Cvikla, či správnejšie červená repa šalátová sa na našich jedálnych lístkoch nevyskytuje až tak často – vyžaduje si totiž dlhšiu úpravu v kuchyni. Častejšie nájdete cviklový šalát, napríklad aj na trhoch spolu s kapustou, či nakladanými uhorkami. Pritom cvikla je mimoriadne zdravá potravina, dokonca silný liek proti rakovine. Omladzuje, chráni naše cievy a srdce… prečítajte si nižšie, v čom všetkom nám pomáha. Ako sa dá spracovať. A pridáme aj jednoduchý recept na pohánkovo-cviklové rizoto, ku ktorému potrebujete len štyri základné suroviny, ale ten výsledok bude stáť za to! Krémové, lahodné a s úžasnou ružovou farbou.
Zdravá cvikla
Tá typická krásna vo vode rozpustná farba betakyanín preniká po zjedení celým telom a chráni nás pred rakovinou. Ako potvrdzuje aj doktor I.Bukovský, „znižuje riziko mutácie spôsobenej údeninami a v hrubom čreve aktivuje špeciálnych strážcov proti rakovine – biele krvinky typu CD 8.“
Cvikla chráni aj srdce a cievy, okrem tých všetkých antioxiodantov obsahuje veľa kyseliny listovej, vlákniny, vitamínu C a horčíka. Spevňuje pokožku, kosti a väzivové tkanivo. Aktivizuje produkciu červených krviniek a okysličovanie buniek. Tiež neutralizuje a odstraňuje toxíny a to predovšetkým v mozgu.
Cvikla má aj tieto pozitívne účinky:
- Zlepšuje trávenie vďaka vysokému obsahu draslíka, odvodňuje a odkysľuje organizmus
- Výrazne znižuje krvný tlak
- Podporuje optimistickú a pozitívnu náladu, sústredenie a zlepšuje pamäťové funkcie
- Upokojuje, znižuje podráždenosť, náladovosť a zlepšuje spánok
- Prospieva pokožke i vlasom, pretože metionín transportuje síru do pokožky a dodáva jej vláčnosť a pružnosť
- Betaíny majú chemoprevenčné schopnosti proti niektorým rakovinovým bunkovým líniám
- Pomáha pečeni zregenerovať, napríklad po nesprávnej diéte, nadmernej konzumácii alkoholu, či požití toxických látok
- Lieči infekcie dýchacích ciest, likviduje ekzémy, ničí vírusy, baktérie a plesne vrátane vaginálnych mykóz
- Hodí sa pri rôznych diétach, ochoreniach pečene a ateroskleróze
Ako cviklu pripravovať
Podľa rôznych experimentov je čerstvo uvarená cvikla možno až lepším zdrojom živín ako surová. Obsahuje vyšší podiel minerálnych látok, najmä draslíka.
Surová cvikla sa hodí do šalátov, k pečenému mäsu. Napríklad uvarenú mladú cviklu môžete len osoliť, pokvapkať citrónom a maslo. Lahôdka.
Užívanie cviklovej šťavy alebo extraktu z cviklovej šťavy podporuje silový výkon, samotnú výkonnosť organizmu a tiež regeneráciu po ťažkej fyzickej námahe. Účinok údajne nastane už do hodiny po vypití asi 3 dcl šťavy a pretrvá ďalšie štyri hodiny.
Vyskúšajte aj cviklové smoothie – stačí rozmixovať 2 šálky černíc (mrazené alebo čerstvé), pol šálky varenej alebo vákuovo balenej cvikle, 1 a pol šálky vody. Pridajte hnedý cukor alebo med. Výborná výživová bomba na nervový systém, pečeň, aj pre cievy.
Recept na pohánkovo-cviklové rizoto
„Pohánkovo-cviklové rizoto zožalo na mojich vlaňajších hodinách varenia veľký úspech,“ odporúča foodblogerka Ella. V slovenčine jej už vyšlo viacero kníh, v ktorých nájdete recepty, ale rady ohľadom zdravých surovín a postupov pri varení, či pečení. Napríklad Lahodne s Ellou.
Jej rizoto je trošku nezvyčajné jedlo, ale pritom také jednoduché. Chutí skvele a má tú najúžasnejšiu živú ružovú farbu. Základom tohto teplého, zdravého rizota je krémová zmes cvikle a kokosového mlieka v kontraste s ostrejšou citrónovou príchuťou zvýrazňujúcou ostatné chute.
SUROVINY
- 5 – 6 cvikiel (1,5 kg)
- 2 hrnčeky pohánky (400 g)
- šťavu z 1 citróna
- 400 ml konzervu kokosového mlieka
- soľ a čierne korenie
POSTUP
Pri 210 °C (190 °C v prípade teplovzdušnej rúry) upečieme cviklu aj so šupkou. Pečenie trvá asi hodinu a netreba použiť olej. Keď je cvikla upečená domäkka a jej šupka je pekne chrumkavá, vyberieme ju z rúry a necháme chvíľu vychladnúť.
Pohánku nasypeme do sitka a preplachujeme, až kým voda nie je úplne číra. Pohánku dáme do hrnca s 3½ hrnčekom (1 l) vriacej vody. Necháme ju vrieť asi 1 – 2 minúty, potom ju ešte 15 – 20 minút zakrytú varíme na miernom ohni, až sa vyparí všetka voda a pohánka zostane trochu orieškovo tvrdá, nie však príliš chrumkavá ani mazľavá.
Cviklu ošúpeme, ide to ľahko aj nožíkom a vidličkou. Ošúpanú cviklu spolu so šťavou z citróna, kokosovým mliekom, soľou a korením dohladka rozmixujeme. Keď sa dovarí pohánka, zmiešame ju s cviklou, všetko ešte raz ohrejeme a podávame.
Prečítajte si tiež
Recept na pickles. Jednoduchý, domáci a farebný.
Foto: Pixabay.com, Tatran/Ella