Oblátková saláma z čokolády a kandizovaného ovocia

Oblátková saláma z čokolády a kandizovaného ovocia

V každej domácnosti nesmú chýbať na Vianoce určite druhy zákuskov a koláčov. U nás to boli okrem medového koláča, vanilkových rožkov, šuhájd, či medvedích labiek aj táto oblátková saláma z čokolády s kúskami oblátok, nasekanými orechami a kandizovaným ovocím, hrozienkami…jednoducho, s čím len chcete. Tento recept sa dá urobiť na mnoho spôsobov, ale najlepší je ten klasický, ktorý nájdete nižšie. Naša mama ju nazývala aj domáca študentská pečať, pretože sa na ňu podobala, ale pravdu? Bola oveľa lepšia ako tá kupovaná. Vždy…

Čítať viac...

Medové kolieska. Zlepované plnkou a s čokoládovou polevou

Medové kolieska. Zlepované plnkou a s čokoládovou polevou

Aj vy milujete Vianoce kvôli určitým druhom zákuskov a koláčov, ktoré nesmú chýbať na sviatočnom stole? A patria tam aj medové kolieska? V mnohých rodinách určite a hoci existuje veľa variantov a receptov, tento je ako od babičky. Tradičný, žiadne špeciálne prísady a pritom ich zvládne aj menej skúsená pekárka. Niektoré gazdinky ich pečú aj viackrát za rok, neraz aj z dvojitej dávky. Celá príprava a samotné pečenie vám zaberie zhruba dve hodiny a dostanete desiatky úžasných koliesok.   Recept na medové kolieska Suroviny…

Čítať viac...

2 rýchle recepty na párty od youtuberky Lucy Pug

2 rýchle recepty na párty od youtuberky Lucy Pug

Chystáte párty a chcete pripraviť nejaké rýchle jednohubky, ktoré potešia maškrtné jazýčky, ale vy s nimi nestrávite celý predchádzajúci deň? Áno, môžete aj nakúpiť rôzne dobroty, ale nechcete si šplhnúť pred kamarátmi nejakými vlastnými dobrotami? Máme pre vás dva rýchle recepty na párty, ktoré zvládnete za pár minút, netreba špeciálne suroviny a perfektne sa hodia k dobrej zábave s priateľmi. Pizzové košíčky pre slanofilov a kokosovo-vanilkové guľky pre sladkofilov 🙂 Vytvorila ich známa youtuberka Lucy Pug, ktorá má takéto rýchle maškrty…

Čítať viac...

Recept na lasagne. Domáce a najlepšie, takže si ich zamilujete!

Recept na lasagne. Domáce a najlepšie, takže si ich zamilujete!

Určite poznáte talianske lasagne…ktoré je však umenie pripraviť správne, aby sa chute spojili a vytvorili skutočne skvelú lahôdku. Podávajú sa s rôznymi omáčkami, zapekajú sa alebo sa posýpajú syrom. Zvyčajne sa plnia hovädzím mäsom, paradajkami, korením a bešamelovou omáčkou. Tento náš recept na lasagne je pre 4 dobrých jedákov, ale najedia sa aj viacerí. Ide o domáci recept našej priateľky-cudzinky, ktorej lasagne boli známe široko-ďaleko. Plné chuti, vyvážené, lahodné, šťavnaté, že si určite pridáte ešte jednu porciu. Zamilujete si…

Čítať viac...

Pečenie bez váhy. Prepočty množstva na hrnčeky a lyžice

Pečenie bez váhy. Prepočty množstva na hrnčeky a lyžice

Možno sa vám pokazila váha, došli v nej baterky alebo ste na chalupe, kde proste nemáte kuchynskú váhu. A tak véééľmi by ste si chceli urobiť nejaký koláč, štrúdľu, či zákusok. Možno to poznáte. A pečenie bez váhy proste nejde. Oplatí sa dodržiavať dané množstvo – ak to neurobíte, koláč vám nenakysne, padne a plnka sa rozleje. Alebo je príliš suchý, či nie a nie sa dopiecť… Podľa tradičných či  moderných receptov však môžete piecť aj bez váhy alebo…

Čítať viac...

3 recepty na makovníky. Kysnuté, lístkové, aj zemiakové cesto

3 recepty na makovníky. Kysnuté, lístkové, aj zemiakové cesto

Spomíname si na detstvo, keď celý dom starej mamy rozvoniaval čerstvým makovníkom. Babička ho robila na rôzne spôsoby, samozrejme nesmeli chýbať ani orechovníky. Makovníky boli však častejšie, mak sme pestovali na roli za domom a samo si ho sušili, mleli. Úžasné časy. Je pravda, že čo oblasť, dokonca aj mesto, to iný variant receptu. My však máme pre vás hneď tri recepty na makovníky. Niekto totiž rád z lístkového cesta, iný z kysnutého a mnohí radi robia makovníky zo…

Čítať viac...

Recepty na mandľové maslo, múku a mandľové mlieko

Recepty na mandľové maslo, múku a mandľové mlieko

Mandle sú nielen úžasné orechy, ktoré by sme si mali dopriať častejšie, ale dá sa z nich podomácky vyrobiť mandľové maslo, múka alebo mandľové mlieko. Napríklad mandľové maslo sa hodí do raňajkovej kaše, keksíkov alebo len tak na lyžičke ako zdravá sladkosť. Mandľová múka je zasa jedna z najobľúbenejších surovín pri bezlepkovom pečení. Vyrába sa z lúpaných/blanšírovaných alebo nelúpaných/neblanšírovaných sladkých mandlí. Má vysoký obsah minerálov, ako je magnézium, železo, draslík, či zinok. No a domáce mandľové mlieko je bez…

Čítať viac...

Krémeš z lístkového cesta. Jednoduchý a lahodný recept

Krémeš z lístkového cesta. Jednoduchý a lahodný recept

Ktoré zákusky máte najradšej? Sú to moderné cheesecaky, rôzne tortičky, makrónky… alebo stále vyhrávajú tradičné koláče a zákusky našich starých mám. Veď si spomeňte na oblížprst, opitého Izidora, orechové labky, vanilkové rožky, medovníčky, dobošky, špice, veterníky, kávové zrná, punčové rezy, či klasický krémeš z lístkového cesta. Už sa vám zbiehajú slinky? 🙂 Obľúbenosť tých tradičných koláčov dokazujú aj rôzne prieskumy – Slováci sú stále konzervatívni a hoci radi skúšajú nové dezerty, medzi najpopulárnejšími sú stále tie „babičkovské“. Mnohé…

Čítať viac...

Čerstvá a kyslá kapusta. Liečivé účinky a recepty

Čerstvá a kyslá kapusta. Liečivé účinky a recepty

Kapusta patrí medzi hlúbovú zeleninu a dá sa prirovnať k ľuďom s veľkou charizmou – k tým, ktorí majú žiarivú osobnosť a prebúdzajú to najlepšie vo svojom okolí. Či už čerstvá alebo kyslá kapusta má množstvo pozitívnych účinkov a je schopná naštartovať čistiace a liečivé vlastnosti v iných potravinách. Vedeli ste napríklad o tom, že kombinácia jablká a červená kapusta je výnimočne účinná pri odstraňovaní baktérií, červov a iných parazitov a vírusov z pečene, sleziny a tráviaceho traktu?…

Čítať viac...

Jablková štrúdľa. Jednoduchý recept z lístkového cesta

Jablková štrúdľa. Jednoduchý recept z lístkového cesta

Málokto odolá chutnej jablkovej štrúdli, aké robievali naše babičky. U nás nechýbala štrúdľa takmer žiadny víkend – či už jablková štrúdľa, alebo orechová, maková. Veľmi vďačný koláč, ktorý vôbec nie je zložité pripraviť. Vyskúšajte tento náš recept, pri ktorom sa ani nestihnete zapotiť 🙂 Môžete si pripraviť vlastné cesto, ale pokojne použite kúpené z obchodu. Štrúdľa je natoľko obľúbená, že sa organizujú rôzne súťaže a festivaly v pečení najchutnejšej, či najdlhšej štrúdle. Napríklad na štrúdľovom festivale v Trhovej Hradskej…

Čítať viac...

Remoska je skvelý pomocník do kuchyne. Toto všetko v nej pripravíte

Remoska je skvelý pomocník do kuchyne. Toto všetko v nej pripravíte

Poznáte remosku? Hoci má už vyše polstoročnú históriu, stále ju vylepšujú a mnohí ľudia rýchlo objavili jej úžasné vlastnosti pri varení, pečení, dusení. Bez problémov vám nahradí elektrickú rúru, mikrovlnku, klasickú panvicu, sendvičovač, ale aj domácu pekáreň, fritovací hrniec. Remoska je ideálna do bežnej kuchyne, aj na chalupu, na študentský internát, do kempu, na loď. Jedna pikoška – v remoske si urobíte chutné a kvalitné jedlo dokonca aj v aute. V osobnom či nákladnom, používa sa menič 12V alebo 24V/220V….

Čítať viac...

Čokoládové sušienky s krémom z arašidového masla

Čokoládové sušienky s krémom z arašidového masla

Chutné sušienky vždy potešia. Nielen deti do školy, na výlet alebo len tak ako sladká pochúťka počas dňa. Ale poteší aj návštevu – navyše ak ide o zdravé sušienky. Tieto čokoládové sušienky si zamilujete, majú úžasne bohatú chuť orieškov a arašidové maslo ich geniálne dochucuje. V recepte nájdete dve menej časté suroviny, ktoré však už bez problémov zoženiete. Tahini je pasta zo svetlých sezamových semienok, ktoré sa drvia aj so šupkou. Používa sa na prípravu hummusu, ako…

Čítať viac...

Vietnamská polievka pho bó vás postaví na nohy | RECEPT

Vietnamská polievka pho bó vás postaví na nohy | RECEPT

Keď všade okolo vás poletujú bacily, všetci kýchajú, kašľú a čosi chytá aj vás – vtedy treba siahnuť po tejto úžasnej polievke. Máme odskúšané a funguje to! Vietnamská polievka pho bo vás doslova postaví na nohy a preberie. Ak ste ju jedli niekde v cudzine, alebo vo vietnamskej reštaurácii u nás na Slovensku, viete, aká je neskutočne dobrá. Výživná, chutná a mimoriadne zdravá. Ide o veľmi silný vývar s výraznou chuťou zmesi bylín a korenín. Podáva sa s ryžovými rezancami a mäsom, najčastejšie hovädzím. Náš overený…

Čítať viac...

Jednoduchý domáci recept na maslo ghí

Jednoduchý domáci recept na maslo ghí

Možno nemôžete jesť klasické maslo, lebo máte potravinovú intoleranciu na laktózu alebo mliečne proteíny. Možno chcete len zdravšiu alternatívu. A tou je určite maslo ghí alebo tiež ghee. Už naše staré mamy ho poznali a vedeli o jeho priaznivých účinkoch na naše zdravie. Vyskúšajte to aj vy. Jeho príprava je naozaj jednoduchá – nižšie nájdete recept na maslo ghí. Ukážeme vám, prečo by ste ním mali nahradiť to klasické maslo a ako vám pomôže. Maslo ghí je odnepamäti…

Čítať viac...

Limetkové nebíčko v papuľke | RECEPT na úžasný koláčik

Limetkové nebíčko v papuľke | RECEPT na úžasný koláčik

Predstavte si koláčik, ktorý vás dostane do kolien. Už pri pohľade naň sa vám začnú zbiehať slinky. Zavrite oči a …no dobre, nezatvárajte, len čítajte a predstavujte si, čo vznikne, keď zmiešate takéto úžasné suroviny: mascarpone s jemným tvarohom, k tomu šľahačková a kyslá smotana a limetková šťava. To celé na jemnom kokosovom korpuse. Absolútna bomba. Limetkové nebíčko v papuľke, ktoré vytvorila skvelá pekárka Lulus, alias Lucia Gažová. „Limetkové nebíčko úplne zmenilo môj pohľad na cheesecake. Podstata veľmi podobná, ale ten…

Čítať viac...

2 liečivé domáce sirupy: zázvorový a lipový sirup s medom

2 liečivé domáce sirupy: zázvorový a lipový sirup s medom

Limonády z vlastného ovocia dochutené citrónom, cukrom, medom či aromatickými bylinkami sú na nezaplatenie. Vyrábajte si aj vy sirupy ako od babičky. Z čerstvého ovocia zo záhrady, z byliniek, čerstvých alebo sušených. Nie je to nič zložité a zvládne to každý – prinášame vám 2 recepty na domáce sirupy. Zázvorový sirup a lipový sirup s medom. Každému samozrejme podľa chuti – môžete si urobiť medovkový či mätový sirup, veľmi obľúbený je bazový, ale aj levanduľový. My sme vybrali zázvor…

Čítať viac...

3 recepty zo sliviek. Hrnčekový koláč, makovo-slivkové rezy a slivková nutela

3 recepty zo sliviek. Hrnčekový koláč, makovo-slivkové rezy a slivková nutela

Koniec leta a jeseň sú obdobím sliviek. Nájdete ich na trhoviskách, v obchodoch, v tekutej aj sladkej podobe na rôznych vinobraniach, ale tiež vo svojich záhradách. Neváhajte po nich siahnuť a pripraviť si z nich nejakú dobrotu. Najmä čerstvé, ale pokojne aj sušené slivky – sú plné železa, antioxidantov, výborné proti zápche aj v boji s nadváhou. Viac si o ich liečivých účinkoch môžete prečítať v našom článku Slivky – ako nám prospievajú a môžeme aj sušené? Teraz vám však prinášame 3 fantastické recepty zo…

Čítať viac...

Šľahačka v spreji. Ktorá sa oplatí a čo si treba všímať? | TEST

Šľahačka v spreji. Ktorá sa oplatí a čo si treba všímať? | TEST

Najlepšia je samozrejme čerstvo vyšľahaná – stačí vyšľahať ručne alebo mixérom sladkú smotanu a pochúťka je na svete. Alebo špeciálna fľaša, vychladená smotana a jednorazové bombičky. Nie vždy však máte doma sladkú smotanu, možno ani čas a tak je dobré mať po ruke sprejovú šľahačku. Tá síce nie je taká chutná, ale do kávy alebo narýchlo na zmrzlinu, či zákusok sa hodí. Ktorá šľahačka v spreji sa však oplatí a nakoľko sú kvalitné? V prvom rade sa nespoliehajte na názov. Šľahačka…

Čítať viac...

Paradajková polievka. Jednoduchá, super rýchla a lacná

Paradajková polievka. Jednoduchá, super rýchla a lacná

Poctivá paradajková polievka vie potešiť malých aj veľkých. Ideálne je pripraviť ju počas paradajkovej sezóny, aby ste využili čerstvé rajčiny, ale pokojne využite paradajkový pretlak. Respektíve paradajkové pyré – to je tajomstvo tejto lahodnej polievky. Určite ste už robili paradajkovú polievku z pretlaku…a možno vám nechutila. Nečudujeme sa. Oveľa vhodnejší je paradajkové pyré, pol litra vás vyjde tak na 0,80€. Čiže tento náš recept je nielen absolútne jednoduchý, z pár surovín, ale aj lacný. A pritom vyčarí na…

Čítať viac...

Domáci šípkový sirup pre vašu imunitu | RECEPT

Domáci šípkový sirup pre vašu imunitu | RECEPT

Šípky sú jesenný dar prírody a šípkový sirup doslova zázračným liekom počas celej jesene i zimy. Telo počas infekcie totiž veľmi rýchlo spotrebuje svoje zásoby vitamínu C. A tie doplníte viacerými zdrojmi, jedným z najúčinnejších sú šípky. Dlho sa považovali za účinné pri prechladnutí, chrípke a počas rekonvalescencie. Vitamín C je však nevyhnutný aj pri výrobe kolagénu, nachádza sa v šľachách a ligamentoch, čo vysvetľuje tradičné využitie šípkového sirupu na liečbu reumatických bolestí. Šípky sa užívajú aj pri…

Čítať viac...
1 2 3 14