Banány v lístkovom ceste (maškrta na víkend)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Existujú pochúťky, ktoré sa pripravujú naozaj jednoducho a rýchlo, no chutia fantasticky. Na prvý pohľad tomu možno neuveríte, ale ak ste neskúsili banány v lístkovom ceste, musíte ich vyskúšať práve teraz! Príprava vám zaberie možno pol hodinky, no výsledok poteší malých aj veľkých. Ak už máte dosť rôznych krémových zákuskov, toto je istota.

Základom sú teda banány, ktoré majú veľmi pozitívny účinok na naše telo. Obsahujú vitamín A1, B6, B12, C, sodík, draslík, tryptofán, horčík, vápnik, vlákninu, železo, zložené sacharidy a fosfor.
Banán podporuje imunitný systém, takže počas zimného obdobia ho určite zaraďte do jedálnička. Banány majú vyššiu energetickú hodnotu kvôli obsahu sacharidov, ale tieto sacharidy sa uvoľňujú do krvi postupne, takže sa vyhnete rýchlemu kolísaniu glykemického indexu. Vďaka obsahu železa sú vhodné pri anémií a tiež počas menštruácie.
Ľuďom trpiacim bolesťami brucha a zlým vyprázdňovaním odporúčajú lekári banány pre obsah vlákniny, ktorá podporuje pravidelnú stolicu.
Banány tiež zvyšujú koncentráciu, znižujú nervozitu a vďaka viacerým látka zlepšujú našu náladu.

To je len pár dôvodov, prečo banány – a keďže sú základom tohto receptu, nie je čo riešiť 🙂 Poďme na to.

Banány v lístkovom ceste

Suroviny:
lístkové cesto
banány
nastrúhaná citrónová kôra
mletá škorica
nasekané orechy
vajce na potretie

 

POSTUP:

  • Lístkové cesto rozvaľkajte na tenký plát a posypte ho zmesou citrónovej kôry, škorice a nasekaných orechov. To všetko zľahka zatlačte do cesta valčekom.
  • Cesto ostrôžkou nakrájajte na pásiky široké dva až tri centimetre a omotajte nimi kúsky banánov.
  • Povrch roliek potrite rozšľahaným vajcom, posypte nasekanými orechmi a v dobre rozohriatej rúre pečte dozlatista. Pri 190 stupňoch asi 15 minút.

Obmeny: Pri tejto jednoduchej maškrte môžete experimentovať. Napríklad dovnútra nalámte kúsky čokolády alebo nasypte kakao, čím získate čokoládovejší výsledok. Spojenie banánov a čokolády je neodolateľné.
Známa autorka skvelých kuchárskych kníh Alena Doležalová odporúča napríklad povrch pred pečením neposypať orechmi, ani nepotierať vajíčkom, ale po vychladnutí poliať čokoládovou polevou. Mandle alebo orechy môžete dať aj navrch po dopečení.
Možností je veľa a výsledok stojí za to. Ak máte radi podobné jednoduché a tradičné koláče, zákusky, torty, siahnite po knižke spomínanej Aleny Doležalovej Múčniky podľa osvedčených receptov. Sú tam recepty veľakrát odskúšané a najmä z dostupných surovín, čo býva pri najnovších moderných kuchárkach mierny problém.

banány v lístkovom ceste


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.