Pavlovovej tortu asi poznáte – je pomenovaná podľa ruskej baletky Anny Pavlovovej, ktorá raz vystupovala na Novom Zélande a tamojší šéfkuchár sa inšpiroval jej nadýchanou hodvábnou baletnou sukňou. Tak vznikla Pavlovovej torta a recept na ňu nájdete TU. No možno si chcete urobiť mini Pavlovej tortičky, malé luxusné dezerty, ktoré potešia oko a zachutia každému. Deťom, chlapom, návšteve…
Recept na Pavlovej tortičky
Sú veľmi chutné, rozkošné a s čučoriedkami, malinami, černicami alebo ríbezľami. Aké drobné ovocie máte radi, také tam dajte.
Základné suroviny máte pravdepodobne doma. Niekto robí s octom a kukuričným škrobom namiesto citrónovej šťavy a sódy bikarbóny.
Niektoré gazdinky pečú tortičky 90 minút na 110 stupňov. Ak chcete ešte exkluzívnejší krém, zmiešajte smotanu na šľahanie s 100 g mascarpone.
SUROVINY
- 4 vajíčka
- hrnček kryštálového cukru
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkového cukru
- soľ
- 250 ml sladkej smotany
- 120 g bobuľového ovocia podľa chuti
- 2 lyžice džemu (čučoriedkový, malinový ap.)
POSTUP
Predhrejte si rúru na 120 stupňov Celzia. Rozložte na plech papier na pečenie a predkreslite si naň kruhy s priemerom asi 8 cm. Pokojne okolo pohára alebo čímkoľvek iným.
Do misky dajte 4 bielka, štipku soli a mixujte na bielkový sneh. Mixér následne prepnite na nízke obrátky a do vyšľahaného snehu postupne pridávajte po lyžiciach kryštálový cukor. Na záver ešte pridajte vanilkový cukor, sódu bikarbónu a citrónovú šťavu. Vtedy môžete zvýšiť otáčky na mixéri.
Na papier s predkreslenými kruhmi dávajte do každého kruhu lyžicu snehu ako základ Pavlovej tortičky. Vyjde vám cca 12 tortičiek. Zvyšok dajte do vrecúška a striekajte hviezdicovitou špičkou sneh v kruhoch. V strede nechajte priestor na džem a šľahačku.
Snehové tortičky dajte do rúry a pečte asi hodinu. Potom vypnite rúru, ale neotvárajte ju, až kým nebudú tortičky vychladnuté. Trvá to cca ďalšiu hodinu. Môžete mierne pootvoriť dvierka rúry, ale tam prúdil vzduch, ale nie veľmi.
Napokon vytiahnite tortičky. Vyšľahajte sladkú smotanu a do priehlbiny v strede tortičky dajte lyžičku obľúbeného džemu, na to šľahačku a ozdobte vybraným bobuľovým ovocím. Môžete posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Foto: Shutterstock.com, Wikimedia/Library of Congress