Francúzske zemiaky po našom. Rodinný recept na šťavnaté a chutné jedlo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čo uvariť na obed a zajtra na večeru? Aj vy si z času na čas neviete dať rady s touto dilemou? Nečudo. Deti sú často prieberčivé, muži neustále hladní a manželky nemajú času nazvyš. Najlepšie niečo sýte, chutné, jednoduché a rýchle. Niečo, čo si obľúbia deti i dospelí. Jedným z obľúbených receptov sú u nás doma práve francúzske zemiaky. Chutia každému, príprava je jednoduchá a zasýtia na niekoľko hodín.
Vyskúšajte náš overený recept na prípravu šťavnatých zapečených zemiakov so špekáčikmi, vajíčkom a cibuľou. Alebo radšej originálny francúzsky vegetariánsky recept so syrom? To necháme len na vás.

 

Ako francúzske zemiaky prišli na Slovensko?

recept na francúzske zemiakyPodľa názvu sa môžeme nazdávať, že zapečené zemiaky s vajíčkom, cibuľou a špekáčikmi či klobásou, ktoré sa doslova udomácnili v slovenských domácnostiach pochádzajú z Francúzska. No nie je to celkom tak. Je pravdou, že kolískou originálnych a pôvodných zapečených zemiakov Tartiflette je skutočne francúzske Savojsko, známe svojimi lyžiarskymi svahmi. Avšak zemiaky, ktoré si vychutnávajú lyžiari vo francúzskych Alpách sa od tých slovenských v mnohom líšia. Napríklad vajíčka by ste v nich hľadali márne.

V originálnych Tartiflette tiež nesmie chýbať špeciálny druh syra, ktorý sa podobá slovenským syrom s bielou plesňou. Aj samotný recept, ktorý podľa Christiana Millaua, autora knihy Slovník milovníkov gastronómie, vznikol v 80. rokoch, je podľa viacerých zdrojov v skutočnosti len vydareným marketingovým ťahom s cieľom navýšiť predaj značky. Či už to bol len marketingový ťah alebo nie, recept zožal v lyžiarskych strediskách obrovský úspech. Toto jedlo potešilo každého, kto po náročnej lyžovačke hľadal pod zub niečo teplé, sýte a chutné.

Môžeme sa len domnievať, odkiaľ sa vzali tie naše poslovenčené francúzske zemiaky. Nie sú totiž identické ani s jedným originálnym receptom a v slovenských kuchárskych knihách sa začínajú objavovať až počas socializmu.

 

Náš RECEPT na francúzske zemiaky

Zapečené zemiaky si každý doma pripravuje po svojom. Niekto zemiaky krája, niekto ich pretláča. Niekto pridáva špekáčiky, iný klobásky. Každý ich ľúbi inak. Náš recept je bez laktózy, teda bez smotany či syra. Upraviť si ho môžete podľa chuti.

SUROVINY

  • 1 kilo zemiakov
  • 3 špekáčiky
  • 8 vajec, z toho 4 uvarené natvrdo
  • 2 menšie cibule
  • 4 lyžice oleja pod cibuľu
  • bravčová masť na vymastenie pekáča
  • soľ, mleté čierne korenie

recept na francúzske zemiaky

POSTUP

recept postupZemiaky uvaríme v šupe domäkka následne ich necháme vychladiť .
Špekáčiky ošúpeme a nakrájame na malé kocky, takisto aj cibuľu. Na oleji opražíme cibuľu so špekáčikmi.

recept postupŠtyri vajcia uvaríme natvrdo a medzitým zemiaky zbavíme šupy a pretlačíme do veľkej misky. Uverené vajcia tiež ošúpeme, pretlačíme a pridáme ich k zemiakom. Aj opražené špekáčiky na cibuli pridáme k ostatným surovinám a vareškou zamiešame spolu so štyrmi surovými vajcami.

recept postupOsolíme a okoreníme podľa chuti. Pripravíme a vymastíme si podlhovastý pekáč, do ktorého navrstvíme zemiakovú zmes.
Zemiaky dáme zapiecť na pol hodiny do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia.

recept postupPodávame ich so zaváranou uhorkou alebo paradajkovo cibuľovým šalátom. Dobrú chuť ?

brownie puding receptVyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.

 

RECEPT NA PÔVODNÉ TARTIFLETTE

SUROVINY

  • 1 kg zemiakov
  • 250g slaninových špajlí
  • 2 šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 ml bieleho vína
  • 200ml smotany
  • morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 celý syr Reblochon nakrájaný na plátky

tartiflette francúzske zemiaky

POSTUP

  1. Rúru si predhrejeme na 200 ° C.
  2. Zemiaky uvaríme do mäkka v hrnci so slanou vriacou vodou. Scedíme a odložíme bokom mierne vychladnúť.
  3. Medzitým si na rozpálenej panvici do zlatohneda orestujeme slaninu, šalotku a cesnak. Panvicu odmastíme bielym vínom a ďalej varíme, kým sa neodparí väčšina tekutiny.
  4. Zemiaky nakrájame na tenké plátky a so slaninovou zmesou navrstvíme do zapekacej misy. Zalejeme smotanou. Ochutíme soľou a množstvom čerstvo mletého čierneho korenia. Plátky Reblochonu navrstvíme na vrch.
  5. Pečieme 10-15 minút alebo kým syr nie je zlatohnedý a bublinkuje.

Foto: autorka/LepšíDeň.sk, BBC.co.uk/food 


Zdielať

About Author

Mária Miháliková

Kreatívna, zasnívaná, cieľavedomá a neustále túžiaca po nových výzvach. To som ja, študentka žurnalistiky, milovníčka hôr, cestovania a dobrého jedla. Pero, papier a fotoaparát mám vždy po ruke. Nezáleží či som na dovolenke, turistike, skúšam nový recept alebo čítam zaujímavú knihu.

Komentáre sú uzavreté.