Linecká torta s malinovým džemom a mandľami

Vyskúšali ste už lineckú tortu v jej domovine, v Hornom Rakúsku? Je to svetoznáma dobrota, ktorá sa rozšírila po celom svete a mierne sa obmieňala. Takže pokojne si ju môžete urobiť aj vy doma, nie je to nič zložité. Máme pre vás recept, ktorého základom je ríbezľový alebo malinový džem, k tomu mandľové lupienky a pokojne môžete dať navrch aj čerstvé maliny alebo ríbezle. Osviežujúca a lahodná linecká torta.

 

Linecká torta – recept

Suroviny:

  • 350 g hladkej múky
  • 300 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 300 g neošúpaných mletých mandlí
  • strúhanú kôru z 1 citróna
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletých klinčekov
  • 1/2 balíčka vanilkového cukru
  • 1 lyžicu smotany
  • 1 lyžicu smotany na šľahanie
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice strúhanky
  • 350 g ríbezľového alebo malinového džemu
  • práškový cukor a 30 g mandľových lupienkov na posypanie

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.mliečne rezy

POSTUP

recept postupMaslo nadrobte do múky, prisypte práškový cukor a prášok do pečiva zmiešaný s mandľami, koreninami, so strúhanou citrónovou kôrou a s vanilkovým cukrom. Nakoniec pridajte žĺtky so smotanou a cesto čo najrýchlejšie zamieste.
Rozdeľte ho na 2 časti, vypracujte 1 menší a 1 väčší bochník, zabaľte a na chvíľu ich odložte do chladničky.

recept postupRúru predhrejte na strednú teplotu. Na koláč môžete použiť klasickú tortovú formu s priemerom 26 cm. Formu vymastite maslom.
Väčší bochník vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 1,5 cm a vložte do tortovej formy. Rukami cesto po bokoch popritláčajte k forme tak, že vytvoríte obruč. Okraj cesta potrite žĺtkom rozmiešaným so smotanou, ale dávajte pozor, aby sa nedostalo na obruč, lebo pri pečení sa na ňu cesto prilepí.

recept postupSpodok cesta posypte strúhankou a potrite džemom. Z druhého bochníka vytvarujte asi 10 šúľočkov a zamrežujte nimi celý koláč. Mriežky a okraje cesta potrite žĺtkom. Okraje môžete posypať mandľovými lupienkami.
Pečte asi 50 minút v stredne teplej rúre, po 30 minútach teplotu znížte na 160 °C.

Náš tip
Ak zabudnete maslo alebo margarín včas vybrať z chladničky, nastrúhajte ho do cesta na hrubom strúhadle.

Ak máte radi podobné koláče, zákusky a tortičky, odporúčame knihu Babičkina vianočná kuchárka. Renato Magát a Stanislava Preclíková Würfl vytvorili krásnu sviatočnú kuchárku s množstvom receptov na advent, štedrý deň, silvestra, Troch kráľov, na 1. aj 2.sviatok vianočný.

linecká torta

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 314x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: