Poznáte pide? Turecký chlieb, či turecká pizza. Hovorí sa tomu aj pide loďky, keďže sú v tvare loďky 🙂 V každom prípade je to vynikajúca pochúťka a dobrá obmena, ak už nechcete klasickú pizzu…ale predsa len máte na niečo podobné chuť.
Turecké pide je kus pečiva dlhý od 30 cm až do metra, plnený zmesou. Tou môže byť mäso, zelenina, syry. Podávajú sa teplé a pred servírovaním sa pide priečne nakrája.
Ponúkame vám vynikajúci recept, ako pide robia samotní Turci. Cesto je veľmi chutné a chrumkavé. Náplň tomu dodáva úžasnú chuť.
Príprava vám zaberie približne 45 minút a samotné kysnutie ďalších 45 minút. Cesto si môžete urobiť aj do zásoby.
Recept na domáce pide
Nasledujúce suroviny vystačia na približne 30 kusov, čiže pripravte si toľko cesta, koľko vám bude treba. Prípadne rozdeľte na viac kusov, zamrazte a potom len vytiahnite, keď bude treba.
Suroviny
- 1 kocka droždia
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 kg múky a trochu múky na posypanie dosky
- 1 ČL soli
- 100 ml olivového oleja
- 750 g ovčieho syra
- čerstvo pomleté čierne korenie
- 1 zväzok petržlenu a cibuľu
- 1 žĺtok
- prísady podľa chuti – kuracie mäso, špenát, rôzne druhy syra, paradajky ap.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP
Droždie a cukor rozpustíme v cca 50 mililitroch vlažnej vody. Do misky na miesenie nasypeme múku, soľ, prilejeme olej, cca 450 mililitrov vlažnej vody a drožďovú zmes. Mixérom s hnetacími hákmi vymiesime hladké cesto. Na pomúčenej doske z neho vytvarujeme guľu, prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť cca 30 minút.
Do misky rozdrobíme ovčí syr a ochutíme čiernym korením. Umytý petržlen osušíme, otrháme lístky a nasekáme ich najemno. Petržlen zmiešame s ovčím syrom.
Cesto poriadne premiesime a vytvarujeme z neho cca 30 guliek. Prikryjeme a necháme odpočívať asi 15 minút. Každú guľôčku jemne sploštíme a do stredu dáme zmes s ovčím syrom.
Môžete si robiť rôzne náplne, podľa svojej chuti: možno vám zostali zvyšky kuracieho mäsa, tak ich natrhajte na kúsky, opražte a poukladajte na pide. Alebo si dajte rôzne druhy syra, nielen ovčí, ale aj aromatický syr niva, či mozarellu. Prípadne skúste zeleninové pide. Tu naozaj ide o vaše chute a namiešate si „plnku“ podľa seba. Na vrch môžete dať kúsky cibule, paradajky ap.
Okraje cesta zľahka zahneme smerom do stredu tak, aby nezakrývali plnku a vznikol typický loďkový tvar. Okraje popritláčame. Rúru nahrejeme na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C).
Plech vystelieme papierom na pečenie. Pide loďky poukladáme na plech a ich okraje potrieme žĺtkom. Pide chlieb pečieme v predhriatej rúre cca 15 – 20 minút do zlatista.
Ak radi pečiete rôzne chlebíky, pečivo, chcete experimentovať alebo staviť na klasiku, odporúčame inšpiratívnu knihu Chlebíky a pečivo na párty. Nájdete v nej skvelé nápady a rýchle, jednoduché receptíky. Napríklad olivový chlebík, pizzový pletenec, cesnakové žemličky, plnenú ciabattu, ale aj šunkovo-syrový párty chlieb zapekaný na grile, či indický plochý chlieb naan.