Najlepší šľahačkový koláč s piškótovým cestom. RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dobrá a kvalitná šľahačka dokáže dodať zákusku ten správny šmrnc, prečo si ho vychutnáte. A pritom môže ísť o jednoduché piškótové cesto, vrstva džemu a správne namiešaná šľahačka so želatínou. Vyskúšajte tento náš recept na šľahačkový koláč, ktorý sa perfektne hodí na vianočné i veľkonočné sviatky, na rodinné oslavy alebo si ho proste urobte cez víkend ako skvelú maškrtu.
Priznávame hneď na začiatku, že nejde o žiadny fit koláčik, zdravý, z akého schudnete. To určite nie. Ide však o šľahačkový koláč plný chuti, z ktorého vám nebude stačiť jeden kúsok. To nám verte 🙂

 

Recept na šľahačkový koláč

Netreba žiadne špeciálne prísady, iba viac sladkej smotany na šľahanie, stužovač a želatínu. Piškótové cesto zvládne aj dieťa, možno by ste sa trošku obávali tej šľahačky so stužovačom (niekomu sa vraj robia hrudky), prípadne so želatínou – žiadne obavy. Popíšeme vám presne ako to urobiť a nemôžete pochybiť.
Tak poďme na to.

SUROVINY

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 5 lyžíc hladkej a polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • džem podľa chuti, kyselkavejší
  • 5x smotana na šľahanie 33%
  • 2x stužovač do šľahačky
  • potravinárska želatína číra 20g
  • 5 lyžíc kryštálového cukru

 

POSTUP

recept postupšľahačkový koláč receptNajskôr si urobíme úplne jednoducho piškótové cesto, ktoré bude základom. Vyšľahajte si mixérom vajíčka a cukor dopenista. Môžete celé vajíčka, alebo najskôr žĺtka s cukrom. Z bielkov si spravíte sneh a ten pridáte nakoniec – piškóta bude nadýchanejšia, jemnejšia.
Do zmesi postupne prisypávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Dobre premiešajte (ak ste si urobili sneh z bielkov, ten jemne zapracujte vareškou).

recept postupVymastite si plech, vysypte napríklad krupicou a vylejte naň cesto. Pečte cca 10 až 15 minút na 180 stupňoch Celzia. Potom koláč odložte a nechajte vychladnúť. Napokon ho potrite džemom – ideálne kyslastým, napríklad marhuľovým, ríbezľovým ap. Podľa chuti. V spojení so sladkou šľahačkou to bude ideálna kombinácia.

recept postupTeraz si poďme vyšľahať 5 šľahačiek. Urobte si to na dva razy ako my – 2 a pol šľahačky vyšľaháme a pridáme stužovač. Potom zvyšné 2 a pol šľahačky a opäť stužovač.
Ten si kúpite v malom vrecúšku ako kypriaci prášok, napríklad Dr.Oetker má 10 gramové vrecúško Smeta-fix stužovač šľahačky v prášku za 0,14€.

recept postupPríprava je jednoduchá: stužovač premiešajte s troškou práškového cukru a postupne pridávajte do šľahačky počas jej šľahania. Nebudete mať hrudky, pekne sa všetko prepojí.

superrýchly nepečený dezertVyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.

 

recept postuppotravinárska želatínaUž so stužovačom budete mať šľahačku hutnejšiu, ale aby ste jej dodali ľahkosť, elasticitu, použijeme potravinársku želatínu. Tiež sa dá kúpiť v malom vrecúšku ako Želatína číra na torty, zákusky, krémy, rôsol, či aspik. 20 gramové vrecúško stojí pár centov. Ako je na fotke vpravo.

recept postupVezmite si nádobu, nalejte do nej asi 0,5 litra studenej vody, prisypte 5 lyžíc cukru a namočte do vody potravinársku želatínu. Nechajte chvíľu napučať, potom postavte na sporák a opatrne zohrievajte. Nesmie zovrieť, len sa želatína musí rozpustiť a prepojiť.

recept postupOdstavte želatínu nabok a nechajte ju vychladnúť. Priebežne kontrolujte a keď začne mierne rôsolovatieť, je čas spojiť ju so šľahačkami. Pomaly ju pridávajte do vyšľahanej šľahačky a vareškou premiešajte. Rozdeľte si túto šľahačku na dve polovice, do jednej pridajte kakao. Potom nalejte na piškótové cesto potreté džemom jednu vrstvu šľahačky, potom druhú kakaovú. Ony sa prepoja a bude to vyzerať skvele.

recept postupNa záver môžete nastrúhať na vrch čokoládu a dáte stuhnúť do chladničky. Koláč by mal odstáť najlepšie jeden deň – keď budete liať šľahačky na koláč, budú tekutejšie, ale neobávate sa. Ony postupne stuhnú.
Dobrú chuť!šľahačkový koláč recept


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.