, čím získame lahodnú cesnakovú chuť.

recept-na-posuchy-opekanie

Vedeli ste, že posúchy môžu byť aj sladké?

Áno, posúchy sa dajú pripraviť nielen na slano, ale aj na sladko! Výborne chutia napríklad s domácim slivkovým lekvárom, sladkým tvarohom či rozvareným ovocím. Ak pridáte do cesta trochu cukru a škorice, získate lahodnú sladkú alternatívu, ktorú si obľúbia aj deti.

Nezabúdajme na tradičné recepty, ktoré chutia tak dobre, ako keď ich pripravovali naše babičky. Vyskúšajte sódové posúchy a prineste kúsok histórie späť do vašej kuchyne!

upecene-posuchy-recept

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.