Jednoduché a veľmi chutné „jednohubky“, ktoré si môžete pripraviť aj hneď teraz. Z bielkov a niektorých ďalších dobrôt, ktoré ste nepoužili pri pečení, môžete vyčariť naozaj vynikajúcu lahôdku. Tieto čokoládovo-orieškové labky stoja za to. A pokojne ich môžu konzumovať aj tí, čo sú alergickí na múku… lebo sa pripravujú bez múky.
Jedna dobrá rada, kým sa dostanete k pečeniu: ak dáte do čokoládovej polevy 1 lyžičku oleja, získate krásny lesk. Ak sa do bielkov pri príprave snehu dostane kúsok žĺtka, pridajte doň okamžite niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. To len tak na okraj – užitočných tipov pri pečení nie je nikdy dosť.
Tak poďme na to!
Čokoládovo-orieškové labky
Nasledujúce suroviny a recept vám vystačia asi na 40 kúskov, takže bude dosť pre každého 🙂
SUROVINY
Na hmotu:
- 150 g tortovej polevy/ čokolády na varenie
- 200 g mletých lieskových orieškov
- 1,5 pol. lyžica kakaového prášku
- 1 kávová lyžička mletej škorice
- 4 bielky, štipka soli
- 180 + 70 g kryštálového cukru
Na plnku a zdobenie:
- 200 g tortovej polevy/ čokolády na varenie
- 150 g ríbezľového lekváru/džemu
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP:
- Zmiešame čokoládu, lieskové oriešky, kakao a škoricu. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do peny, v niekoľkých dávkach pridávame 180 g kryštálového cukru a šľaháme, kým sa neutvorí lesklý, pevný sneh. Zľahka zapracujeme čokoládovo-orieškovú zmes.
- Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Hmotu naberieme do zdobiaceho vrecúška s hviezdicovým násadcom (priemer asi 12 – 14 mm) – prvý obrázok nižšie. Na plech vytláčame asi 4 cm dlhé bucľaté tlapky (druhý obrázok). Posypeme zvyškom kryštálového cukru a v strednej časti rúry pečieme asi 40 minút, potom necháme vychladnúť.
- Čokoládu rozpustíme v teplom vodnom kúpeli. Zlepíme 2 – 2 tlapky a širší koniec namáčame do čokolády (tretí obrázok), necháme odkvapkať a ukladáme na mriežku, kde necháme celkom uschnúť.
Vydržia 2 – 3 týždne.
Ak máte radi podobné klasické a známe zákusky, či koláče, odporúčame knihu Sviatočné pečenie. Množstvo skvelých receptov, rád a postupov na pečenie na rodinné oslavy, sviatky, svadby, návštevy či na spríjemnenie nedeľnej pohody.