Indický šéfkuchár Shrey Kadam radí, ako si aj doma urobiť vynikajúci chlieb naan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Indický chlieb naan je u nás veľmi obľúbený a väčšina ľudí, ktorí sa idú najesť do indickej reštaurácie si vyberá ako prílohu skôr naan ako ryžu. Môže byť klasický, ale aj cesnakový, sezamový, s cibuľou, zeleninou…ale najlepší je asi cesnakový. Keďže sa pečie v špeciálnej tandoorovej peci, málokto si naan robí doma. A to je škoda, tvrdí indický šéfkuchár Shrey Kadam, ktorý má v Bratislave vyhľadávanú reštauráciu MumBhai Central.

„Často sa ma ľudia pýtajú, ako si môžu urobiť chlieb naan doma, aby bol taký dobrý ako od Inda. Recept a suroviny sú úplne jednoduché, ale to najdôležitejšie je spôsob prípravy. My to robíme v tandoorovej peci, kde je aj 350 stupňov Celzia, cesto je tam niekedy 15-20 sekúnd, ale dá sa aj na panvici. K tým trom základným surovinám, čiže múka, soľ a voda, pridáme zopár ďalších, aby sme dosiahli ten želaný výsledok,“ vysvetľuje Shrey v rozhovore pre podcast Knižný kompas.

Chlieb naan
Najznámejší indický plochý chlieb, známy ako naan, pochádza z Perzskej ríše, kde jeho názov znamená jednoducho „chlieb“. Naan sa tradične pečie v tandoorovej (hlinenej) peci na uhlíkoch vo vertikálnej polohe, vďaka čomu získava jedinečnú údenú chuť a textúru s chrumkavým vonkajškom a mäkkým vnútrom. Preto sa často nazýva „Tandoori Naan“.

Recept na domáci chlieb naan

shrey-kadam-chute-mojej-indieNa cesto vám teda postačia iba múka, soľ a voda, keďže pri vysokých teplotách pečenia sa vytvorí charakteristická chuť. „Ak si však chcete naan vyskúšať pripraviť doma na panvici, tu vám predstavím recept a spôsob, ako pripraviť naan na tawa (plochá panvica),“ píše Shrey vo svojej knihe receptov Chute moje Indie.
Recept je na 4 až 5 chlebíkov. Dá sa robiť klasický, ale aj cesnakový naan. Ak pred pečením pritlačíte navrch cesta posekaný cesnak, získate Garlic Naan. A ak ho po upečené potriete maslom, tak Butter Naan.

Všetky suroviny máte určite doma, jedine atta múka môže byť problém…ale nie je 😊 Atta je múka z celých zŕn pšenice, čiže základná múka, ktorá sa používa najviac v celej Indii. Je cenená pre svoj vysoký obsah vlákniny a výživové výhody, pretože obsahuje celé zrno. Bez problémov ju kúpite na internete, napríklad orient-food.sk alebo potraviny-online.sk ap.

SUROVINY

Cesto

  • ½ šálky + 1 PL vody
  • ¼ šálky mlieka (voliteľné)
  • ½ šálky jogurtu (voliteľné)
  • 1 PL oleja
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka Atta múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ¼ ČL sódy bikarbóny
  • soľ podľa chuti
  • olej podľa potreby (na potretie)

POSTUP

recept postupPripravíme si cesto. Do veľkej misy pridáme vodu, mlieko, jogurt, olej a práškový cukor a všetko dobre premiešame. Pridáme hladkú múku, Atta múku a zvyšok suchých ingrediencií a premiešame, kým sa všetky suché zložky nespoja.

recept postupCesto preložíme na kuchynskú dosku a hnetieme 8 – 10 minút, alebo kým nebude hladké a menej lepivé. Pevnú, okrúhlu guľu cesta vložíme do naolejovanej misy a povrch potrieme olejom. Misu zakryjeme fóliou alebo vlhkou utierkou a necháme cesto odpočívať minimálne 2 hodiny.

recept postupNásledne cesto rozdelíme na rovnaké okrúhle kusy, približne 75- až 80-gramové porcie. Vytvarované guľky natrieme olejom a necháme ich zakryté odpočívať ďalších 15 – 20 minút. Teraz máme ideálne cesto pripravené nielen na naan, ale aj na ďalšie plnené chleby.

turecké pide receptVyskúšajte tiež
Domáce pide. Recept na vynikajúcu tureckú pizzu.

Ideme na pečenie

recept postupDosku na vaľkanie posypeme hladkou múkou a jednotlivé bochníky rozvaľkáme na hrubý okrúhly tvar. Na povrch cesta môžeme pridať nakrájané listy koriandra a opäť rozvaľkáme na plochý, mierne hrubý chlebík.

recept postupV rukách jemne naťahujeme vyvaľkaný bochník, aby sme vytvorili oválny tvar, ktorý sa zmestí na šírku panvice, v ktorej ho budeme piecť.

recept postupchlieb-naanNaan zdvihneme a nanesieme rukou vodu na jeho zadnú stranu. Uistíme sa, že ju nanášame rovnomerne, inak sa naan nemusí správne prilepiť na panvicu. Potom umiestnime naan vodou dolu na horúcu panvicu a opatrne ho pritlačíme prstami, aby sa prilepil. Takto pečieme 10 – 15 sekúnd na vysokej teplote alebo kým sa na povrchu nezačnú objavovať bubliny.

recept postupNásledne zdvihneme panvicu, otočíme ju (nebojte sa, naan nespadne, je prilepený o dno) a chlebík držíme nad priamym plameňom. Pečieme, kým naan nezíska svetlú zlatohnedú farbu a chrumkavosť zhora. Uistíme sa, že panvicu pravidelne otáčame nad plameňom, aby sa naan rovnomerne upiekol.

recept postupPo upečení vyberieme naan z panvice a umiestnime ho na krájaciu dosku. Nanesieme na povrch roztopené maslo alebo olej a posypeme nasekaným koriandrom či Kalonji semienkami a podávame napríklad s Butter Chicken. Recept na toto skvelé jedlo nájdete tiež v knihe Chute mojej Indie.

Pozrite si video so Shreyom Kadamom:

 

kniha-chute-mojej-indie

Foto: Lepsiden.sk, Ikar


Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Komentáre sú uzavreté.