Jablkový koláčik, ktorý vám spríjemní sychravé dni | RECEPT

LinkedIn

Keď dozrievajú jablká, je ako stvorený na víkendovú pohodu, alebo sychravé jesenné dni – ešte mierne teplý, môžete ho poliať javorovým sirupom, alebo dať naň trochu zmrzliny. My sme si ho obľúbili, pretože nie je vôbec zložitý, ale hlavne je v ňom veľa jabĺk. Celé jedno kilo, takže nejde len o „postrašenie“ koláča jabĺčkami, ale naozaj vitamínová bomba. Cukru tam nejde až tak veľa, takže sa nemusíte báť o svoju líniu 🙂
Vyskúšajte tento náš jablkový koláčik a uvidíte, že zachutí dospelákom, aj deťom.

 

Recept na jablkový koláčik

Jablká dostať po celý rok, my sme dali do koláča priamo odtrhnuté zo stromu. A zvyšné suroviny máte možno tiež doma, takže žiadne veľké náklady.

SUROVINY

recept na jablkový koláčik

  • 1 kg jabĺk (ošúpaných a bez jadierok)
  • 150 gramov hladkej múky
  • 100 gramov cukru
  • 100 ml mlieka
  • 3 vajíčka
  • prášok do pečiva
  • škorica alebo škoricový cukor
  • soľ
  • citrón

Na mrveničku: 4 lyžice hrubej múky, 3 lyžice práškového cukru, 2 lyžice masla.

jedno jablko dennePrečítajte si tiež
Jedno jablko denne…naozaj to platí?

 

POSTUP

recept postupOšúpte jablká, zbavte ich jadierok a nakrájajte ich na plátky. Menšie, väčšie, tenšie, hrubšie – to je jedno. Nerobte si s tým príliš starosti. Tie krajšie a väčšie si dajte nabok, pôjdu na vrch koláča.

recept postupVyšľahajte žĺtka z vajíčok a cukor, potom pridajte mlieko. Z bielkov si vyšľahajte sneh, odložte nabok. Múku zmiešajte s práškom do pečiva, pridajte štipku soli a môžete aj trošku nastrúhanej citrónovej kôry.

recept postupPotom zmiešajte dve hlavné zmesi: do tekutej postupne prisypávajte múkovú zmes, dobre premiešajte. Pridajte opatrne sneh z bielkov. Napokon vložte na plátky nakrájané jabĺčka a premiešajte, aby sa pekne obalili cestom.

postup recept na jablkový koláčik

recept postupVymastite formu (my sme použili tortovú okrúhlu formu), vysypte napríklad krupicou a vlejte zmes. Na vrch poukladáme plátky jabĺk, ktoré sme si odložili nabok. Posypte škoricou alebo škoricovým cukrom, a napokon mrveničkou.

Domáca mrvenička
Mrveničku si spravíte jednoducho: 4 lyžice hrubej múky zmiešajte s 3 lyžicami práškového cukru. Rozpustite 2 lyžice masla a pridajte k suchej zmesi. Môžete pridať trošku vanilkového cukru, ktorý mrveničku prevonia. Všetko poriadne premiešajte, aby sa vám robili drobky, aby sa vám to celé mrvilo. A môžete posypať koláčik.

recept postupDajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečte cca 50 minút, podľa typu a intenzity rúry.
Nechajte vychladnúť a ešte mierne teplé môžete podávať, koláčik príjemne zahreje počas jesenných, či zimných dní.
Dobrú chuť!

recept na jablkový koláčik


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Dana

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.