Lahodná tortička, ktorej základom je krehké maslové cesto upečené do zlatista a vo vnútri nájdete jemne sladký, nadýchaný mascarpone krém doplnený bielou čokoládou.
Už sa vám zbiehajú slinky? 🙂
A teraz si predstavte, že celý tento základ doplníte kopcom čerstvého ovocia. Jahody, maliny, čučoriedky, ríbezle, černice z vašej záhradky… už to vidíte? „Celá táto vanilková torta je taká krásna, že by ste sa za ňu nemuseli hanbiť, ani keby to mal byť narodeninový dar,“ tvrdí cukrárka Lucia Gažová, alias Lulus.
„Milujem tortičky z dokonale krehkého maslového cesta podľa mojej babičky,“ nadchýna sa Lucia a rovnako rada ich aj pečie. Svoju šikovnosť dokazuje denne vo svojej Lulus bakery v Trnave, ale tiež vo svojej prvej knižke. Lulus – cukrárka ukrýva množstvo lahodných, nadýchaných a jedinečných koláčov, dezertov, zákuskov a tort, po ktorých si oblížete všetky prsty.
Pritom Lucia nie je vyučená cukrárka, venovala sa modelingu, dokonca získala titul Miss sympatia. Ale pečenie ju natoľko chytilo, že si začala zisťovať, testovať, experimentovať a spod jej rúk vychádzalo čoraz viac lahodných i vizuálnych skvostov.
Vanilková torta s krémom z bielej čokolády
Samotná príprava vám zaberie asi 40 minút a pečenie ďalších 15. Takže do hodiny máte úžasný koláč – vanilková tortička poteší isto všetkých milovníkov sladkého i sviežeho. Kombinácia mascarpone, bielej čokolády a čerstvého malého ovocia je neodolateľná. Vyskúšajte Luciin recept:
SUROVINY
KORPUS:
- 250 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- 100 g studeného masla
- 2 žĺtky
- 1 vajce
- štipka soli
- štipka prášku do pečiva
- 1 lyžička vanilkového extraktu
KRÉM:
- 500 g mascarpone
- 250 g jemného tvarohu
- 100 g bielej čokolády
- 50 g práškového cukru / medu / agáve
POSTUP:
- Všetky suroviny na korpus spolu vymiešame v kuchynskom robote na jemnú mrveničku, ktorú potom rukami spojíme do jednoliateho cesta. Cesto vyformujeme do gule a dáme ho na 30 minút schladiť do chladničky, aby sa nám s ním neskôr lepšie pracovalo.
- Vychladnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu s priemerom 30 cm, ktorým budeme vykladať pripravenú formu na tortičku. Kruh musí byť o niekoľko centimetrov väčší ako forma, aby cesto stačilo aj na jej okraje. Prečnievajúce cesto odrežeme nožom, aby boli okraje tortičky krásne rovné.
- Keď máme cesto vo forme, poprepichujeme ho vidličkou, aby sa počas pečenia nenafúklo. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 minút až do zlatista. Vychladnuté cesto plníme krémom naozaj podľa ľubovôle. Ja som si zvolila mascarpone krém s bielou čokoládou.
- Bielu čokoládu najprv vo vodnom kúpeli roztopíme na lesklú tekutú masu. Ostatné suroviny spolu vyšľaháme v kuchynskom robote a nakoniec k nim prilejeme aj roztopenú bielu čokoládu. Hotový krém jednoducho vyklopíme do pripraveného korpusu a navrstvíme.
- Nemusíte sa trápiť s uhladzovaním alebo zarovnávaním, čaro tejto tortičky je práve v jej „ocapkanosti“.
A ešte dozdobiť
- Hotová tortička už čaká len na vašu fantáziu a dozdobenie. „Ja som použila čerstvé jahody, čučoriedky, maliny a jedlé kvety,“ radí Lulus – Lucia Gažová. „Nakoniec ho treba už len posypať lupienkami mandlí a zázrak je hotový!“
- Ak by sa vám nedarilo roztopiť bielu čokoládu ani vo vodnom kúpeli úplne dohladka, pridajte kvapku slnečnicového alebo kokosového oleja. Ten celú masu zjemní a čokoláda zostane úplne hladká a lesklá.