Vynikajúce marcipánové guľôčky s nugátom vo vnútri a obalené čokoládou. Absolútne jednoduchý a naozaj rýchly dezertík – napríklad keď vás prekvapí návšteva, alebo chcete dať deťom niečo dobré a chutné.
Pre niektorých sú takéto marcipánové guľôčky vianočnou lahôdkou, ďalší si ju urobia kedykoľvek počas roka. Nižšie ponúkame základný recept, ktorý je sám osebe úžasný, ale môžete experimentovať.
Guľky môžete posypať jemno posekanými opraženými pistáciami. Dovnútra môžete dať namiesto nugátu oriešok.
Guľôčky môžete urobiť len z marcipánu ako my, ale pokojne ich môžete premiešať s rozdrvenými vlašskými orechmi a troškou javorového sirupu.
Variácií je nespočetne veľa, ale určite vám postačí aj tento náš základný a najchutnejší recept.
Marcipán
A propos, základom marcipánu sú pôvodne mandle, cukor a doplnkové prísady. Dnes sa často vyrába aj falošný marcipán bez mandlí.
Už v stredoveku bol marcipán označovaný za liek, ktorý predávali len vo vtedajších lekárňach. Mal totiž liečivé a povzbudzujúce účinky kvôli vysokému obsahu mandlí (tie majú, ako vieme, veľa flavonoidov).
Do 18.storočia konzumovali marcipán predovšetkým šľachtici, jeho dostupnosť sa rozšírila až v prvej polovici 19.storočia. Postupom času marcipán zľudovel.
Súčasný pravý marcipán teda obsahuje minimálne 50% mandlí a je dosť drahý. Jeho výrobou sa preslávilo mestečko Lübeck, kde nájdete aj marcipánové múzeum.
Lacnejší je falošný marcipán, v ktorom však mandle nie sú. Obsahuje sušené mlieko, cukor a mandľovú esenciu.
Napokon do nej vmiešajte lyžicu kvalitného medu, výslednú zmes zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte pár hodín v chladničke.
Recept na marcipánové guľôčky v čokoláde
Suroviny:
- 20 dkg marcipánovej hmoty
- 5 dkg nugátovej čokolády rozkrájanej na malé kocky
- 15 dkg čokolády na varenie
- 2 polievkové lyžice kokosového tuku
Pozrite si aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP:
1.Marcipánovú hmotu rozdelíme na desať rovnakých častí a vytvarujeme z nej malé guľôčky.
2.Guľôčky rozpolíme na dve časti (nerozrežeme ich úplne) a…
3… do každej vložíme kocku nugátovej čokolády, potom ich znovu spojíme.
4.Nad parou roztopíme čokoládu na varenie s kokosovým tukom, marcipánové guľôčky namáčame do polevy, dáme ich odkvapkať na mriežku a vložíme do chladničky, aby poleva stuhla.
Náš tip
Ďalšie podobné jednoduché a rýchle dezerty nájdete v knižke Značkové dobroty.