Niekedy proste máte chuť na čosi dobré, sladké, žiadne keksíky z obchodu…ale nejakú domácu dobrotu. A nechce sa vám vypekať 🙂 Žiadny problém. Máme pre vás dva šikovné recepty na megarýchle koláče, ktoré zvládnete naozaj za pár minút…a máte napečené.
Doslova pár-minútový makový koláč s čokoládovou polevou a čerstvým bobuľovým ovocím. Dostane vás tá svieža čokoládová kombinácia. A ak máte radi kokos s čokoládou, pridáme aj kokosové tyčinky v čokoláde.
2 megarýchle koláče
Nielen na víkend, keď sa vám nechce vypekať, ale urobte si ich aj kedykoľvek cez týždeň. Najmä ich príprava je naozaj rýchla a jednoduchá, pečenie si potom vyžaduje hlavne pri makovom koláči svoj čas, ale nič dramatické.
1.Makový koláč s čokoládou a ovocím
Ten nám pripravila naša Janka a chutil fantasticky. Do hodinky mala všetko hotové a zalizovali sme sa až za ušami 🙂 Keďže cesto je po upečení suchšie, výborne tam sadne ten džem, ktorý ho zvláčni a napokon čokoláda. Tá úplne nestuhne, ale lahodne sa mieša s kyselkavým ovocím a makovým cestom.
Suroviny
- 100 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 100 ml oleja
- 100 g mletého maku (my sme dali Mak z Jarnej)
- 250 ml kyslej smotany
- 1 vajíčko
- lyžička jedlej sódy
- 1 jablko nastrúhané a scedené zo šťavy
POSTUP
Teraz pozor, príde tá rýchlovka: všetko jednoducho zmiešate J Najskôr suché zložky, potom pridáte tekuté a môžete premiešať aj mixérom. Vylejete do tortovej formy s priemerom asi 24 cm, ktorú ste vystlali papierom na pečenie (alebo vytrite stuženým tukom a vysypte krupicou).
Pečte pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
Vychladnutý koláč potrite džemom (marhuľový, jahodový, čerešňový…podľa chuti), polejte čokoládou, ktorú pripravíte klasicky vo vodnom kúpeli, z mliečnej čokolády a cca polovicou sladkej smotany. Na vrch poukladajte drobné bobuľové ovocie, ktoré máte radi. Maliny, egreše, ríbezle, čučoriedky.
Dobrú chuť!
2. Kokosové tyčinky v čokoláde
Ďalší rýchly a naozaj jednoduchý dezertík, ak sa vám nechce príliš vypekať. Respektíve vôbec, keďže ide o nepečené kokosové tyčinky. Inšpirovali sme sa knižočkou Značkové dobroty. A verte, že deti si ich zamilujú.
Suroviny
- 400 g strúhaného kokosu
- 4 + 3 lyžice kokosového oleja
- 2 dcl mandľového mlieka
- 1 lyžica konjakovej múky
- 400 g mliečnej čokolády
POSTUP:
Strúhaný kokos zmiešajte s mandľovým mliekom, pridajte 4 lyžice kokosového oleja a konjakovú múku (tá dokáže rýchlo viazať vlhkosť, je skvelá na zahusťovanie prívarkov, pudingov, pri pečení).
Dôkladne premiešajte a potom dajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto rovnomerne rozložte a uhlaďte. Vložte do mrazničky aspoň na 20 minút.
Stuhnuté kokosové cesto vyklopte na dosku a nakrájajte z neho stredne veľké tyčinky.
Zatiaľ si nad parou roztopte čokoládu a 3 lyžice kokosového oleja. Tyčinky položte napríklad na mriežku a polejte ich čokoládovou polevou. Nechajte stuhnúť…a pustite sa do nich 🙂
Mňam.