Kyslasté čučoriedky alebo dozrievajúce černice. K tomu levanduľová aróma a klasický vanilkový krém. Čo by ste povedali na takúto tortu? Nič zdĺhavé, ani zložité – príprava zaberie možno pol hodinku a ďalších 40 minút pečenie.
„Je to svieža torta doplnená kyslastými čučoriedkami a špecifickou vôňou levandule. Strapatá, neupravená a pritom presne taká, aká má byť. V každej nahej a na pohľad nedbalej a neupravenej torte je kus dokonalosti,” rozplýva sa Lulus, alias Lucia Gažová. Hoci nemá vyštudované cukrárstvo, pečie už dlhé roky a jej dezerty ľudia milujú. Dokazuje to nielen vo svojej pekárni Lulus bakery, vďaka ktorej si každý deň plní svoj sen a môže sa živiť tým, čo ju baví a čo miluje. Ale dokázala to aj jej kniha fantastických receptov Lulus – cukrárka.
Poďme spoločne vyskúšať tento jej úžasný recept, ona torte hovorí naháčka :-). Mimochodom, aj do korpusu tortičky rada pridáva čučoriedky, aby boli pri prekrojení naozaj všade. Ak sa však bojíte, že ich bude priveľa, pokojne ich vynechajte a použite ich len do nádherného prírodne fialového krému, radí Lucia.
Vanilkovo-čučoriedková torta | Recept
Kombinácia mascarpone, tvarohu a smotanového syra v kréme je božská. Naozaj krémová a keď urobíte dobrý korpus, neodoláte. Drobné ovocie tomu dodá šťavu, miernu kyslosť a sviežosť.
A propos, čučoriedky obsahujú veľa antioxidantov, sú dobré pre srdce, mozog, aj ako prevencia rakoviny. Môžu ich diabetici, deti a tiež ak chcete trošku schudnúť. Jednoducho, čučoriedky sa vám postarajú o zdravie – veď si prečítajte v našom článku.
Podobne aj černice vás nabijú zdravím, sú bohaté na kyselinu listovú, ktorá sa podieľa na obnove buniek. Prospieva nervovej sústave a je napríklad vhodná pre tehotné, keďže obsiahnuté látky chránia plod pred vrodenými chybami.
Suroviny na korpus:
- 5 vajec
- 1 lyžička sušenej levandule
- 200 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžica masla
- 1 lyžička prášku do pečiva
Suroviny na krém:
- 250 g mascarpone
- 100 g jemného tvarohu
- 100 g smotanového syra
- 150 g práškového cukru
- 150 g čučoriedok
- 1 lyžička sušenej levandule
- 1 lyžička levanduľového extraktu
POSTUP:
Formu vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme a vysypeme hladkou múkou. Rúru vyhrejeme na 150 stupňov.
Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, do ktorého pridáme žĺtky zmiešané s mierne roztopeným maslom. Nezabudnite na jemné krúživé pohyby jedným smerom, aby bielkový sneh nespadol.
Nakoniec do korpusu pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva a sušenú levanduľu. Všetko jemne spracujeme do jednoliateho nadýchaného cesta. Prelejeme do formy na pečenie a pečieme približne 40-45 minút.
Polovicu čučoriedok rozmixujeme tyčovým mixérom. Tieto čučoriedky budeme pridávať priamo do krému a potrebujeme, aby sa z nich uvoľnilo čo najviac krásnej sýtofialovej farby.
Mascarpone, tvaroh, smotanový syr a cukor vyšľaháme na penový krém, potom pridáme rozmixované čučoriedky, levanduľu a levanduľový extrakt.
Korpus prekrojíme na 3 alebo 4 časti. Každú časť natrieme pripraveným krémom a posypene zvyšnými čučoriedkami.
Pri natieraní krému dávame dobrý pozor, keďže torta je naháčka a bude na nej vidieť každý nedostatok.