Trojitý čokoládový koláč (maškrta na víkend)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Z koláčov sa nepriberá, z koláčov sa teší!“ tvrdí slovenská cukrárka Lucia Gažová, ktorá sa tomuto remeslu nevyučila, no natoľko sa zdokonalila, že sa dnes živí svojimi rukami. Každý týždeň s obrovským úsmevom odovzdáva desiatky tort a stovky malých koláčikov. A jej zákazníci ich prijímajú s ešte väčším úsmevom 🙂 Lulus cukrárka, ako si vraví, sa teraz rozhodla prezradiť všetky svoje výrobné tajomstvá a napísala knižku Lulus cukrárka. My vám z nej ponúkneme fantastický trojitý čokoládový koláč, ktorý vás dostane do kolien!

 

Lulus cukrárka

„Táto kniha je moja srdcovka, ktorou sa vám budem snažiť ukázať, že dobrí môžete byť naozaj v čomkoľvek,“ odkazuje sympatická Lucia. A má pravdu. Jej knižka Lulus cukrárka obsahuje 59 sladkých a niekoľkokrát overených receptov na torty, koláče a dezerty. Pečie ich deň čo deň, takže pri mnohých nájdete aj fotopostup, krok za krokom.
Nechýbajú tipy a triky, či návody na dokonalé zdobenie.

Lucia Gažová má malú cukrársku výrobu Lulus bakery, v ktorej pripravuje neskutočné torty, makrónky, cheescaky… ako neskromne, ale pravdivo vraví: „Verím, že vďaka mojej knižke si dokážete aj vy upiecť dezerty, po ktorých už nebudete chcieť skúšať iné :-)“
Lucia dala do knihy celú seba a všetko, čo sa o pečení naučila. Posúďte sami – ponúkame sľúbený trojitý čokoládový koláč, po ktorom sa u vás len tak zapráši.

 

Trojitý čokoládový koláč

„Podľa mňa by takto voľajako mala chutiť radosť,“ usmieva sa Lucia. „Nie, pri tomto koláči sa netreba zamýšľať nad kalóriami a jeho zložením. Bolo by to úplne zbytočné. Kalórií má určite okolo milióna a je v ňom toľko cukru a čokolády, že by to stačilo aj na dva koláče. Ale tá chuť za to stojí. A raz za čas sa predsa môže.“

Príprava zaberie asi 45 min, pečenie ďalších 25 min, no bude to stáť za to! Získate 14 porcií, ktoré sa okamžite rozchytajú.

KORPUS:
85 g hladkej múky
80 g trstinového cukru
1/2 lyžičky sódy
trošku soli
1 žĺtok
2 bielky
60 ml mlieka
50 g kakaa
3 lyžice kokosového oleja

KRÉM:
1 mascarpone
250 g smotanového syra
200 g kyslej smotany
200 g tvarohu
100 g gréckeho jogurtu
150 g trstinového cukru
200 g kvalitnej, aspoň 70%-nej čokolády
100 g bielej čokolády
200 g pravého marcipánu

POSTUP:

  • Na prípravu korpusu najprv zmiešame múku, kakao, soľ, sódu a cukor. Do tejto suchej zmesi potom po jednom primiešame vajcia a nakoniec pridáme olej a mlieko. Všetko spolu vymiešame v kuchynskom robote na jednoliate cesto.
  • Cesto prelejeme do tortovej formy s priemerom 24 cm, ktorú vystelieme papierom na pečenie, aby sa na záver s koláčikom dobre manipulovalo a nelepil sa.
  • Korpus pečieme pri teplote 175 stupňov približne 20 minút.
  • Mascarpone, smotanový syr, kyslú smotanu, tvaroh a jogurt vymiešame v kuchynskom robote. Hotový krém rozdelíme na dve polovice. Do prvej pridáme 100 g nastrúhaného marcipánu a roztopenú bielu čokoládu. Do druhej pridáme tmavú čokoládu roztopenú vo vodnom kúpeli a mierne vychladnutú.
  • Zvyšných 100 g marcipánu vyvaľkáme na tenký, čo najväčší plát.
  • Na upečený korpus nalejeme najprv bledý krém s bielou čokoládou. Krém prikryjeme vyvaľkaným plátom marcipánu a naň nalejeme tmavý krém s horkou čokoládou.
  • Takto pripravený koláč necháme najlepšie celý deň v chladničke, aby dobre stuhol a pri podávaní neboli žiadne komplikácie. Keďže sme do koláča nepoužili želatínu ani iné stužovače, je veľmi dôležité, aby dobre vychladol a stuhol.
  • Hotový vychladnutý koláč už len dozdobíme podľa fantázie a podávame.
    Ak nemáte radi marcipán a mandľovú chuť, pokojne ho vynechajte.

fit torta čokobaVyskúšajte aj
Fit tortu ČOKOBA. Čokoládovo-kokosovo-banánová

Vyskúšajte a uvidíte, ako famózne chutí táto trojitá čokoládová torta. A potom sa vrhnete aj na ďalšie Luciine dezerty – v knižke sú torty ako Polonahá pistáciová torta, Nebeská orechovo-medová torta, tiež v nej nájdete recept na makarónky s čučoriedkovou ganache, profiterolky, Exotický kokosový tvarohovník s mangom, alebo Medový krém s orechmi v karameli, či chrumkavé Mandľové amarettky.


Zdielať

About Author

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.