Niekto považuje florentínky za poriadnu kalorickú bombu 🙂 Pre nás je to závan Vianoc, čarovného obdobia, kedy sa môže trošku zhrešiť. Tak ako si možno pečiete na Vianoce štedrák, kokosové ježe, šuhajdy, medvedie labky, metrový koláč, či klasické medovníky, u nás musia byť na Vianoce aj florentínske koláčiky.
Tieto koláčiky totiž spájajú všetky vianočné chute, voňajú po mede, orieškoch, je tam chuť kandizovaného ovocia, čokolády.
Recept na florentínske koláčiky
Ak si teda chcete vychutnať aj koláčiky, ktoré nie sú krémové, vyskúšajte florentínky. Môžete si ich vylepšovať aj ďalšími obľúbenými drobnosťami – pokojne tam pridajte hrozienka, vanilku ap.
Ktovie, aký je ich pôvod. Možno naozaj vo Florencii, ako napovedá názov. Údajne to bolo koncom 17.storočia a to na žiadosť francúzskej kráľovnej, ktorá mala toskánskych svokrovcov.
SUROVINY
- 125 g masla
- 200 g nasekaných mandlí
- 60 g nasekaného kandizovaného ovocia
- 180 g kryštálového cukru
- 60 g medu
- 100 ml šľahačkovej smotany
- kôru z 1 citróna
- čokoládu na varenie
POSTUP
V hrnci zmiešame maslo, med, smotanu, cukor, citrónovú kôru a na miernom ohni privedieme za občasného miešania k varu. Varíme, až kým zmes nezačne tuhnúť.
Potom pridáme mandle, kandizované ovocie a pekne premiešame, aby sa to všetko prepojilo.
Vezmeme si plech, vystelieme ho papierom na pečenie a začína sa tá zábavná práca (na ktorú si pokojne môžete prizvať aj deti 🙂 ). Lyžičkou ukladajte na plech malé kôpky. Dávajte ich približne 10 cm od seba, pretože sa pri pečení roztečú do tvaru placky.
Vložte do rúry, ktorú ste si vyhriali na 180 stupňov a pečte cca 5 až 10 minút, podľa intenzity vašej rúry. Treba ich sledovať a len čo budú mať zlaté okraje, vytiahnite ich z rúry. V tej chvíli sú ešte mierne tekuté, neforemné, ale nebojte sa. Chladnutím pevnejú.
Koláčiky teda nechajte vychladnúť, potom ich natrite z jednej strany roztopenou čokoládou, ktorú nechajte stuhnúť a môžete podávať.
Vyskúšajte aj rôzne varianty, najmä s polevou – mliečnu, bielu, prípadne posypte nasekanými orieškami alebo ozdobnými drobnými cukríkmi. Všetko podľa vlastnej chuti a toho, čo máte doma…a čo máte radi vy alebo vaše deti.
Zdroj a foto: Týmto receptom sme sa inšpirovali u
Reneta Magáta v knihe Babičkina Vianočná kuchárka.