3 jarné šaláty. Výborne chutia aj zasýtia | Recepty

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jar už tradične odľahčuje jedálne lístky a urýchľuje prípravu jedál. Kto by predsa trávil toľko času v kuchyni, keď vonku tak krásne svieti slniečko? 🙂
A práve jarné šaláty hrajú v stravovaní nezastupiteľnú úlohu. Vpusťte teda jar do svojho jedálnička, veď s vyššími vonkajšími teplotami by mala klesať naša prirodzená potreba konzumovať teplé, ťažké a výživné jedlá.

Vychutnajte si jarné šaláty

Jarné šaláty majú množstvo benefitov. Sú bohaté na živiny, ako sú vitamíny (najmä vitamín A, C, K), minerály (napríklad draslík, vápnik, železo) a antioxidanty. Podporujú tráviaci systém vďaka vysokému obsahu vlákniny. Môžu pomôcť pri znižovaní hladiny cholesterolu.
Sú nízkokalorické, majú všeobecne nízky obsah kalórií a sú bohaté na vodu, čo ich robí ideálnou voľbou pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo dbajú na stravovanie.
Jarné šaláty zlepšujú imunitný systém a chránia pred chorobami.

ikona salat1. Caprese šalát s jahodami

Skúste dať namiesto paradajok do slávneho šalátu Caprese čerstvé jahody. Použite pevné, sladkokyslé plody, ktoré prekrojte na polovice alebo štvrtinky. Jeho chuť vás prekvapí a bezpochyby poteší vaše chuťové poháriky.

SUROVINY:

  • 150 g čerstvých jahôd
  • 150 g mini mozarella guľôčok
  • 100 g čerstvého šalátu (polníček)
  • čerstvé listy bazalky
  • olivový olej, soľ, čierne mleté korenie – všetko podľa chuti a množstva šalátu

POSTUP:

recept postupNa spodok servírovacej misy rozložte umytý a osušený polníček. Poukladajte mini mozarella guľôčky a pridajte niekoľko lístkov čerstvej bazalky. Zľahka osoľte, okoreňte a polejte olivovým olejom. Úplne navrch poukladajte nakrájané jahody. Tento šalát je svieži, ľahký, jednoduchý a lahodný.

recept postupPolníček (Valeriánka poľná), ktorý sme použili v našom Caprese šaláte s jahodami, pripomína čerstvý špenát. Má vysoký obsah látok, ktoré priaznivo pôsobia na nervový systém. A práve vďaka svojej chuti je veľmi vhodným šalátom na kombinácie s ovocím. Do zálievky na tento šalát je mimoriadne vhodný olivový olej.

caprese-salat-s-jahodami-jarne-salaty

ikona salat2. Rýchly brokolicový šalát

Jeho príprava je veľmi jednoduchá a s minimálnym množstvom ingrediencií. Brokolicový šalát je veľmi chutný, o čom sa môžete presvedčiť aj sami, keď si ho pripravíte.

SUROVINY:

  • 500 g brokolice
  • 150 g cherry paradajok
  • 200 g syra feta
  • 20 g pražených slnečnicových semienok

Ingrediencie na zálievku:

  • 3 polievkové lyžice bieleho nesladeného jogurtu
  • soľ, čierne korenie – podľa chuti
  • 1 strúčik cesnaku

POSTUP:

recept postupBrokolicu nakrájajte na ružičky. Veľké ružičky rozdeľte na menšie časti. Do vriacej vody vsypte približne pol čajovej lyžičky soli a premiešajte. Vložte nakrájanú brokolicu a varte približne 5 minút odkedy voda opäť dosiahne bod varu. Uvarenú brokolicu sceďte a nechajte vychladnúť.

recept postupCherry paradajky nakrájajte na menšie kúsky. Môžete použiť aj klasické paradajky, tie nakrájajte na malé kocky. Syr tiež nakrájajte na menšie kocky. Namiesto syra feta môžete použiť bryndzu alebo iný smotanový syr, ktorý namiesto krájania potom do šalátu pridajte lyžičkou.

recept postupNa okrúhly servírovací tanier rovnomerne rozložte uvarené vychladené kúsky brokolice. Na brokolicu rozložte kúsky nakrájaných cherry paradajok. Rovnako kocky syra feta rovnomerne rozložte na paradajky.

Zálievka na šalát
Do misky dajte 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu, my sme použili grécky jogurt, ktorý je hustejší. Osoľte a okoreňte mletým čiernym korením. Do zmesi pretlačte jeden strúčik cesnaku a všetko dobre premiešajte.
Šalát rovnomerne zalejte pripravenou zálievkou, najlepšie to ide malou lyžičkou. Vrch šalátu posypte opraženými slnečnicovými semiačkami. Takto pripravený šalát môžete podávať.
Pozrite si náš článok Šalátové dresingy. 10 skvelých prísad, ktoré vylepšia váš dresing.

jarné-šalaty-rychly-brokolicovy-salat

ikona salat3. Cviklový šalát so zeleným hráškom

Aj tento šalát je veľmi jednoduchý na prípravu a môžete si ho nachystať každý deň, až kým sa vám neomrzí. Je jednoduchý, šťavnatý a veľmi chutný a sýty.

SUROVINY:

  • 500 g uvarenej červenej repy (cvikly)
  • 3 stredne veľké jablká
  • 30 g vlašských orechov
  • 240 g sterilizovaného hrášku (väčšia plechovka)
  • 1 – 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti
  • 2 PL jablčného octu (alebo obyčajného octu, resp. citrónovej šťavy)
  • 2 PL olivového oleja

POSTUP:

recept postupUvarenú repu nastrúhajte na slzičkovom strúhadle a dajte do väčšej, najlepšie sklenenej misy. Jablká ošúpte a tiež nastrúhajte na slzičkovom strúhadle. Orechy nakrájajte nožom na menšie kúsky. Hrášok vsypte do misy k repe, jablkám a orechom. Do šalátu pridajte prelisovaný cesnak. Šalát osoľte a podľa chuti okoreňte mletým čiernym korením. Pridajte jablčný ocot, prípadne obyčajný ocot alebo citrónovú šťavu. Pridajte aj olivový olej. Všetko spolu premiešajte a môžete podávať.

cviklovy-salat-so-zelenym-hraskom

Nech vám naše jarné šaláty dodajú vitamíny, dostatok novej energie a dobrú náladu.
Dobrú chuť!

Foto: LepšíDeň.sk/autorka a Freepik.com


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.