Aj vy milujete malé kysnuté koláčiky, ktoré sa predovšetkým na Morave a v Čechách pečú pre svadobných hostí? Prinášame vám skvelý recept na svadobné koláčiky, túto obľúbenú tradičnú pochúťku. Určite vám zachutia a pri správnom skladovaní vydržia vláčne a mäkké až niekoľko dní. Podľa nášho receptu si ich môžete pripraviť kedykoľvek sami doma a keď pôjdete pekne pomaly krok za krokom, určite sa podaria aj vám. A vôbec sa nemusíte kvôli tomu vydávať, či ženiť 🙂
História svadobných koláčikov
Svadobné koláčiky pečú už celé generácie gazdiniek a ich tvar, veľkosť, ale aj príprava sa líšia. Podľa tradície by mala piecť svadobné koláčiky nevestina mama. No keďže sa ich pieklo – a niekde stále ešte pečie – veľké množstvo, zapájali sa do tejto činnosti aj susedky, či kamarátky.
Podľa jednej z povier by nemala zaháľať ani budúca nevesta a ukázať, ako sa vie obracať. Podľa inej povery by sa však nemala do pečenia zapájať, inak by si do koláčikov zapiekla šťastie, v manželstve by bola nešťastná a k tomu všetkému by mala uplakané deti. Tak si vyberte 🙂
Svadobné koláčiky sa zvyknú rozdávať hosťom pred svadbou, ako poďakovanie za to, že prišli a takisto sa balia do tzv. výslužky.
Recept na tradičné svadobné koláčiky
Svadobné koláčiky sú malé kysnuté koláčiky, ktoré sa pripravujú s rôznymi druhmi náplní: lekvárovou, tvarohovou, orechovou, alebo aj makovou. Pred pečením sa vždy potrú rozšľahaným vajíčkom a posypú posýpkou.
Nech ich pripravíte akékoľvek množstvo, nikdy z nich veľa neostane, pretože chutia priam božsky. Hovorí sa, že najlepšie sú až na druhý, či tretí deň po upečení. Tak dlho však u nikoho nevydržia…
Z nasledujúceho množstva pripravíte približne 66 kusov koláčikov, nám vyšli na dva plné plechy.
SUROVINY
Na prípravu cesta:
- 500 g preosiatej polohrubej múky
- 40 g čerstvého droždia
- 2,5 dcl vlažného mlieka
- 80 g kryštálového cukru
- trošku soli
- 2 žĺtky
- 60 g rozpusteného masla
- 1 dcl rastlinného oleja
- 1 rozšľahané vajce na potretie
Suroviny na náplň:
- podľa chuti si môžete pripraviť lekvárovú, tvarohovú, orechovú alebo makovú náplň
Posýpka:
- 50 g polohrubej múky
- 30 g masla
- 30 g práškového cukru
POSTUP
Z pripravenej múky odoberieme približne jednu polievkovú lyžicu. Rozdrobíme do nej droždie, pridáme trochu cukru a primiešame 1 dcl vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
Ostatnú múku preosejeme do misy, pridáme cukor, trošku soli, žĺtky, rozpustené maslo, olej, vlažné mlieko a po 10-15 minútach aj vykysnutý kvások.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré posypeme múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť približne jednu hodinu.
Po hodine cesto prepracujeme, rozvaľkáme a pokrájame na malé štvorčeky, ktoré naplníme náplňou, spojíme a vytvoríme malé buchtičky.
Na povrchu ich trošku nastrihneme nožničkami a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme ich pripravenou posýpkou, poukladáme na vymastený plech a upečieme vo vyhriatej rúre.
Pečieme pri teplote okolo 180 stupňov Celzia približne 18 – 20 minút. Po upečení môžeme koláčiky potrieť rozpusteným maslom, zmiešaným s trochou cukru a rumu. Takto nám ostanú vláčne a voňavé.
Dobrú chuť.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka