Jablkový koláčik, ktorý vám spríjemní sychravé dni | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Keď dozrievajú jablká, je ako stvorený na víkendovú pohodu, alebo sychravé jesenné dni – ešte mierne teplý, môžete ho poliať javorovým sirupom, alebo dať naň trochu zmrzliny. My sme si ho obľúbili, pretože nie je vôbec zložitý, ale hlavne je v ňom veľa jabĺk. Celé jedno kilo, takže nejde len o „postrašenie“ koláča jabĺčkami, ale naozaj vitamínová bomba. Cukru tam nejde až tak veľa, takže sa nemusíte báť o svoju líniu 🙂
Vyskúšajte tento náš jablkový koláčik a uvidíte, že zachutí dospelákom, aj deťom.

 

Recept na jablkový koláčik

Jablká dostať po celý rok, my sme dali do koláča priamo odtrhnuté zo stromu. A zvyšné suroviny máte možno tiež doma, takže žiadne veľké náklady.

SUROVINY

recept na jablkový koláčik

  • 1 kg jabĺk (ošúpaných a bez jadierok)
  • 150 gramov hladkej múky
  • 100 gramov cukru
  • 100 ml mlieka
  • 3 vajíčka
  • prášok do pečiva
  • škorica alebo škoricový cukor
  • soľ
  • citrón

Na mrveničku: 4 lyžice hrubej múky, 3 lyžice práškového cukru, 2 lyžice masla.

jedno jablko dennePrečítajte si tiež
Jedno jablko denne…naozaj to platí?

 

POSTUP

recept postupOšúpte jablká, zbavte ich jadierok a nakrájajte ich na plátky. Menšie, väčšie, tenšie, hrubšie – to je jedno. Nerobte si s tým príliš starosti. Tie krajšie a väčšie si dajte nabok, pôjdu na vrch koláča.

recept postupVyšľahajte žĺtka z vajíčok a cukor, potom pridajte mlieko. Z bielkov si vyšľahajte sneh, odložte nabok. Múku zmiešajte s práškom do pečiva, pridajte štipku soli a môžete aj trošku nastrúhanej citrónovej kôry.

recept postupPotom zmiešajte dve hlavné zmesi: do tekutej postupne prisypávajte múkovú zmes, dobre premiešajte. Pridajte opatrne sneh z bielkov. Napokon vložte na plátky nakrájané jabĺčka a premiešajte, aby sa pekne obalili cestom.

postup recept na jablkový koláčik

recept postupVymastite formu (my sme použili tortovú okrúhlu formu), vysypte napríklad krupicou a vlejte zmes. Na vrch poukladáme plátky jabĺk, ktoré sme si odložili nabok. Posypte škoricou alebo škoricovým cukrom, a napokon mrveničkou.

Domáca mrvenička
Mrveničku si spravíte jednoducho: 4 lyžice hrubej múky zmiešajte s 3 lyžicami práškového cukru. Rozpustite 2 lyžice masla a pridajte k suchej zmesi. Môžete pridať trošku vanilkového cukru, ktorý mrveničku prevonia. Všetko poriadne premiešajte, aby sa vám robili drobky, aby sa vám to celé mrvilo. A môžete posypať koláčik.

recept postupDajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečte cca 50 minút, podľa typu a intenzity rúry.
Nechajte vychladnúť a ešte mierne teplé môžete podávať, koláčik príjemne zahreje počas jesenných, či zimných dní.
Dobrú chuť!

recept na jablkový koláčik


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.