Žihľava, či pŕhľava. Tipy a recepty

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Niekto jej hovorí žihľava. Iný pŕhľava, či kopriva. Nech ju nazývate akokoľvek, táto typicky jarná bylina má neskutočné pozitívne účinky na náš organizmus a všestranné využitie. Môžete z nej urobiť čerstvý šalát, prívarok, polievku, nasekať ju do nátierky, alebo si z nej uvariť čaj. Nižšie nájdete niekoľko konkrétnych tipov, ako využiť žihľavu.
Mimochodom, čaj zo žihľavy by sa nemal piť dlhodobo, keďže vyplavuje z tela minerálie, ktoré sú pre telo potrebné. “Pite ho týždeň, najviac desať dní a potom prejdite na iný čaj, výborný je lipový, mätový, či medovkový,” odporúča profesor Slovenskej zdravotníckej univerzity MUDr. Jaroslav Kresánek.

Pŕhľava dvojdomá, alias žihľava, sa zbiera začiatkom jari a to najmä mladé listy. Neskôr sa viac využíva vňať. Ešte pred májovým kvitnutím teda zbierajte mladé zdravé nadzemné listnaté vŕšky rastlín asi do dĺžky 40 cm. Rýchlo ich usušte, alebo využite čerstvé do šalátu, nátierky ap.

 

Ako pomáha žihľava?

Hoci je žihľava pre mnohých len burina, už v stredoveku poznali jej úžasné liečivé účinky. Detoxikuje, čistí krv a upravuje krvný tlak. Znižuje hladinu cukru v krvi, čo ocenia najmä diabetici. Zlepšuje funkciu pečene a žlčníka, pomáha pri kašli a pôsobí aj protirakovinovo.
Často sa používa sušená žihľavová vňať vo forme nálevu. Podporuje metabolizmus, činnosť vylučovacích žliaz, pohybu čriev a má mierne močopudné účinky. Preto je častou zložkou protireumatických, metabolických, hemaroidných a močopudných čajov.

Žihľava má množstvo výživných látok, vďaka ktorým má blahodarné účinky na naše zdravie. Obsahuje vitamíny C, B, aj provitamín A. Tiež minerály ako vápnik, horčík či železo. Nájdete v nej triesloviny zlepšujúce imunitu a serotonín, čo je hormón, ktorý má v ľudskom tele za úlohu zabezpečovať lepšiu náladu.

 

Použitie žihľavy

Mladú žihľavu, rovnako ako púpavu, môžete použiť ako prílohu k rôznym jedlám a do šalátov. Využívali to už v antickej kuchyni. Vezmite mladé lístky, nasekajte, môžete zmiešať s cibuľkou alebo cesnakom, pokvapkajte olivovým olejom a jedzte.

žihľava pŕhľava

Recepty na žihľavu, pŕhľavu

Žihľavová polievka

Vezmite 3 šálky mladých výhonkov žihľavy, umyte ju a sparte horúcou vodou. Výluh môžete neskôr vypiť alebo použiť na umytie vlasov. Na oleji speňte posekaný mladý cesnak (asi tri strúčiky), pridajte jeden pokrájaný kaleráb a krátko opražte. Podlejte vriacou vodou, osoľte a pridajte obarenú žihľavu. Môžete dať aj listy mladého cesnaku, ktorý tiež hojne rastie na jar.
Varte dovtedy, kým nie je kaleráb uvarený do polomäkka. Potom ho vyberte z polievky a rozmixujte ponorným mixérom. Kaleráb pridajte do každej porcie polievky priamo na tanier a ozdobte klíčkami. Napríklad hrášku alebo brokolice.

 

Žihľavový sirup

Natrhajte si asi 100 výhonkov mladej žihľavy, ktorú spolu s 20 kvetmi púpavy a 30 lístkami mäty preberiete a opláchnete vodou. Pridajte na kolieska nakrájané dva biocitróny, 20 gramov kyseliny citrónovej a zalejte dvomi litrami vlažnej vody. Nechajte prikryté asi 20 hodín na slnku, potom sceďte, pridajte cukor a ďalších 30 gramov kyseliny citrónovej. Následne prevarte.
Penu z povrchu pozbierajte a sirup naplňte do fliaš.

štavy na zdravotné problémyPrečítajte si aj
Aké šťavy je dobré piť na zdravotné problémy?

Žihľavový prívarok

Nakrájajte lístky žihľavy a krátko ju sparte horúcou vodou. Zatiaľ si na oleji osmažte cibuľku, pridajte tieto lístky a podlejte vodou. Duste asi 15 minút.
Pridajte soľ, rozdrvený cesnak, čierne korenie a potom pomaly pridávajte smotanu alebo mlieko. Miešajte a po zhustnutí odstavte zo sporáka.
Môžete podávať s cestovinami, haluškami alebo s volským okom a tmavým pečivom.

 

Žihľavovo-vajíčková pena

Asi 200 g mladých žihľavových listov nadrobno nakrájajte a prelejte horúcou vodou. Nechajte odtiecť, vyžmýkajte a pridajte postrúhané vajíčka (asi 8 natvrdo uvarených vajec). K tomu 50 gramov nastrúhaného syra, 6 lyžíc kyslej smotany, lyžicu horčice, slnečnicový olej, korenie a soľ.
Premiešajte, pridajte kvalitné kukuričné lupienky a máte nátierku. Môžete si ju natrieť na pečivo, naplniť ňou papriku, prípadne potrieť upečené zemiaky.

 

Žihľavový čaj

Čaj z pŕhľavy prelieči obličky, priaznivo pôsobí na žlčník a pečeň, pomáha pri alergii, bojuje proti bolestiam hlavy a podporuje metabolizmus. Navyše stimuluje krvný obeh a znižuje hladinu cukru v krvi, preto by ho mali piť diabetici. Vďaka obsahu železa žihľava nakopne aj tvorbu červených krviniek.
Vezmite si šálku čerstvých žihľavových listov (alebo lyžičku sušených), dajte ich do hrnca a pridajte dve šálky vody. Ohrievajte až takmer k bodu varu, potom znížte teplotu a nechajte jemne variť niekoľko minút. Čaj sceďte, môžete pridať trochu škorice alebo medu na dochutenie a pite dvakrát denne. Pozor, nie však dlhšie ako desať dní.

 

Žihľavový vlasový kúpeľ

Najemno nakrájajte 100 gramov pŕhľavy a zalejte pol litrom vriacej vody. Po vychladnutí pridajte pol litra 4-percentého octu a týmto roztokom si premývajte vlasy každý večer asi týždeň. Takýto žihľavový kúpeľ podporuje rast vlasov a pôsobí proti ich vypadávaniu.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.