Počuli ste už niekedy o vianočnom polene? Je to tradičný vianočný múčnik pôvodom z Francúzska. Podáva sa však aj v iných krajinách, napríklad Belgicku, Švajčiarsku, Veľkej Británii, Španielsku alebo Portugalsku. Jeho príprava nie je príliš náročná a zvládne ju aj menej skúsená gazdinka.
Poďte si s nami upiecť tradičné vianočné poleno, ktoré sa svojím originálnym vzhľadom bude určite krásne vynímať na vašom slávnostne prestretom stole. Nepochybujte o tom, že pritiahne pohľady všetkých hostí, ktorí sa určite nebudú vedieť dočkať ochutnávky.
Recept na vianočné poleno
Na prípravu vianočného polena budeme potrebovať nasledujúce ingrediencie.
Na korpus:
- 6 vajec
- 150 g krupicového cukru
- 50 g kakaového prášku
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Suroviny na náplň (a súčasne aj polevu):
- 250 g zmäknutého masla
- 250 g preosiateho práškového cukru
- 150 g rozpustenej čokolády na varenie (resp. horkej čokolády)
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
Vyskúšajte tiež
Recept na vianočný zemiakový šalát.
POSTUP
Vo väčšej mise vyšľaháme vaječné bielky, do ktorých postupne zašľaháme 50 g krupicového cukru. Šľaháme mixérom dovtedy, kým nie je hmota hustá a lesklá.
V osobitnej mise vyšľaháme vaječné žĺtky so zvyškom krupicového cukru (100 g) do hustej bledej peny. Do zmesi pridáme vanilkový extrakt, preosiaty kakaový prášok a premiešame.
Postupne po častiach pridávame bielkovú penu – najprv len pár lyžíc a potom postupne po tretinkách aj zbytok. Miešame naozaj opatrne, aby zmes nestratila vzdušnosť a bola krásne nadýchaná.
Plech vyložíme papierom na pečenie, naplníme ho pripravenou piškótovou zmesou a pečieme približne 15 – 18 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Upečené cesto necháme chvíľku vychladnúť, následne ho preklopíme na čistý papier na pečenie a zvinieme do tvaru rolády až do úplného vychladnutia.
Čokoládu roztopíme buď nad parou alebo v mikrovlnnej rúre (pozor, aby čokoláda neprihorela) a necháme ju vychladnúť.
Maslo s preosiatym práškovým cukrom vymixujeme mixérom na vysokých otáčkach do našľahanej bielej peny, čo môže trvať približne 10 – 15 minút. Na záver pridáme vanilkový extrakt, roztopenú čokoládu a ešte raz všetko dobre premiešame pomocou mixéra do krásnej čokoládovej maslovej peny.
Čokoládový plát cesta rozvinieme a natrieme plnkou, no nie príliš nahrubo. Opatrne po dĺžke zvinieme, pričom si pomáhame papierom na pečenie. Jeden, prípadne aj oba konce rolády šikmo zrežeme a odrezky použijeme na vytvorenie sukov tak, že ich k roláde šikmo priložíme.
Hotovú roládu zo všetkých strán vrátane sukov poriadne natrieme zvyškom krému a pomocou stierky a ihlice vytvoríme na povrchu kresbu popraskanej kôry stromu. Na zrezaných koncoch zas môžeme ihlicou nakresliť letokruhy.
Hotový zákusok môžeme pocukrovať cez sitko a pokojne ho necháme usadený aj na podnose. Vianočné poleno dozdobíme jedlými alebo nejedlými ozdobami, ktoré však pred konzumáciou nezabudneme odstrániť.
Na zdobenie sa hodia sušené brusnice, marcipánové dekorácie dubáčikov, ale pokojne aj muchotrávok. Nič nepokazíte ani voňavou vetvičkou z ihličnanu, alebo vetvičkou cezmíny.
Vianočné poleno cez sviatky konzumujú snáď všetci Francúzi. Roláda s maslovým krémom, zdobená tak, aby pripomínala poleno, je absolútnou klasikou. Každá rodina má tak, ako je často zvykom aj u nás, svoje vlastné prevedenie sviatočného receptu, čo sa týka korpusu, náplne i zdobenia. Snažíme sa, aby vianočné poleno bolo čo najkrajšie a čo najautentickejšie. Zároveň lahodné a chutné a ľahká posýpka z práškového cukru skutočne pôsobí ako čerstvo napadaný sneh.
Vyskúšajte, určite neoľutujete – Dobrú chuť!
Foto: Autorka/LepsiDen.sk