Tradičný zemiakový šalát nesmie chýbať na Vianoce, či Veľkú noc v mnohých domácnostiach. Často sa pripravuje aj na rôzne sviatky, na svadby a oslavy okrúhlych narodenín. Jednoducho, klasika, ktorá chutí a zasýti. Máme pre vás tradičný recept na zemiakový šalát s majonézou, ktorý vyzerá napohľad jednoducho a pre niektorých výživových poradcov nie celkom zdravo 🙂 No občas predsa môžeme zhrešiť a toto jedlo je také chutné, no nie?
Recept na zemiakový šalát
Zemiakový šalát robia v mnohých krajinách a rôzne spôsoby – niekde so sardelami, inde so šunkou, paradajkou a kukuricou, či kapary. Mimoriadne obľúbený je na Slovensku a v Česku – u nás sa recepty odličujú región od regiónu, no často majú základnú chuť veľmi podobnú.
Nasledujúci recept je na 4 poriadne porcie, takže prispôsobte si podľa toho, koľko vás bude a na koľko dní ho pripravujete 🙂 Vyberte si zemiaky typu A, ktoré sa nezvyknú rozvariť.
SUROVINY
- 7 stredne veľkých zemiakov
- 3 vajíčka
- 1 cibuľa
- 1 vrecko sterilizovanej zeleniny (cca 330g, mrkva, hrášok ap.)
- 3 kyslé uhorky
- 1 majonéza s objemom 225 g
- nálev z kyslých uhoriek alebo vlastný nálev (nižšie popis)
- na dochutenie soľ, korenie, cukor, worčester, horčica
POSTUP
Uvarte zemiaky v šupke asi 20 minút – samozrejme podľa veľkosti, Kontrolujte vidličkou, aby neboli rozvarené. Keď sú uvarené, premyte ich studenou vodou. Následne ich ošúpte.
Uvarte vajíčka na tvrdo. Zeleninu pokojne použite sterilizovanú. Ak sa rozhodnete pre čerstvú, povarte ju – mrkvu, hrášok.
Nakrájajte nadrobno cibuľu a dajte variť do horúcej vody na 3 minúty. Takto bude lepšie stráviteľná. Ale pokojne ju stačí len nakrájať nadrobno, nasoliť, aby zmäkla.
Všetky suroviny nechajte vychladnúť.
Zemiaky a vajíčka pretlačte cez klasické koliesko na zemiaky s mriežkou. Pridajte majonézu a jemne premiešajte. Následne vložte na malé kúsky nakrájanú mrkvu, potom hrášok, cibuľu a nadrobno nasekané kyslé uhorky. Môžete pridať aj kúsok zeleru a petržlenu z polievky, dodajú šalátu pridanú hodnotu.
Vyskúšajte tiež
Francúzske zemiaky po našom, Šťavnaté a chutné.
Prilejte trošku nálevu s kyslých uhoriek, aby bol šalát ľahší. Prípadne si v hrnčeku zmiešajte 2 dcl vody, asi 30 g práškového cukru a 50 ml octu. Dochutíte soľou a čiernym korením. Týmto zalejete šalát, ak nechcete dávať nálev z kyslých uhoriek.
Napokon dochuťte soľou, troškou cukru, čiernym korením. Pridajte asi 3 lyžičky plnotučnej horčice a pár kvapiek worčestru. Jemne premiešajte, aby ste ho neroztlačili a nevznikla vám mazľavá hmota. Čím menej miešania, tým lepšie. Dajte odležať do chladničky.
Dobrú chuť.
Takýto tradičný zemiakový šalát podávame ako prílohu k vyprážanému mäsu, klasickým rezňom, tiež k syrom, varenej šunke ap. Skvele sa hodí na obložené vianočné a veľkonočné misy, prípadne na chlebíčky ako základ namiesto masla.
Foto: Shutterstock.com