Medové kolieska. Zlepované plnkou a s čokoládovou polevou

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aj vy milujete Vianoce kvôli určitým druhom zákuskov a koláčov, ktoré nesmú chýbať na sviatočnom stole? A patria tam aj medové kolieska? V mnohých rodinách určite a hoci existuje veľa variantov a receptov, tento je ako od babičky. Tradičný, žiadne špeciálne prísady a pritom ich zvládne aj menej skúsená pekárka.
Niektoré gazdinky ich pečú aj viackrát za rok, neraz aj z dvojitej dávky. Celá príprava a samotné pečenie vám zaberie zhruba dve hodiny a dostanete desiatky úžasných koliesok.

 

Recept na medové kolieska

Suroviny

  • ⅘ hrnčeka kryštálového cukru
  • ⅓ kocky masla
  • 2 lyžice medu
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 2 a ¼ hrnčeka hladkej múky
  • kandizované ovocie
  • orechy a drobné cukríky na zdobenie

 

Krém:

  • 1 a ⅗ hrnčeka mlieka
  • 2 lyžice hrubej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • ⅕ kocky masla
  • 2 lyžice cukru

Čokoládová poleva: na ňu potrebujete 1 dávku čokolády, ktorú roztopíte a vymiešate s ⅖ stuženého tuku.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.zákusky

POSTUP:

recept postupCukor, zmäknutý tuk, tekutý med a rozšľahané vajíčka dôkladne vyšľaháme, pridáme sódu bikarbónu a všetko spolu za stáleho miešania varíme asi päť minút. Do vychladnutej zmesi postupne vmiešame múku a vypracujeme vláčne cesto.

recept postupNa pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na trojmilimetrovú hrúbku a vykrajujeme malé kolieska. Uložíme na plech vyložený mastným papierom a pečieme 4 – 6 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

recept postupKrém: V mlieku rozmiešame múku, pridáme vanilkový cukor a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej zapracujeme tuk vymiešaný s cukrom.

recept postupPolovicu koliesok natrieme krémom, druhú polovicu polejeme čokoládovou polevou a tie ozdobíme cukríkmi či orechmi. Po stuhnutí kolieska spojíme a uložíme do papierových košíčkov.
Dobrú chuť.

foto postup medové kolieska recept

Ak máte rady takéto tradičné recepty od starých mám, inšpirujte sa Hrnčekovou kuchárkou od Zdenky a Vladimíra Horeckých. Vydali viacero vynikajúcich kuchárok, ale v tejto konkrétnej ponúkajú asi 300 osvedčených receptov na sviatočné i všedné dni, na sladké i slané, dokonca aj na domáci chlieb. Váženie surovín nahradili meraním pomocou hrnčeka. Mimochodom, ak nemáte váhu, pokazila sa vám, tu sú prepočty množstva na hrnčeky a lyžice.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.