Málokto odolá chutnej jablkovej štrúdli, aké robievali naše babičky. U nás nechýbala štrúdľa takmer žiadny víkend – či už jablková štrúdľa, alebo orechová, maková. Veľmi vďačný koláč, ktorý vôbec nie je zložité pripraviť. Vyskúšajte tento náš recept, pri ktorom sa ani nestihnete zapotiť 🙂 Môžete si pripraviť vlastné cesto, ale pokojne použite kúpené z obchodu.
Štrúdľa je natoľko obľúbená, že sa organizujú rôzne súťaže a festivaly v pečení najchutnejšej, či najdlhšej štrúdle. Napríklad na štrúdľovom festivale v Trhovej Hradskej sa podarilo pred rokmi napiecť najdlhšiu štrúdľu na Slovensku – asi desať žien vytiahlo 30,7 metra dlhú štrúdľu vo veľmi krátkom čase, asi 20 minút.
Šťavnatá jablková štrúdľa by sa mala piecť z kvalitných jabĺk, ktoré sú mierne kyslé, svieže a aromatické.
RECEPT: Jablková štrúdľa
Náročnosť receptu: jednoduchý | Doba prípravy a pečenia: do 45 minút
Suroviny:
- lístkové cesto
- 1 kg jabĺk
- lyžica masla
- 150 g práškového cukru
- vanilkový cukor
- lyžica škorice
- hrozienka
- 100 g vlašských orechov
- 3 lyžice strúhanky
- vajce na potretie
Vyskúšajte aj ďalšie jablkové recepty.
POSTUP:
Jablká očistite a pokrájajte na drobné kúsky. Ak sú vaše domáce a bez postreku, nechajte ich aj so šupkou. Tam sa nachádza najviac vitamínov a prospešných látok.
Lístkové cesto nechajte pri izbovej teplote rozmraziť a rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm. Namiesto lístkového si môžete kúpiť i štrúdľové cesto. To sa však potiera roztopeným maslom.
Posypte strúhankou opraženou na masle. Uložte jablká, posypte práškovým a vanilkovým cukrom, hrozienkami (tie môžete predtým namočiť do teplej vody s troškou rumu, aby zmäkli a nasali tekutiny) a mletou škoricou. Pridajte nasekané orechy – ak dáte aj väčšie kúsky, nevadí. Pri pečení pekne zmäknú.
Okraje cesta preložte cez plnku a cesto zviňte.
Štrúdľu preložte na plech opláchnutý studenou vodou a vystlaný papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajcom, popichajte vidličkou a dajte piecť do stredne vyhriatej rúry na 200 stupňov Celzia asi 25 až 30 minút. Kým nebude jablková štrúdľa upečená do zlatista.
Hotovú vychladnutú štrúdľu posypte práškovým cukrom. Môžete podávať so zmrzlinou alebo drobným ovocím, prípadne ovocnou omáčkou a šľahačkou. Ozdobte mätovými lístkami alebo pokvapkajte roztopenou čokoládou.
Dobrú chuť!
Nutričné hodnoty na 100 g: cca 273kalórií (kcal). 11 gramov tuku. 2,2 g vlákniny. 26 g cukru. 3,3g bielkovín. 41 g sacharidov. 149mg draslíka. 135mg sodíka. 6mg cholesterolu. 2g nasýtených tukov.