Úvod Hobby Ako správne namiešať rastlinné postreky a ochrániť si úrodu? 5 domácich tipov

Ako správne namiešať rastlinné postreky a ochrániť si úrodu? 5 domácich tipov

rastlinne-postreky-recepty-muz
Foto: Freepik.com

Záhradné rastliny, kvety, zelenina, ovocné dreviny sú neraz citlivejšie ako divo rastúce rastliny, preto ich jednoducho musíme chrániť pred škodcami a chorobami aj pri bio pestovaní. Už vopred myslite na správne kombinovanie rastlín, tiež spoločné vysádzanie aromatických bylín, ale ak už máte nejaké problémy – využite domáce rastlinné postreky, ktoré podporujú odolnosť a rast rastlín. Ak sa správne použijú a namiešajú, nemajú mnohí škodcovia a choroby takmer žiadnu šancu.
Povieme si, či zvoliť odvar, čaj, výťažok alebo kvasiaci výluh. A v druhej časti nájdete 5 tipov na konkrétne rastlinné postreky.

Rastlinné postreky

Škodcovia a choroby na rastlinách sa začnú šíriť v rôznych prípadoch, najmä keď sa naruší prirodzená rovnováha v dôsledku extrémnych poveternostných podmienok. Výborne tu pomôžu odvary, čaje, výťažky a výluhy, ktoré sa dajú jednoducho pripraviť z byliniek a používať buď preventívne, alebo v naliehavých prípadoch. Obsahové látky byliniek majú rôzne účinky na patogény a škodcov.

Napríklad v prípade prasličky ide predovšetkým o vysoký obsah kremíka, ktorý rastliny absorbujú a posilňuje a spevňuje ich bunkové pletivo. Spóry húb už nemôžu tak ľahko vniknúť do listu a škodcovia musia vynaložiť väčšiu námahu, aby prenikli do pevného rastlinného pletiva.

„Mnohé rastliny majú éterické oleje, ktoré sú veľmi prchavé a uvoľňujú typické, silné vône. Keďže mnohé druhy hmyzu to odradí, výrobky, ktoré takto pôsobia, sú známe ako repelenty (repellere – odháňať). Typickými príkladmi takýchto prípravkov sú výluh z listov bazy čiernej a výluh z výhonkov paradajok,“ vysvetľuje rádová sestra Christa Weinrich v knihe Kombinovanie rastlín, kde zhrnula vyše 50-ročné skúsenosti a pokusy s kombinovaním rastlín, rastlinnými postrekmi a nálevmi.

Poznáme napríklad odvary, ktoré majú žieravý a štípavý účinok na škodcov akéhokoľvek druhu: kvasiaci výluh zo žihľavy (nie výluh na hnojenie!), výluh z dubových listov a odvar z listov rebarbory.
Rastlinné prostriedky, ktoré ničia patogény alebo bránia ich rozvoju: cibuľa, cesnak a kapucínka sú schopné ničiť baktérie. Na huby, najmä na pravú múčnatku, majú cesnakové a cibuľové prostriedky, ako aj sírnatý horčicový olej, ktorý je obsiahnutý v chrene, silný inhibičný účinok.
Éterické oleje z rebríčka, rumančeka a mäty tiež zabraňujú klíčeniu spór húb a rastu hubových hýf.

5-tipov-na-domace-rastlinne-pistreky
Foto: Freepik.com

Výluh, výťažok alebo čaj?

Odborníčka radí, že nie vždy je príprava výluhu najlepšou voľbou, osvedčenými alternatívami sú aj odvary, čaje, výťažky alebo kvasiace výluhy.

ikona záhradaVýluh

Na prípravu výluhu sa rastliny vždy namočia do studenej vody (približné dávkovanie: 1 kg  čerstvého alebo 150 g sušeného rastlinného materiálu na 10 l vody) a nechajú sa dva až tri týždne postáť, pričom sa občas premiešajú.

ikona záhradaKvasiaci výluh

Pripravuje sa rovnakým spôsobom ako vyššie opísaný výluh. Rozdiel spočíva v tom, že sa nechá stáť len tri dni. Používanie kvasiaceho výluhu sa pri žihľave presadilo len na odpudzovanie škodcov.

ikona záhradaOdvar

Na rozdiel od výluhu sa odvar vždy pripravuje varením. Aby sa lepšie využili účinné látky, mali by ste rastliny posekať a v prípade potreby ich vopred namočiť. Čas varenia sa líši v závislosti od druhu rastliny a od účelu použitia, ale väčšinou postačí 20 až 30 minút.

Odvar sa potom nechá vychladnúť, pričom sa dbá na to, aby bola nádoba zakrytá. Potom sa odvar scedí a je pripravený na použitie. Odstránené zvyšky bylín môžete použiť ako mulč. Odvar vydrží len obmedzený čas a môže sa použiť len na stanovený účel. Neskôr začne kvasiť a potom sa môže použiť len ako hnojivo.

ikona záhradaČaj

Keďže rôzne zložky bylín sa dlhým varením ničia alebo vyprchávajú, ale nie sú optimálne extrahované vo výluhu zo studenej vody, príprava čaju je pre niektoré byliny dobrým riešením. Bylinky sa rozdrvia a zalejú vriacou vodou. Čaj sa prikryje a nechá sa nejaký čas vylúhovať a vychladnúť, potom sa scedí.

ikona záhradaVýťažok zo studenej vody

Táto metóda sa používa v prípade, že existuje riziko zničenia účinných látok pôsobením tepla. Čerstvé alebo sušené nasekané bylinky sa jednoducho namočia do studenej vody – najlepšie dažďovej – a nechajú sa odstáť najmenej jeden deň a najviac tri dni. Na rozdiel od kvasiaceho výluhu sa však pred začiatkom kvasenia vždy preoseje. V podstate si môžete pripraviť aj výťažok zo studenej vody zo všetkých rastlín, ktoré sa používajú na odvary a čaje, ak v záhrade nie je možnosť varenia. Sila postrekovej tekutiny však nebude rovnaká, a preto by sa mala menej riediť.

žihľava pŕhľavaPrečítajte si tiež
Žihľava, či pŕhľava. Tipy a recepty.

5 tipov – vyskúšajte tieto rastlinné prostriedky

ikona zdvihnutý palec1. Výluh z prasličky

1 kg sušených alebo 10 kg čerstvých listov prasličky naložiť do 100 l vody, denne miešať, cca 3 týždne nechať postáť a potom precediť.
Riedime 1:20 a využívame preventívne proti hubovým chorobám akéhokoľvek druhu, napr. proti múčnatke, hrdzi, škvrnitosti listov, chrastavitosti, plesni zemiakovej/fytoftóre, monilióze, roztočom, mínerke pórovej.

ikona zdvihnutý palec2. Postrek z cesnaku a mazľavého mydla

150 g jemne nasekaného cesnaku zmiešať s 2 ČL parafínu a nechať 24 hodín lúhovať. 100 g mazľavého mydla rozpustíme v 10 l vody, dobre premiešame a prefiltrujeme.
Používa sa nezriedený a je ideálny proti bakteriálnym chorobám a na ochranu pred hmyzom. Nastriekajte na pôdu a rastlinu.

ikona zdvihnutý palec3. Studený výťažok z paradajkových výhonkov

2 hrste paradajkových výhonkov dobre rozdrvte, nechajte 24 hodín lúhovať v 2 l vody, preceďte a vytlačte. Používame nezriedený a je výborný na odohnanie mlynárika kapustového. V čase lietania denne postrekujte kapustoviny.

ikona zdvihnutý palec4. Chrenový odvar

300 g listov a koreňa posekajte nadrobno, namočte do 10 l vody, 20 minút povarte. Používame nezriedené proti moníliovej hnilobe kôstkového ovocia a moníliovému usychaniu kvetov a listov kôstkovín.

ikona zdvihnutý palec5. Čaj z kapucínky

2 plné hrste čerstvej vňate vložte do nádoby, prelejte vriacou vodou tak, aby bola zakrytá. Štvrťhodiny lúhujte a potom dobre premiešajte a zlejte.
Používame nezriedené proti červcom a vlnačke krvavej.

Zdroj a foto: LepšíDeň.sk, Freepik.com